Eerste Duitse homoparen trouwen

01-10-2017 | Op diverse plaatsen in Duitsland zijn zondag homoparen in het huwelijk getreden. Het eerste officiële homohuwelijk werd gesloten in Berlijn waarna in een groot aantal stadhuizen huwelijken tussen paren van het zelfde geslacht werden voltrokken. Buiten de hoofdstad gaven ook in de steden Hannover en Hamburg homostellen elkaar het jawoord. Duitsland is inmiddels het 23e land waar homo's en lesbiennes in het huwelijk kunnen treden. In paragraaf 1353 van het Duitse Burgerlijk Wetboek staat vanaf vandaag dat "een huwelijk gesloten kan worden tussen twee personen van verschillend of gelijk geslacht".

Duitsland was tot zondag één van de laatste westerse landen zonder homohuwelijk maar homoparen konden zich vanaf 2001 wel wettelijk laten registreren als paar. De afgelopen jaren werd de legalisering van het homohuwelijk telkens tegen gehouden door het christelijke en conservatieve CDU. Merkel vond, en vindt nog altijd, dat het huwelijk voorbehouden moet blijven aan een man en een vrouw. Eind juni stemde het Duitse parlement in met de openstelling van het huwelijk voor paren van het zelfde geslacht. Bondskanselier en CDU-leider Merkel stemde zelf tegen, maar uiteindelijk stemden 393 parlementsleden voor, 226 tegen en vier anderen onthielden zich. De legalisering van het homohuwelijk ging niet zonder slag of stoot. Vele jaren werd een verbeten strijd gevoerd zowel binnen als buiten de politieke arena.

In opmaat naar de sluiting van het eerste homohuwelijk zondag werden er de afgelopen weken op diverse plekken in Duitsland protestbijeenkomsten georganiseerd om te pleiten voor het huwelijk als exclusieve verbintenis tussen man en vrouw. In een groot aantal steden, waaronder Stuttgart, Berlijn en München, zijn flyers uitgedeeld en posters opgehangen waarop in woord en beeld tegen de komst van het homohuwelijk werd gepleit. Ook bestuurders en politici hebben van zich laten horen. Er zijn een aantal procedures gestart om de aanpassing in de wet tegen te gaan. De huwelijks voltrekkingen zondag verliepen voor zover bekend zonder noemenswaardige incidenten.

Deel dit artikel:  

Reacties:

André Grijmans | 01-10-2017

smeerlapperij is overal en van alle tijden


Peter | 01-10-2017

Zum wohl


Moffrika | 01-10-2017

De Duitsers hebben eindelijk weer humor. En wij hebben André Grijmans. Tel uit je winst!


André Grijmans | 01-10-2017

Dank, Moffrika. Ik neem aan dat dat een compliment was?


Tijn | 01-10-2017

leuk stel kerels op die foto


@tijn | 01-10-2017

Volgens mij zijn het twee 'dames' hoor.


Moffrika | 02-10-2017

Andre Grijmans, ik zag van de week een vrouw in de supermarkt haar pincode intikken. Met al die andere vingers zo instinctief teruggetrokken. Een andere 5 cent zoeken in die 2 meter brede huishoudportemonnee, die natuurlijk helemaal onderin die enorme handtas zat. Die vrouw waarmee ik geluncht had, en die even de garnalen ging pellen in mijn bak sla, wat echt niet vies is want ze is mamma en doet dat bij de kinderen altijd. Maar òòk al met zo de rest van die vingers omhoog getrokken.
Je gaat je toch ineens afvragen wat smeerlapperij is. En wat nog het meeste stinkt. Vooral als ze gezichten verven, aandacht afleiden met top tot teen kleding en het liefst drie keer in de week bij de kapper zitten.
Maar goed, wat is smeerlapperij dan, volgens jou?


André Grijmans | 02-10-2017

Met smeerlapperij doel ik op al die schijnheilige CDU-grefo's die niks geleerd hebben van 40-45, die homo's en lesbiennes hun rechten niet gunnen, terwijl ze zelf vaak de katjes en de poesjes in het donker knijpen.


JAN2 | 02-10-2017

@André Grijmans...Als je dat van de CDU meteen in je eerste reactie had gemeld, had je geen discussie gehad.


Moffrika | 02-10-2017

Ik heb heel mijn leven al genoten van het gezelschap van mannen. Van vriendjes zijn, cowboytje spelen, of batmannetje, tot de liefde aan toe. Ook van die van anderen kan ik mega genieten. Dus ik bén helemaal geen homo. Of lesbo. Ik ben geen sexualiteits-Jehova, noch een politieke partij of een omroep. Ik ben een gelukkig mens. Dat de buren zich dan maar de tiefus bidden, en dat vind ik hùn goed recht ook nog.

André, zet er effe bij wat je bedoelt dan voortaan, hé schat?


Moffrika | 02-10-2017

Naschrift: Je moet echt eens op die teruggetrokken vingers van vrouwen letten en denken waarom ze dat eigenlijk doen. Goor!!!! Haha.


@Joop | 02-10-2017

Dolly Bellefleur roept het al jaren: Laat de liefde regeren.


André Grijmans | 04-10-2017

@JAN2:
Als ik hetero was geweest had ik nooit op deze site gezeten. Achteraf kijk je een koe in de kont.


Moffrika | 04-10-2017

Als ik LGHBT was geweest, dan was ik zwetend wakker geworden, van een droom dat ik in een hele ouwe aflevering van "Rad van Avontuur" gevangen zat, met geen andere uitweg dan trouwen met Marco Borsato! En ik heb geen hart pillen in huis. Welke letter volgt? Nog even en het past niet eens meer in een twitter.


Reageer

Naam:
Reactie:

Gay op TV

08:05 | Will & Grace

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

21:30 | Gieren met Goor

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Sophie Vercruyssen (bobsleeer)

| Hurley Haywood (coureur)

| B. Van Spilbeeck (journalist)

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Perfecte dag homostel

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl Onderzoek

Zou je willen dat je besneden was?

Ik ben onbesneden en tevreden

Ik ben onbesneden en zou besneden willen zijn

Ik ben besneden en tevreden

Ik ben besneden en zou onbesneden willen zijn

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven