Woorden en Daden | We laten de Egyptische HLBTI's niet stikken!

16-10-2017 | Zoals GaySite.nl al meldde, is er donderdag een demonstratie in Amsterdam om zowel de HLBTI's in Egypte als die in Azerbeidzjan een hart onder de riem te steken. Die dag moet ik nog in Brussel zijn, maar ik zal er in ieder geval in gedachten bij zijn.

In het Europees Parlement kun je een hoop roepen, maar het is de vraag wat het effect is. Maar in het geval van Egypte zijn er wel instrumenten die we kunnen gebruiken. De Europese Unie vindt de Egyptische regering namelijk een 'partner'. Dat betekent vooral dat er veel geld naar het land vloeit. Zo'n partnerschap gaat gepaard met een mensenrechtendialoog. Ook dat zegt op zich nog niet veel, want er wordt wat afgekletst tussen diplomaten. Pas, als er sancties dreigen, wordt er echt geluisterd. En dat is nu precies waar we als Parlement wel wat over te zeggen hebben.

Als eerste stap hebben we, op initiatief van mijn Zweedse collega, met tientallen Europarlementariërs een brief gestuurd naar de Hoge Vertegenwoordiger Buitenlandse Zaken van de EU, Federica Mogherini, met kopie voor de Egyptische ambassadeur bij de EU. Daarin tekenen we fel protest aan tegen de arrestatie van minimaal 57 Egyptische jongeren, alleen vanwege hun seksuele oriëntatie. Ze kunnen tot 6-10 jaar gevangenisstraf worden veroordeeld, alleen maar omdat ze zichzelf zijn.

We eisen van Mogherini dat ze werk maakt van de mensenrechtenafspraken met Egypte en de autoriteiten op hun wangedrag aanspreekt. Dat ze niet alleen de vrijlating van alle opgepakte jongeren eist, maar ook een einde aan het discriminatiebeleid van de Egyptische regering. Ze heeft nog niet geantwoord, maar we blijven hier bovenop zitten. En als Mogherini niet in beweging komt, dan blijft het wat mij betreft niet bij een eenmalig protest op 19 oktober bij het Homomonument in Amsterdam, maar gaan er ook in Brussel flink wat regenboogvlaggen wapperen, te beginnen bij het Europees Parlement. Net zo lang totdat alle opgepakte jongeren weer vrij zijn.

GaySite.nl columnist Dennis de Jong is SP-fractieleider in het Europees Parlement. Hij is actief lid van de LHBT intergroep en woont al ruim 25 jaar gelukkig samen met zijn partner in Rotterdam.
 

 

Deel dit artikel:  

Gay op TV

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

21:00 | Eastenders

23:35 | The Graham Norton Show

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Sophie Vercruyssen (bobsleeer)

| Hurley Haywood (coureur)

| B. Van Spilbeeck (journalist)

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Perfecte dag homostel

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl Onderzoek

Zou je willen dat je besneden was?

Ik ben besneden en tevreden

Ik ben onbesneden en tevreden

Ik ben besneden en zou onbesneden willen zijn

Ik ben onbesneden en zou besneden willen zijn

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven