IND gaat homo-asielzoekers beter screenen

29-11-2017 | Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) homoseksuele asielzoekers beter gaat screenen. VVD, CDA en ChristenUnie steunen een voorstel hierover van D66. Asielzoekers horen snel na hun aankomst of ze kans maken om in Nederland te mogen blijven. Deze beslissing blijkt bij homoseksuele vluchtelingen veel moeilijker te maken omdat vaak wordt getwijfeld aan de geloofwaardigheid van de asielzoeker. In het recente verleden is het meermalen gebeurd dat homoseksuele asielzoekers in eerste instantie werden teruggestuurd naar het land van herkomst terwijl na een tweede, meer uitvoerige, screening bleek dat hij of zij wel degelijk recht had op asiel.

D66'er Maarten Groothuizen, indiener van de motie, erkent dat het een moeilijke kwestie is om te beoordelen wat de geaardheid van asielzoekers is. "Je wilt de mensen die dit misbruiken geen verblijfsvergunning geven, maar we willen ook voorkomen dat iemand die wel homoseksueel is en niet veilig is in z'n thuisland wordt teruggestuurd." Groothuizen vindt dat de focus van de IND heel erg op het proces van bewustwording ligt. "Zo wordt soms zelfs gevraagd op welke dag iemand homoseksueel werd. Dat gebeurt niet van de ene op de andere dag. Zeker niet in een land waarin LHBTI'ers niet geaccepteerd worden." Tijdens het debat over de begroting van Justitie en Veiligheid op woensdag bleek dat een meerderheid van de kamer wil dat de IND anders en beter gaat screenen. Een asielzoeker die in eerste instantie werd afgewezen opperden dat de IND veel breder moet kijken. "Naar alles. Zoals je vriend, je foto's, je dating-apps. En het zou goed zijn als de IND interviewers heeft die zelf ook gay zijn." Hoe de IND in het vervolg (vermeende) homoseksuele asielzoekers beter gaat screenen wordt in een later stadium bekend.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Joop | 30-11-2017

Dus een foto, dating app en een vriend zijn maatstaven om te mogen blijven? Natuurlijk moet men zuiver selecteren, maar blijkbaar vergeet men dat er een grote groep homo's zijn waaraan je het gewoon niet ziet dat ze homo zijn, geen dating apps hebben of een vriend. En foto's, hoezo? Wat voor foto's moeten er dan worden getoond? Dat je iemand penetreert zou dan wel eens homo kunnen zijn? Ik zou er meer voor pleiten om dat reltuig uit die veilige landen sneller terug te sturen, want waarom moeten algerijnen en marokkanen zo lang opgenomen worden terwijl ze hier de boel leeg roven en geen respect tonen voor de westerse cultuur.


Paradijs | 30-11-2017

Die keuring blijft altijd arbitrair. Hoogstens zou je met 'n voorlopige verblijfsvergunning kunnen werken en meerdere controles in de tijd. De homo spelen is 1x niet zo moeilijk; vaker wordt lastiger. Liegen alsof 't gedrukt staat en Oostindisch doof zijn, is aan menige cultuur niet vreemd. Moeten ze vaak noodgedwongen. Sociale wetgeving onbekend. Geen baan is geen inkomen, geen huis, de straat. Voor hen is hier 't Walhalla. Daar wil men best wel de homo voor spelen. Alles beter dan terug.


BertJan | 02-12-2017

Er bestaan wetenschappelijke tests. Je kijkt naar blote mannen en er wordt gemeten of je pik stijver wordt. Zoiets kan door artsen gedaan worden, hoor.
Net zoals apnoea ook getest wordt tijdens een nachtje slapen in het hospitaal.


delamordant | 03-12-2017

Het is helemaal niet belangrijk of iemand homo 'is' of niet. Wat wel van belang is, is of iemand zich als homo wil gedragen ja dan nee. Het gedrag in het land van herkomst kan daarvoor een indicatie zijn maar is uiteraard niet sluitend omdat de rem op homoseksueel gedrag er groter wordt verondersteld. Enige criterium kan dan nog zijn het homo-gedrag na aankomst. Men moet dan wel aanvaarden dat je privé wordt gevolgd. Of iemand zich dan homo gedraagt omwille van een innerlijke drang dan wel als alibi om hier te blijven, dat is moeilijk tot niet vaststelbaar. Ook een 'wetenschappelijke test' heeft weinig te betekenen. Denk alleen al maar aan de talrijke obligate bottoms. En een erectie bij het zien van blote mannen betekent nog niet dat je je als homo wil gedragen.
Het blijft dus graven in de privé van het verleden in het land van herkomst en van de toekomst in het land van aankomst.


Reageer

Naam:
Reactie:

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Gay op TV

18:20 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:25 | Papadag

Recent uit de kast!

| Uri Kokia (basketballer)

| Mark Foster (zwemmer)

| Rutina Wesley (actrice)

| Kevin Spacey (acteur)

| Dan Amboyer (acteur)

| Gordon Thomson (acteur)

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GaySite.nl Onderzoek

Wanneer heb jij voor het laatst een hiv-test gedaan?

Korter dan een maand geleden

Korter dan 3 maanden geleden

Het afgelopen jaar

Langer dan 3 jaar geleden

Ongeveer 2 jaar geleden

Korter dan een half jaar geleden

Nog nooit

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven