Excuses voor veroordeelde homoseksuelen

29-11-2017 | De Canadese premier Trudeau heeft de LHBT-gemeenschap in zijn land excuses aangeboden en beloofde deze week een schadevergoeding aan homoseksuelen die in het verleden door de overheid zijn gediscrimineerd. Tot zo'n 30 jaar geleden liepen Canadese ambtenaren, militairen, en politieagenten het risico hun baan kwijt te raken als ze openlijk uit kwamen voor hun geaardheid. Naar verluidt zijn vele duizenden homoseksuelen zo hun baan verloren. Naast verontschuldigingen biedt de huidige overheid de gedupeerden tevens een schadevergoeding van 96 miljoen euro aan.

In het parlement zei premier Trudeau (foto) eerder deze week dat de handelswijze in het verleden bij velen diepe wonden heeft achter gelaten. "Ik sta hier vervuld van schaamte, verdriet en diepe spijt over onze handelwijze. We zaten fout. We bieden onze excuses aan," aldus de premier die ook zei dat het land pas verder komt als het verleden onder ogen wordt gezien. Het kabinet Trudeau zal binnenkort tevens met een wetsvoorstel komen dat het strafblad van mensen die zijn veroordeeld wegens homoseksuele handelingen zal vernietigen.

Canada haalde homoseksualiteit in 1969 uit het wetboek van strafrecht en legaliseerde het homohuwelijk in 2005. Het was hiermee één van de eerste landen ter wereld dat het huwelijk openstelde voor paren van het zelfde geslacht.

GaySite.nl berichtte ook:
30-11-2017 | Amsterdam wees homosollicitanten af

Deel dit artikel:  

Reacties:

Nederland | 29-11-2017

Canada in 1969? In Nederland werd pas in 1971 Artikel 248bis uit het strafrecht gehaald. Daarvoor werd er op basis van zedenwetten actief vervolgd. Als er zedenpolitie in de (homo) horeca aanwezig was, dan fluisterde men dat er een "uil" in de zaak zat. Het COC werd bij oprichting niet voor niets COC genoemd. Het staat voor Cultuur en Ontspannings Centrum. Een schuilnaam. Zo heet het nňg (!!!???). Ook al om geen zedenpolitie en strafzaken te voorkomen.
Tot 1971 zijn we vervolgd. Er zijn mensen opgesloten en gecastreerd.
De premier van Canada laat in elk geval in woord en daad merken waar hij staat. Erkent zijn geschiedenis.
En Nederland loopt écht niet meer voorop. Het is ooit eens 20 jaar interessant geweest. Zo vreselijk veel noch lang heeft Nederland nooit voorop gelopen. Het wijst graag met het vingertje naar anderen. Dŕt wel. Gay rechten worden wat lacherig als internationaal politiek wisselgeld gebruikt. Maar thuis.... zijn we 2e rangs burgers. Nog steeds.


Trudo | 29-11-2017

Trudeau schijnt 'n paar lekkere, stevige billen te hebben. Best wel 'n gay icoon. NL is links en rechts allang ingehaald:doorsnee land. Kwestie mbt 't Arnhemse homostel spreekt boekdelen. Misdrijf jegens de homosexuele medemens verwordt tot 'n geval van openbare geweldpleging. Meer kan 't OM er niet van bakken. De beroemde tolerantie is platte onverschilligheid,1x p.j. bejubeld tijdens de (c)Anal Parade.OM zit in augustus vast weer in zo'n schuit.


@Trudo | 29-11-2017

Als die eerste zin jouw denkniveau aangeeft, doe je menigeen een plezier door je domme kop dicht te houden.


Cees | 29-11-2017

Fantastisch gebaar van de Canadese premier. Dit voorbeeld verdient navolging.


Tyrion | 29-11-2017

dat is een goede minister in canada . nederland word steeds rechtse het word er niet beter op. @trudo je hebt gelijk over die Arnhemse homostel. het was wel degelijk homo gerelateerd geweld. de overheid pak liever hardrijders en verkeersovertreders aan . dan homo haat en criminelen. dat brengt geen geld in de staatskast.


Peter | 30-11-2017

Ik heb zijn hele verklaring in het parlement van Canada gezien. Zonder meer indrukwekkend. Een rede die de kern van de zaak 100 procent helder maakt. Iedereen is gelijk, het is beschamend om mensen minder te zien dan jezelf.
In dat licht is het, met het voorbeeld van het Arnhemse koppel, te constateren, dat het Nederlands "recht" blijft zoeken naar mogelijkheden een homo gerelateerde misdaad te downplayen naar alleen maar "mishandeling". Het is stiekem, gemeen en verwerpelijk. Trudeau zei in het begin van zijn verklaring dat het belangrijkste wat een overheid moet doen is zijn burgers te beschermen. De Nederlandse overheid is er een die alleen belang hecht aan pappen en nathouden.


Joop | 30-11-2017

Eens met eerste reactie van Nederland. Het was in de jaren 1950 tot 1960 dat de gemeente Amsterdam een lijst bijhield van sollicitanten en bij ontdekken van homoseksualiteit zij afgewezen werden. Meer dan 200 sollicitanten werden afgewezen, let wel, alleen op het VERMOEDEN van homoseksualiteit. Natuurlijk is het nu 2017 en zijn tijden veranderd. Maar ook tolerant Amsterdam mag hier wel even bij stil staan. De nieuwe inwoners van Amsterdam zijn namelijk niet meer zo tolerant. En we zien een tendens dat er steeds meer geweld jegens homo's ontstaat. De tolerantie in Nederland gaat hard achteruit, en als we zo doorgaan dan komt die jaren 50-60 gewoon weer terug.


At@Trudo | 30-11-2017

Trudeau's gewelfde billen, strak in de naad, zijn op gay sites te aanschouwen. Over billen denk je niet, daar geil je op. Ik mijn kop dicht;jij je waffel. Smoel is ook goed.Overigens, 'n M-P met visie en lef. Zo zouden er meer dienen te zijn. NL glijdt af naar 'n bananenmonarchie. Op 'n schuit wat staan dansen in je blote reet en verder vindt men 't wel best.


Reageer

Naam:
Reactie:

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Gay op TV

18:20 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:25 | Papadag

Recent uit de kast!

| Uri Kokia (basketballer)

| Mark Foster (zwemmer)

| Rutina Wesley (actrice)

| Kevin Spacey (acteur)

| Dan Amboyer (acteur)

| Gordon Thomson (acteur)

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GaySite.nl Onderzoek

Wanneer heb jij voor het laatst een hiv-test gedaan?

Ongeveer 2 jaar geleden

Nog nooit

Korter dan een half jaar geleden

Langer dan 3 jaar geleden

Korter dan 3 maanden geleden

Het afgelopen jaar

Korter dan een maand geleden

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven