Krijgt VS weigerambtenaar terug?

07-10-2017 | De Amerikaanse minister van Justitie heeft vrijdag uitvoerige nieuwe richtlijnen uitgegeven die bedrijven maar ook particulieren in staat stellen om uit naam van religieuze vrijheden bepaalde diensten te weigeren. Homo-organisaties in de Verenigde Staten zijn bang dat de nieuwe regels van de regering Trump de rechten van homoseksuelen ondermijnen.

In het recente verleden zijn diverse bedrijven en overheidsdienaren in de VS veroordeeld omdat ze op basis van hun geloofsovertuiging diensten weigerden aan leden van de LGBT-gemeenschap. Zo werd een bakkerij beboet die weigerde een bruiloftstaart te leveren voor een homohuwelijk. Ook een touwambtenaar die weigerde een homohuwelijk te voltrekken kreeg veel aandacht in de VS. Zij werd uiteindelijk in het ongelijk gesteld en moet in het vervolg verplicht iedereen die in het huwelijk wil treden, dus ook paren van het zelfde geslacht, in de echt verbinden. Homo-organisaties zijn bang dat met de nieuwe richtlijnen streng gelovige bedrijven en mensen een nieuw middel in handen hebben om LGBT's te discrimineren. De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions (foto) heeft vrijdag laten weten dat gelovigen met gewetensbezwaren niet verplicht mogen worden om handelingen te verrichten die tegen hun gevoel in gaan, maar hij ontkent dat de nieuwe richtlijnen discriminatie in de hand werken.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Peter | 07-10-2017

En "Nederland" kan zijn commentaar gevoegelijk weglaten want hier is het geen haar beter.


@peter | 07-10-2017

bestaat de weigerambtenaar dan nog?


Joop | 07-10-2017

Onzin Peter, er zijn slechts een handjevol die nog weigeren mogen. Elke ambtenaar die deze functie bekleedt mag niet meer weigeren.
In de VS wordt nu juist door deze nazi van justitie geopperd om wel weer te mogen weigeren, terwijl dat niet mocht. En zo blijven de religekken tot in den treuren doorgaan met hun wandaden.


Joop | 07-10-2017

En weer een reden om niet naar homofobe landen toe te gaan. Wat bezielt homo's toch om elke keer risico's te nemen en geld uit te geven aan dit soort kutlanden. Nu indonesie weer : https://www.telegraaf.nl/nieuws/554392/nederlander-opgepakt-in-homosauna-jakarta

Gaysite, ik verwacht toch hier als eerste gaynieuws. Niet in de telegraaf.


@Joop | 07-10-2017

Dat de Telegraf met die hele redactie dichter op het ANP zit toont aan wat er nog over is van de "OerHollander". Dat blad wat fouter dan fout in de oorlog. Maar wŤl het meeste gelezen, daarna. Ze zijn sneller wegens die ruime interesse en steun. Van de "OerHollander".


@Joop2 | 07-10-2017

Amerikanen zijn schijnbevrijders. Een kudde bange emigranten met heel heel heel veel pistolen.


Nico @Joop | 08-10-2017

Helemaal geen onzin hoor Joop. Je bent slecht geÔnformeerd. Er zijn nog heel veel (bij wet geregelde) weigerambtenaren in dit progressieve land. Er mogen alleen geen nieuwe meer aangesteld worden. Maar b.v. een stad als Tholen heeft er, vlak voor deze wet aangenomen werd, nog even snel een paar aangesteld zodat ze nog zo'n 25 jaar (of langer) vooruit kunnen. Het woord alleen al. Weigerambtenaar. Te gek voor woorden. Met dank aan al die liefhebbende christenen in dit land. Maar mede met dank aan "ons" aller COC die hier geen moer tegen wil doen. En ik weet dat zeker want ik heb langdurige discussie hierover gevoerd met het COC. Ze vinden het wel best dat homo's (bij wet geregeld!) gediscrimineerd mogen worden.


JAN2 | 08-10-2017

Eens met Nico. Het COC is vooral bezig om zoveel als maar mogelijk is, asielzoekers die "claimen" homo te zijn binnen te halen. Het COC heeft in Nederland geen bestaansrecht meer. Tijd voor een nieuwe wel realistische organisatie die de belangen van de Nederlandse LHBT'rs gaat vertegenwoordigen.


harrie | 08-10-2017

Discriminatie is nu eenmaal de basis van religie,je doet en gelooft als wij,of je rechten als mens zijn voorbij.Hoe zou het zijn als christenen en moslims op de een of andere manier ergens geweigerd zouden worden,je zou is eens moeten horen schreeuwen.Waar is de vrijheid van de niet geloven, kan een niet gelovige een een religieus persoon weigeren,moet dus ook kunnen in de VS.


Olť | 08-10-2017

Alles wat van "boven" komt, dus got & alhah & FŁhrer, leidt en heeft alleen maar tot ellende geleid in de wereld.


Peter @ Joop | 08-10-2017

O.a. Nico heeft al op je opmerking richting mij gereageerd, maar wil er zelf nog dit aan toevoegen. Het enkele feit dat er in Nederland nog weigerambtenaren bestaan en daar naast dat er nog snel weigerambtenaren werden aangesteld voor de nieuwe wet van kracht werd, dat maakt dat "Nederland" geen recht heeft andere lander er op aan te spreken. Het is een schande dat deze ambtenaren in Nederland nog bestaan gezien artikel 1 van de Grondwet. Jij wenst dat te bagatalliseren. Ik niet. Kwestie van principe.


Joop | 08-10-2017

@Peter/Nico, ik bagatelliseer niet hoor. Ik had ook liever gehad dat er geen weigerambtenaren meer zouden zijn en dat dat nu al bij wet geregeld zou zijn.Maar we hoeven de problemen niet groter te maken dan dat het is. Op 17 miljoen mensen zijn naar schatting zo'n 85 weigerambtenaren. De meeste wonen in de christelijke biblebelt en zeeland. Elke LGBHT kan trouwen als ie wil, en zal vast niet 1 van deze 85 als trouwambtenaar willen hebben. Er zijn trouwambtenaren genoeg. Die 85 wordt steeds minder, met als resultaat dat ze straks niet meer bestaan. Uitsterfbeleid. Soms moet je gewoon even geduld hebben ipv altijd alles meteen te willen.


Nico @ Joop | 09-10-2017

Weleens van principes gehoord? Jij verwart belangrijke principiŽle mensenrechten met praktische uitvoering. Jammer. Ik ga een restaurant openen waar b.v. Joden verboden zijn. Er zijn nog genoeg restaurants waar ze wel mogen komen. Waar maak je je druk om. Toch?


Hans | 09-10-2017

Helemaal eens met die laatste reaktie van Joop.


@Nico | 09-10-2017

Ook eens met Joop. In Nederland wordt respectvol omgegaan met Neanderthalers. En dat is een groot goed. (Moet wel eigen volk zijn natuurlijk.)


cliff | 10-10-2017

Waarschuw iedereen die op vakantiereis gaat naar de Verenigde Staten, en in het bijzonder wie op reis gaat naar conservatieve gebieden en Republikeinse Staten. Republikeinen maken nu al in meerderheid de dienst uit, In het Capitool Hill en straks, misschien wel nog erger, in het mensenrechtenbeleid.


Erger? | 11-10-2017

Amerikaanse Conservatieven die over mensenrechten gaan. Dat heet technisch een "Contradictio in terminis". Een zichzelf al bij voorbaat tegensprekende bewering. Dat ze dat dan maar snel doen. Amerika dwaalt nog veel te veel op de gedachte van "grote bevrijders". Bevrijden is mooi, maar het model wat ze dan hebben is niet veel meer dan worden als zij zijn. Wat niet direct in alle culturen en gebruiken aanslaat als zaligmakend. En dan weten ze het zelf ook niet meer. Amerika is flink de weg kwijt. Zelfs Hillary bedankte de Reagans voor hun inzet tegen AIDS. (Voor de jonge lezers, AIDS begon in San Francisco en New York, en toen het in omvang toenam, gaf Reagan simpel "de buitenlanders" de schuld, en grenzen dicht voor homo's. Je moest aan de grens laten zien dat je bloed was onderzocht. En natuurlijk geen geld voor onderzoek want het waren toch maar homo's). Het land is aan alle kanten de weg kwijt.

Toen Ethel Rosenfelt de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens voorstelde was er nog een ziel. Veel ellende in de wereld geweest. Proberen dat voortaan te voorkomen. Dat kaarsje is wel flink uit.

Waar Cliff voor waarschuwt, dat straks de Conservatieven over mensenrechten gaan, is eigenlijk om te lachen. Alsof de Amerikaanse Wet de WereldWet is. En dat is ie nooit geweest. Daar hebben we ook last van in Europa. Veel volken denken nog steeds dat we blind en kritiekloos achter Amerika aanlopen. En onze regeringen bevestigen dat ook regelmatig. Het blijven tÚch onze bevrijders. Al zijn ze te stom om te twitteren, dan nÚg.

Cliff. Amerikanen hebben niet het alleenrecht op mensenrechten. Ook dat spreekt zichzelf tegen. Het is in wezen een racistische gedachte. Het is een groot en machtig land. Met veel pistolen. Maar niet de wereld. En ze raken met de dag meer "out of touch".


Reageer

Naam:
Reactie:

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Gay op TV

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:25 | Papadag

Recent uit de kast!

| Uri Kokia (basketballer)

| Mark Foster (zwemmer)

| Rutina Wesley (actrice)

| Kevin Spacey (acteur)

| Dan Amboyer (acteur)

| Gordon Thomson (acteur)

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GaySite.nl Onderzoek

Wanneer heb jij voor het laatst een hiv-test gedaan?

Het afgelopen jaar

Korter dan een maand geleden

Korter dan een half jaar geleden

Ongeveer 2 jaar geleden

Korter dan 3 maanden geleden

Langer dan 3 jaar geleden

Nog nooit

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven