Amsterdam wees homosollicitanten af

30-11-2017 | COC Nederland wil dat er nieuw onderzoek plaatsvindt naar de behandeling van homoseksuelen door plaatselijke overheden zoals de gemeente Amsterdam. Ruim een jaar geleden werd in het Stadsarchief van Amsterdam een zeer omvangrijke documentatie gevonden over onder meer sollicitanten die in de vijftiger jaren zijn afgewezen op grond van hun seksuele oriëntatie. Het vermoeden bestaat dat ook in veel andere Nederlandse gemeenten sollicitanten als ambtenaar zijn afgewezen omdat zij homoseksueel zouden zijn geweest.

In dagblad Trouw zegt onderzoeker Eric Heijselaar van het Stadsarchief dat in de documenten onder meer verslagen zijn aangetroffen van de Beoordelingscommissie Zedelijk Gedrag Gemeentepersoneel. Deze deed onderzoek naar de achtergrond van mensen die bij de gemeente wilden werken. "Als bleek dat sollicitanten homoseksueel waren, konden zij een carrière als ambtenaar bij de gemeente vergeten. En ook als men in de omgeving iemand had die homoseksueel was, liep men al het risico niet te worden aangenomen. De aangetroffen lijsten bevatten de namen en achtergronden van ruim 1500 sollicitanten. Vijftien procent, zo'n 225 sollicitanten, werd afgewezen op grond van een vermoeden van homoseksualiteit," aldus Heijselaar in Trouw.

Diverse organisaties hebben de overheid inmiddels opgeroepen discriminatie van homoseksuelen alsnog te onderzoeken en indien aangetoond te erkennen.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Nico | 30-11-2017

Wat een ophef! Discriminatie van homoseksuelen is tot op de dag van vandaag nog steeds vastgelegd in onze wetten. De weigerambtenaar! Maar dat vinden veel mensen kennelijk heel normaal. Dat je als ambtenaar werk mag weigeren vanuit je geloof in een sprookjesboek. Gelegaliseerde discriminatie door gelovigen. Te gek voor woorden maar het is gewoon een feit.


COC | 30-11-2017

Als het COC dat nu nog moet gaan onderzoeken, dan waren ze lekker op de hoogte van de geschiedenis zeg!


Historie/Hysteri | 30-11-2017

Heksenjacht op homo's en communisten in jaren '50 is bekend. Tijd dat de Kerk triomfeerde. Bespaar je 't onderzoek en richt je op iets nuttigs. Die jaren komen rap terug, als je je ogen de kost geeft. In BelgiŽ heeft 'n pedo eikel 't bestaan te roepen dat we blij moeten zijn met de huidige gelukzoekers omdat zij zich ten minste tegen de gruwel homo keren. Denk je 't ene gezwel wat onder de duim te hebben gekregen, komt 't andere gezwel doodleuk binnenwandelen. Etterpuisten, al die religies!


WillemJ | 30-11-2017

Niet alleen Amsterdam, Rotterdam was net zo erg maar die vuile smeerlappen hebben de dossiers lekker weggewerkt, homo discriminatie en ontslagen worden was hier ook het geval. Veel erger dan nu.

Trouwens vergeet niet dat het net na de oorlog was, en Nederland al massaal de joden en homo's verraden had welke werden afgevoerd naar de vernietiging kampen en vergast werden. Toen waren ze nog veel erger, en pikte de huizen in van de personen die werden afgevoerd.

Na de oorlog bleven dus die smeerlappen van een ambtenaren en politie gewoon doorgaan met zware discriminatie en ontslaan van mensen en ze weer opnieuw in kaart te brengen.
Je kreeg overal een aantekening op je dossiers, ook de arbeids bureau deden mee in Rotterdam. Ziekenhuis bestempelde ons als ziek !!! werd ook op je dossier gezet .


Wťl belangrijk | 01-12-2017

Voor Nederland is het juist belangrijk alle fouten uit het verleden goed te kennen. Want pas dan kun je de eenlingen die er tegenin gingen respecteren. Dat worden dan pas echte helden. Ik vindt het een grote nalatigheid van de homogemeenschap zelf dat van feiten uit het homo-verleden met verbazing kennis wordt genomen. Enkel in het Amsterdams Museum vindt je een hoekje over de jaren 70 (en alle verschillende drugs uit die tijd).

Het verhaal van WillemJ, waarom staat dat in een piepklein reactieblokje (op de enige gay nieuws site die Łberhaupt, en gelukkig maar, nog reacties toelaat, zelfs bij coc.nl kan dat eenvoudigweg niet!) Als je ooit nog een sprankje hoop wil koesteren voor Kansloze Pizzabezorgers, dan hoort de homo geschiedenis toegankelijk te zijn. Een mooi museum zou geen slecht idee zijn. Dan kunnen ook alle snotneuzen van het OM eens komen zien hoe het vroeger ging, hoe gruwelijk dat was, en dus beseffen dat we weer flink aan het achteruithollen zijn. Als Trudeau een pot van bijna 100 miljoen kan vinden, als gebaar naar het foute verleden van Canada, dan moet dat in het Nederland van nu ook zeker kunnen. Of moet er voor zoiets eerst een Dagboek Van... gevonden worden?????


Kees | 01-12-2017

We hebben er kennelijk zo goed van geleerd dat we tot op de dag van vandaag nog steeds wetgeving hebben die homoís discrimineert! Inderdaad die gelovige weigerambtenaren.


Naam | 02-12-2017

www.homomuseum.nl is nog vrij. Zal ik hem pakken en een mooie pagina opzetten? Is echt in een weekendje gefixt.


vraag.... | 02-12-2017

de weigerambtenaar is toch in 2014 afgeschaft?

snap de reacties niet.


@vraag | 04-12-2017

De weiger ambtenaar vindt je ook bij de Prosecco Brigade en het OM. "Seponeren" wordt het dan genoemd. Inmiddels heeft vandaag de politie vakbond duidelijk gemaakt wat er leeft onder de hermandad. Als het om democratische vrijheden gaat, vraagt men daar openlijk "wat kost dat allemaal niet"?
Mijn vader had de oorlog nog meegemaakt. Die zei, allang geleden, jongen, je mag van mij alle beroepen kiezen, behalve politieman. Hij had diezelfde mentaliteit namelijk toen al gezien. En kijk, het zit er nÚg in.


Reageer

Naam:
Reactie:

Gay op TV

22:00 | MVS

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Felix Jaehn (DJ)

| Sophie Vercruyssen (bobsleeer)

| Hurley Haywood (coureur)

| B. Van Spilbeeck (journalist)

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Perfecte dag homostel

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl Onderzoek

Zou je willen dat je besneden was?

Ik ben besneden en tevreden

Ik ben onbesneden en zou besneden willen zijn

Ik ben besneden en zou onbesneden willen zijn

Ik ben onbesneden en tevreden

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven