De Roze Polder | Effe Lellebellen

23-10-2017 | Lellebel de musical. Tja, eerlijk gezegd, was ik niet direct overtuigd. Integendeel.

Vooral omdat ik twee leden van de cast een week voor de première had gehoord bij Spijkers met Koppen, waar ze werden geïnterviewd door Dolf Jansen. Dat was een pijnlijke affaire geworden. De heren kwamen een musical promoten, maar hadden er niet bij stilgestaan dat het publiek dan ook een liedje verwacht. Nadat Dolf Jansen ze zo ongeveer het mes op de keel had gezet, kwam er een tamelijk akelig stukje van het nummer 'Potenrammer' uit de radio geblaft. Eerst hadden ze al een stukje van een gesproken scene laten horen en dat blonk ook niet uit in sprankelendheid. Dus ik dacht bij mezelf: 'hoe kom ik in godsnaam van dat kaartje af?'

Blijkbaar was ik een van de weinigen met twijfels vooraf, want alle voorstellingen zaten ramvol. En terecht, moet ik nu toegeven. Natuurlijk is het makkelijk kritiek te leveren op het decor, de tekst, het spelniveau of de zangkwaliteiten, maar dan heb je er niets van begrepen. Lellebel de musical gaat over saamhorigheid, vriendschap en je veilig voelen.

Voor de niet-Amsterdammers en de Amsterdammers die alleen bij Funhouse of Rapido komen: De Lellebel is een café, net om de hoek van het Rembrandtplein in de Utrechtsestraat. En het is niet zomaar een café, of zelfs zomaar een homo café, nee het is een unieke plek in Nederland, misschien wel de wereld. Het is een oase van veiligheid en warmte voor drag queens, travestieten, transgenders, potten, oude nichten, kortom voor alles wat niet zo een-twee-drie in het snel veroordelende homowereldje past. Ja, met je zorgvuldige baard en getatoeëerde sleeve doe je overal leuk mee, maar als je een travestiet van zestig bent, wil je ook weleens een avond uit. In de Lel kan dat. Je wordt er met open armen verwelkomd. Het is een vrijplaats. En misschien ook wel een schuilkelder.

Terug naar de musical, die werd geproduceerd ter ere van het twintigjarig bestaan van de tent. De hele voorstelling draaide op vrijwilligers, klanten en personeel. Dat alleen al maakte het hartveroverend.

We zagen het verhaal van een jongen uit de provincie die in het grote Amsterdam zijn plek en zijn grote liefde vindt. En dat natuurlijk allemaal met hulp van de vaste klanten van de Lellebel. Wat de show in mijn beleving echt bijzonder maakte: er werd live gezongen. Playbackende drag queens, ik zag het een paar weken geleden nog tot in den treure, dat kan echt niet meer. Middelmatig zingen is honderd keer charmanter, spannender en menselijker dan briljant playbacken. En in deze musical werd, bij vlagen, meer dan behoorlijk gezongen. Bij echt zingen hoor je emotie (soms zijn dat pure zenuwen, maar nou en?), bij playback krijg je tweedehands muziek en tweedehands emotie voorgeschoteld. Als je echt zingt, ben je gedwongen contact te maken met het publiek. Playbackers maken alleen contact met zichzelf. Doe dat lekker voor je badkamerspiegel, maar niet voor publiek. In het theater en op het podium in de kroeg moet je durven kiezen voor echtheid. Ook als je een nep-wijf speelt.

'Gaat dat meemaken,' zou ik dus eigenlijk willen zeggen, maar alles is al uitverkocht. Zoals we in het voetbal zeggen: 'de thuisblijvers hebben ongelijk gekregen'. Daarom rest alleen nog de oproep: ga een keer naar de Lellebel. Dompel je onder in een wereld die bijna verdwenen is. Een wereld waarin het niet uitmaakt in welke letter van het alfabet je jezelf herkent en waarin je een ding zeker weet: zoals we hier aan de bar zitten, zijn we geen gewone, normale Nederlanders. Goddank.

De Roze Polder is een periodieke column op GaySite.nl door Jos en gaat over alles wat hem bezig houdt.

 

Deel dit artikel:  

Gay op TV

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

21:30 | Gieren met Goor

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Sophie Vercruyssen (bobsleeer)

| Hurley Haywood (coureur)

| B. Van Spilbeeck (journalist)

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Perfecte dag homostel

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl Onderzoek

Zou je willen dat je besneden was?

Ik ben besneden en tevreden

Ik ben besneden en zou onbesneden willen zijn

Ik ben onbesneden en tevreden

Ik ben onbesneden en zou besneden willen zijn

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven