COC 'voorzichtig positief' over regeerakkoord

09-10-2017 | COC Nederland is 'voorzichtig positief' over de LHBTI-maatregelen uit het regeerakkoord waarover de NOS zondag bericht. Diverse afspraken uit COC's Regenboog Stembusakkoord lijken in het regeerakkoord te zijn opgenomen. "We zijn voorzichtig positief over de maatregelen, maar oordelen pas definitief als we weten wat er precies in het akkoord staat, met name over meerouderschap," reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. Volgens de NOS zou in het akkoord zijn afgesproken dat meerouderschap een vrije kwestie wordt, wel zou er nog onderzoek moeten worden gedaan naar o.a. het erfrecht en het naamrecht. Steeds meer kinderen groeien vanaf de geboorte op in een gezin met meer dan twee ouders. In praktijk zijn dat vaak twee lesbische vrouwen met een (homoseksuele) man, of een homopaar met een lesbisch paar. De band van deze kinderen met hun derde en vierde ouder wordt momenteel op geen enkele manier door de wet beschermt.

Volgens de NOS zouden ook verschillende andere maatregelen uit COC's Regenboog Stembusakkoord in het regeerakkoord zijn opgenomen. Zo zou er een verbod op LHBTI-discriminatie worden opgenomen in artikel 1 van de Grondwet en zou geslachtsregistratie zo veel mogelijk worden afgeschaft. Als dat juist is, vindt het COC dat heel positief.

COC's Regenboog Stembusakkoord werd op 7 maart 2017 getekend door acht politieke partijen, samen goed voor 98 zetels. Het gaat om VVD, D66, GroenLinks, SP, PvdA, 50PLUS, Partij voor de Dieren en Artikel 1. In het akkoord beloven partijen de volgende maatregelen aan het COC:
- In artikel 1 van de Grondwet wordt een verbod op LHBTI-discriminatie opgenomen
- Er komt een meerouderschapswet
- Het discriminatieverbod in het Wetboek van Strafrecht blijft in stand
- Er komt een wettelijk verbod op discriminatie van trans- en intersekse personen
- Geslachtsregistratie door de overheid wordt zoveel mogelijk afgeschaft
- De situatie voor LHBTI's op school wordt verbeterd
- Er wordt een ambitieus LHBTI-emancipatiebeleid gevoerd
- De steun aan buitenlandse LHBTI-bewegingen wordt voortgezet

Deel dit artikel:  

Reacties:

M/V | 09-10-2017

Dat M/V in het paspoort blijft vanwege sommige landen, ok. Dat kan reizen wat onhandig maken. IK zou wŤl graag willen weten welke landen dat dan zijn!

Iemand? Rutte? Gaysite? 50Plus? Waar is dat lijstje? Want dan kan ik al die ambassades even mijn prive fotos van de Badoo emailen. Voor mochten ze twijfelen!

Ja! Ze willen het zelf toch weten?????


Baliekluiver | 10-10-2017

Kan iemand mij uitleggen WAAROM het ooit "noodzakelijk" is geweest om het geslacht van mensen vast te leggen bij allerlei overheidsinstanties? Dat doen ze toch ook niet met zaken als kleur van het schaamhaar, lengte van de pik, of een afwijkend aantal vingers aan de linkerhand?


Marc | 10-10-2017

Het is voor de aanspreekvorm gewoon handig om te weten of iemand meneer of mevrouw is.wat een non issue.


Nico | 10-10-2017

Waarom zouden wij een vereniging als het COC sowieso nog serieus nemen als ze gewoon instemmen met het handhaven van weigerambtenaren.


@Baliekluiver | 10-10-2017

Op Schiphol kijken de scanners inmiddels recht door je broek. En er zijn al mensen aan de kant getrokken. Daarna wordt je bij de veiligheidscontrole dusdanig beschamend behandeld dat je liever nooit meer terugkomt. Of ze daarna in hun steevast denigrerend gedrag wel even kunnen zien of ze "meneer" of "mevrouw" tegen me moeten zeggen is werkelijk het laatste wat ik dan nog belangrijk vind. Die "beleefdheid" mogen ze dan gerust achterwege laten. En daarnaast, het gaat ze niks aan ook. Het schaamteloos schenden van privacy is nog nooit zo erg geweest. Vroeger waren er nog wat helden die bijvoorbeeld het gemeenteregister van Amsterdam in de fik staken (om het priveleven van mensen te beschermen). Tegenwoordig vinden we het allemaal maar normaal. "Ze weten toch alles al" roepen we dan in koor. En daarmee is het dan 1-0 voor terroristen. We staan goedkeurend ons priveleven in te leveren. Voor de "veiligheid". En dat is precies de bedoeling geweest.


JAN2 | 11-10-2017

Op Schiphol moet iedereen zich op een normale wijze kunnen identificeren, heeft niets met beleefdheid te maken maar zoals de wereld er vandaag uit ziet, dus ja, met name op Schiphol willen ze terecht weten wie ze tegenover hen hebben staan dus het gaat zo juist wat aan wie ze binnen laten. Je kan ook niet met een integraalhelm een bank binnen lopen en een dame in burka, Nicap of hoe die zooi ook mag heten, zal toch echt dat gordijntje moeten openen om te zien wie daarachter schuil gaat. Zo gaat dat nu eenmaal. Als jij zegt, het gaat ze niets aan, kom je echt niet ver met een dergelijk attitude. Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker maar daar heb je wel twee partijen voor nodig.


JAN2 | 11-10-2017

En wat betreft het COC, die mogen ze van mij met onmiddelijke ingang opdoeken. Ze bereiken helemaal niets. Lekker schuiven met de GristenUnie in Den Haag terwijl de meesten onder ons de GristenUnie een middelvinger geven.


Over WC's gespro | 11-10-2017

Naast gender WC's (een oude Victoriaanse regel) hebben we gelukking geen meisjes en jongens internaten meer.

Mijn altijd speurende blik weet er nog eentje: M/V gevangenissen. Een mooi thema, want er blijken er te veel zijn in Nederland. Dus gebouwen over. Wat denkt het COC-Farce Majeure Forum eigenlijk over M/V gevangenissen? Met Bradley in het achterhoofd???

Is de gangbare gedachte, ok, bed-bad-brood is humaan, maar als je ze bij elkaar stopt is het geen straf meer? Of is het juist extra straf van laat je zeepje maar vallen want dat is extra erg wat er dan met je gebeurt? De gedachte dat radicale moslims dan ineens liever hun straf in eigen land uit willen zitten, in veel ellendiger omstandigheden, dŗt spreekt me ook wel aan!


mark100 | 15-10-2017

Man en Vrouw afschaffen. Geen mannen gevangenis, geen vrouwen gevangenis. Geen tv prijs voor beste vrouwelijke presentator. Of mannelijke.

Deze wereld bestaat niet. Ik als homo wil ook erhelemaal niets met deze idiote dingen te makne hebben. En voor mij mag de NS gewoon DAMES EN HEREN ZEGGEN.


mark100 | 15-10-2017

de olympisch spelen ook aanpassen? wat denkt het COC over VROUWEN voetbal?


Vrouwen voetbal? | 16-10-2017

Vrouwen douchen veel gemakkelijker samen. Dus dat is niet spannend genoeg.


Reageer

Naam:
Reactie:

Gay op TV

22:00 | MVS

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Felix Jaehn (DJ)

| Sophie Vercruyssen (bobsleeer)

| Hurley Haywood (coureur)

| B. Van Spilbeeck (journalist)

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Perfecte dag homostel

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl Onderzoek

Zou je willen dat je besneden was?

Ik ben onbesneden en tevreden

Ik ben besneden en tevreden

Ik ben onbesneden en zou besneden willen zijn

Ik ben besneden en zou onbesneden willen zijn

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven