Jongerenspecial van Hello Gorgeous

30-11-2017 | Voor jongeren die leven met hiv is het hebben van hiv meestal niet het ergste, maar het stigma dat ermee gepaard gaat. "Het is een donkere wolk, die is meegedreven vanuit de jaren tachtig en negentig tot nu," zegt Leo Schenk, hoofdredacteur van Hello Gorgeous, een magazine dat het stigma wil bestrijden. "Stigma maakt een normaal leven met hiv heel moeilijk." Het magazine presenteert daarom op 1 december een jongerenspecial.

Eind 2016 zijn er in Nederland 20.264 mensen met hiv in de zorg. Hiervan gebruiken 18.599 mensen hiv-remmers. Een op de zeven daarvan is tussen 18 en 34 jaar. De behandeling van hiv is in twintig jaar sterk verbeterd. De huidige medicijnen hebben weinig bijwerkingen en vaak bestaat de behandeling uit één pil per dag. Mensen met hiv die succesvol worden behandeld, kunnen bovendien het virus niet overdragen. Met die aantallen en al deze positieven ontwikkelingen zou je verwachten dat leven met hiv nu normaler wordt gevonden dan tien, twintig jaar geleden. Toch hebben mensen met hiv, waaronder jongeren, nog veel last van het stigma.

Met deze jongereneditie (foto) wil Hello Gorgeous bijdragen aan het normaliseren van leven met hiv. Schenk: "Het is nergens voor nodig om bang te zijn of je schuldig te voelen als je hiv hebt. Ik wil dat meer mensen er open over durven te zijn. Dat is niet alleen goed voor iedereen die leeft met hiv; zo kan ook iedereen zien dat een goed leven na een diagnose mogelijk is. Dan wordt het normaler om te leven met hiv."

Op 28 november 2012 werd het eerste nummer van Hello Gorgeous gepresenteerd. In vijf jaar tijd zijn er 21 edities verschenen en heeft Hello Gorgeous veel mensen met hiv gemotiveerd om meer zichtbaar durven te zijn.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Geschiedenis | 01-12-2017

Voor de oorlog verguisd.
In de oorlog afgevoerd.
In de jaren 50-60 als ziek bestempeld en actief verketterd.
Dan eventjes niet.
Vanaf halverwege de jaren 80 alweer ziek. En erger ook. Het kon zelfs hetero's en kinderen besmetten.
Er ligt een roze tegel in een gracht, waarop staat: "Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen".
Dat is al decennia lang wel erg mateloos, ja.


Reageer

Naam:
Reactie:

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Gay op TV

18:20 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:25 | Papadag

Recent uit de kast!

| Uri Kokia (basketballer)

| Mark Foster (zwemmer)

| Rutina Wesley (actrice)

| Kevin Spacey (acteur)

| Dan Amboyer (acteur)

| Gordon Thomson (acteur)

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GaySite.nl Onderzoek

Wanneer heb jij voor het laatst een hiv-test gedaan?

Langer dan 3 jaar geleden

Korter dan een maand geleden

Nog nooit

Ongeveer 2 jaar geleden

Korter dan 3 maanden geleden

Het afgelopen jaar

Korter dan een half jaar geleden

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven