Australisch homohuwelijk zonder weigerambtenaar

29-11-2017 | De Australische senaat heeft woensdag een wet aangenomen die het mogelijk maakt dat binnen afzienbare tijd het huwelijk wordt opengesteld voor paren van het zelfde geslacht. Na bijna twee dagen debatteren stemden 43 afgevaardigden voor de wet, slechts 12 politici waren tegen de komst van het homohuwelijk. Naar verwachting zal binnen twee weken ook het lagerhuis instemmen met de wet waarna de wet direct van kracht is. Ook premier Malcolm Turnbull verwacht dat medio december de eerste homoparen in het huwelijk kunnen treden.

Conservatieve politici wilden dat in de wet werd opgenomen dat mensen die vanuit religieus oogpunt niet mee wilden werken aan een homohuwelijk, dat ook niet hoefden te doen. Dat werd niet aangenomen zodat Australië niet zoals in ons land de zogenoemde 'weigerambtenaar' in stand houdt. Elke ambtenaren dient zodra de wet is aangenomen mee te werken aan het sluiten van een huwelijk tussen twee personen van het zelfde geslacht.

De afgelopen maanden kon de Australische bevolking zich in een referendum uitspreken over de komst van het homohuwelijk. Begin deze maand bleek dat een meerderheid van 61,6 procent van de Australiërs wil dat het huwelijk niet een exclusief recht blijft voor heteroparen. Hoewel de uitslag niet bindend is beloofde premier Malcolm Turnbull te luisteren naar de stem van het volk. Deze belofte lijkt hij deze, en de komende week in te willigen.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Aussies | 29-11-2017

Geen weigerambtenaren. Ook al vooruitstrevender dan Nederland.

(Ondertussen bemoeit vandaag een ander buitenlands staatshoofd zich vrolijk met de binnenlandse politiek van de Engelsen, door extreem rechtse propaganda te-retweeten. Trump dus. Ik kies dan toch voor Onze Echte Bevrijders vandaag: De Canadezen en de AustraliŽrs.)


Aiglon | 29-11-2017

Nederland heeft last van de wet van de remmende voorsprong. Het zou mooi zijn als wij de weigerambtenaar ook helemaal afschaffen. Het is eigenlijk bizar. We doen moeilijk over een hoofddoekje bij de politie omdat deze neutraal hoort te zijn maar we geven ruimte aan ambtenaren anderen te discrimineren omdat ze "religieuze bezwaren" hebben.


Nico | 29-11-2017

In dit land hebben die schijnheilige christenen nog steeds een grote invloed. Ze zijn zwaar in de minderheid maar hebben het toch voor elkaar gekregen dat in dit (achterlijke)land bij wet geregelde weigerambtenaren mogelijk zijn. Alleen de naam is belachelijk. Maar zelfs het COC vindt dit allemaal wel prima. Weet ik uit eigen ondervinding. Zelfs veel homo's hebben er geen problemen mee. "Je kunt toch bij een andere ambtenaar trouwen" zeggen ze dan? Nooit van principes gehoord kennelijk. Het normaal vinden dat je als homo bij wet gediscrimineerd mag worden door mensen die in een sprookjesboek geloven. Maar niemand doet wat.


Cees | 29-11-2017

Mooi dat nu ook Australie deze stap heeft gezet en heel goed dat er geen ruimte wordt geboden aan fucking weigerambtenaren. Daar zijn er al meer dan genoeg van.


Karel | 30-11-2017

Nederland bungelt zo langzamerhand onderaan de lijst i.p.v. bovenaan met die kut weigerambtenaren.


harrie | 30-11-2017

Verbaas me nog steeds dat religies zo vele privileges hebben in een land waar meer dan vijftig procent niet religieus is.Het zijn zij die discrimineren,het wordt ze geleerd,het wij zijn beter dan zij mentaliteit wordt ze van kinds af aan geleerd,wel kijk, waar al die vluchtelingen vandaan komen,ze kunnen niet eens met elkaar leven deze religies en verwachten tolerante en acceptie van ons.


JAN2 | 04-12-2017

@Aussies ...Heel veel landen zijn op dit moment al vooruitstrevender dan het oh zo tolerante Nederland waar de tolerantie met de dag afneemt grotendeels door toedoen van intolerante religies zoals de islam die hier vrij spel hebben om een ieder die hun geloof niet aanhangt, al bij voorbaat te veroordelen. En hoe meer ze figuren die de islam aanhangen binnen laten, des te snellen neemt de tolerantie af. Er bestaat ook al een plan een Sharia rechtbank in Nederland op te richten. Hoe diep kan een westers land zakken vraag ik me af.


Reageer

Naam:
Reactie:

Gay op TV

22:00 | MVS

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Felix Jaehn (DJ)

| Sophie Vercruyssen (bobsleeer)

| Hurley Haywood (coureur)

| B. Van Spilbeeck (journalist)

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Perfecte dag homostel

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl Onderzoek

Zou je willen dat je besneden was?

Ik ben besneden en tevreden

Ik ben onbesneden en tevreden

Ik ben besneden en zou onbesneden willen zijn

Ik ben onbesneden en zou besneden willen zijn

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven