Farmaceut test vernieuwd aidsvaccin

30-11-2017 | Het farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson heeft aangekondigd een grootscheepse test te starten met een aidsvaccin. Het nieuwe vaccin bestaat uit twee delen. De eerste pakt het immuunsysteem aan en de tweede versterkt vervolgens de reactie van het lichaam. De Amerikaanse onderneming gaat 2600 vrouwen in zuidelijk Afrika inenten. Johnson & Johnson hoopt met deze test dat meer dan vijftig procent van de proefpersonen beschermt blijkt te zijn tegen hiv, het virus dat aids veroorzaakt.

De grootscheepse test is een vervolgonderzoek. De vorige versie van het aidsvaccin werd getest van 2003 tot 2009 onder meer in Thailand. Het toenmalig vaccin maakte de kans op infectie met hiv 31 procent kleiner. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Thaise ministerie van volksgezondheid, ondersteund door het Nationale Instituut voor Allergie en Infectueuze Ziekten en het Amerikaanse leger. Aids-deskundigen van het AMC noemden het resultaat in 2009 een "verrassing en een doorbraak in de strijd tegen aids". Het Amerikaanse farmaceutische laboratorium Merck deed in dezelfde periode ook een test met een aidsvaccin. Het vaccin - V520 - werd beschouwd als één van de meest veelbelovende in de strijd tegen de ziekte. De test wees echter uit dat het vaccin niet efficiënt was en de test werd stopgezet.

Het is onbekend wanneer de eerste onderzoeksresultaten van de nieuwe test van Johnson & Johnson gepubliceerd worden maar naar verwachting zal dit nog enkele jaren duren. Hoewel aids is veranderd van een dodelijke ziekte in een chronische aandoening, wordt een effectieve en directe bestrijding door vaccinatie gezien als het ultieme doel. Op 1 december is het Wereld Aids Dag en worden nieuwe cijfers bekend gemaakt over het aantal slachtoffers van aids. UNAIDS liet eerder dit jaar weten dat er inmiddels ruim 35 miljoen aidsdoden te betreuren zijn en dat er op dit moment zo'n 36,7 miljoen mensen besmet zijn met hiv. Het aantal nieuwe infecties in 2016 bedroeg naar schatting 1,8 miljoen.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Als het werkt... | 02-12-2017

Dan hoop ik dat er snel een apotheker in Den Haag is die het na kan maken. Want we zijn al verschillende keren grof genaaid door Amerika (en niet alleen in de prijzen, maar ook in HIV-stigmas en vooroordelen), daar mag ook wel eens een vaccin uit Den Haag voor komen!


Reageer

Naam:
Reactie:

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Gay op TV

18:20 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:25 | Papadag

Recent uit de kast!

| Uri Kokia (basketballer)

| Mark Foster (zwemmer)

| Rutina Wesley (actrice)

| Kevin Spacey (acteur)

| Dan Amboyer (acteur)

| Gordon Thomson (acteur)

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GaySite.nl Onderzoek

Wanneer heb jij voor het laatst een hiv-test gedaan?

Korter dan 3 maanden geleden

Nog nooit

Ongeveer 2 jaar geleden

Korter dan een maand geleden

Het afgelopen jaar

Langer dan 3 jaar geleden

Korter dan een half jaar geleden

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven