Homostel moet zoontje weer afstaan

28-11-2017 | Een Belgisch homostel dat bijna een jaar geleden een zoontje adopteerde, moeten het kind op last van de rechter weer aan de biologische moeder afstaan. Dat melden Belgische media vandaag. Het homopaar uit Brussel doet hun verhaal om andere homoparen die een kind adopteren te behoeden voor wat zij de afgelopen tijd hebben meegemaakt.

In april vorig jaar kreeg het stel van het Antwerpse Adoptiehuis te horen dat een zwangere vrouw niet voor haar nog ongeboren kindje wilde of kon zorgen. Niet veel later werd Manaël geboren en ter adoptie aangeboden. De biologische moeder verklaarde geen problemen te hebben met het homopaar en stemde bij de notaris officieel in met de adoptie. Het adoptiebureau begeleidde het hele proces want in België is de adoptie pas officieel als een rechter instemt met de adoptie. Maar net voor de rechtbank zou instemmen met de afronding van de procedure, Manaël woont dan al ruim tien maanden bij het homostel, bedenkt de biologische moeder zich en laat weten dat ze haar kind zelf wil opvoeden. Ondanks dat de moeder in eerste instantie volledig akkoord ging met de adoptie, en tien maanden lang geen bezwaar maakte tegen de adoptie, is de rechter van mening dat het kind toch beter af is bij zijn biologische moeder.

Inmiddels is een overgangsperiode met de moeder overeen gekomen en is Manaël regelmatig bij zijn biologische moeder. Het homostel laat in de Belgische media weten het "verschrikkelijk" te vinden om 'hun' zoon nu weer af te moeten staan. Maar zelfs in hoger beroep blijft de rechter van mening dat het homostel hun adoptiekindje weer moeten afstaan. "We willen andere adoptieouders waarschuwen: pas wanneer de rechter heeft getekend, ben je zeker dat je je adoptiekindje mag houden," aldus de twee ontroostbare vaders.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Ziek | 28-11-2017

Ik heb eens zo een kind gekend. Heen en weer gesleurd. Een kind maken kan elke idioot, voor een kind zorgen is een ander verhaal.
Om een heel lang en triest verhaal kort te maken: Op een zondagmorgen werd ik door zijn oma wakkergebeld. Haar kleinzoon bleek al een dikke maand geleden overleden en gecremeerd in stilte. Of ik wat wist. Ik had er echt geen idee van. Het was door al het heen en weer gesleur als klein kind een enorme borderliner, op een gegeven moment besef je je dat je die schreeuw als derde persoon op geen enkele manier kunt goedmaken. En die gup had me er ook om gerespecteerd, en nooit meer benaderd. Zijn eigen weg gekozen.

Neuken, biggen en de verantwoordelijkheid verleggen. En dan bellen en verbaasd zijn (ook niet geloven eigenlijk) dat ik het ook niet weet.

Iedereen vergeet: Dat kind is van zichzelf.


Kromspraak | 28-11-2017

Waarop heeft de rechter haar oordeel gebaseerd? Waarom beter af bij zijn biologische ma? Is hoogst arbitrair. Hechtingsproces was al bijna 'n jaar bezig. Dat heeft zij ruw verstoord. In belang v/h kind? Nee, uitsluitend in dat van haar. Ouders die zo handelen zouden uit de ouderlijke macht ontzet dienen te worden, maar daarmee is 't kind evenmin gebaat. Spijtoptanten trekken in ons rechtsstelsel aan 't langste eind. Een schriftelijke instemming tov 'n notaris heeft voor 'n rechter geen waarde. Fraai is dat! Kan ieder1 dus met overeenkomsten doen! "Ben 't er achteraf toch niet mee eens". Kul rechtspraak.


Richard | 28-11-2017

Best zielig voor het stel zeg.


delamordant | 28-11-2017

Een kind is, al de rest hetzelfde, beter af bij zijn biologische ouders. Zo loopt een kind meer risico op fysiek geweld vanwege ťťn van de ouders als die niet de biologische is. Vooral het geval met niet-biologische vaders.
uiteraard stelt het tot nadenken dat de biologische moeder zichzelf oorspronkelijk niet geroepen voelt haar taak te volbrengen maar we kennen hier het ganse verhaal niet. Het is dan ook te kort door de bocht om haar te veroordelen.


Peter | 28-11-2017

Wiens belang is hier nu uiteindelijk gediend? Dat van het kind? Lijkt mij niet.


jelte | 29-11-2017

Triest voor alle betrokkene en daarbij ook het kind.


Tja | 29-11-2017

Biologische ouders beter? @delamordant.... Moet je al die kinderen is vragen die door hun oh zo fijne biolochische ouders op straat zijn gezet..want homo/lesbo. Of met een sleutel om hun nek en zonder ontbijt naar school gaan of biologische ouders die een scheiding over de rug van hun kinderen uitvechten. Denk ff na (of probeer) voor je zo iets zegt.


Kenny | 29-11-2017

Het is inderdaad de wet dat de biologische ouder zich nog kan bedenken tot de rechter een uitspraak gedaan heeft.

Het is zowieso hartverscheurend, ongeacht de uitspraak, want de biologische ouder zal haar kind ook wel graag zien ( we weten de situatie niet, misschien ging het om een depressie en heeft ze in die 10 maand hulp gevonden, waardoor ze wel weer een kind wou ) .


Kindv/dRekening | 29-11-2017

Tijd om de wet aan te passen. Waarom zou de biologische ouder p.d. 't laatste woord moeten hebben? Een gedegen afweging van belangen dient hier plaats te vinden met 't belang v/h kind voorop. Wijs bij wet a/h kind 'n bijzondere curator toe, zodat diens belang onafhankelijk is gediend en niet via de biologische of niet-biologische ouder(s). Gebeurt bij ontkenning vaderschapsprocedures ook.


delamordant | 30-11-2017

Het soms negatieve gedrag van biologische ouders komt evenzeer voor bij niet-biologische ouders en mishandeling blijkt vaker te gebeuren door niet-biologische ouders dan bij biologische ouders. Dat wordt waarschijnlijk wel minstens gedeeltelijk gecompenseerd door het feit dat men niet per ongeluk niet-biologische ouder wordt terwijl dat bij de natuurlijke ouders helaas vaak het geval is. En dat kan - maar hoeft zeker niet - natuurlijk ook een invloed hebben op de behandeling van het kind.
In dit soort zaken wordt steeds het belang van het kind vooropgesteld. In dit geval heeft de rechter geoordeeld dat dit belang het best gediend wordt door het kind toe te wijzen aan de biologische moeder. Die rechter zal alleszins beter geÔnformeerd geweest zijn over alle relevante aspecten. Er kunnen ook vooroordelen gespeeld hebben natuurlijk maar die spelen bij heel wat van de lezers en forumschrijvers hier ongetwijfeld ook.
Men kan zich wel vragen stellen bij de duur van de ganse procedure; als ik het goed begrepen heb heeft die langer geduurd dan de bedenktijd die de moeder gegund is.


Jeugd | 02-12-2017

Ik erger me meer aan kinderen dan dat ik ze leuk vind. Kinderen zijn onschuldig van nature. Het zijn die overschillige asociale ouders waar ik echt een pesthekel aan heb. Met zo een mega-buggy die nergens meer door kan.


Reageer

Naam:
Reactie:

Gay op TV

08:05 | Will & Grace

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

21:30 | Gieren met Goor

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Sophie Vercruyssen (bobsleeer)

| Hurley Haywood (coureur)

| B. Van Spilbeeck (journalist)

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Perfecte dag homostel

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl Onderzoek

Zou je willen dat je besneden was?

Ik ben besneden en zou onbesneden willen zijn

Ik ben besneden en tevreden

Ik ben onbesneden en zou besneden willen zijn

Ik ben onbesneden en tevreden

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven