Woorden en Daden | Wat moeten HLBTI's met godsdienst?

05-09-2017 | Deze week was er weer het ene bericht na het andere: homofobe geestelijken die haat zaaien in Afrika, een islamitische terrorist die het gemunt had op homohoreca in Parijs, het gaat maar door. En toch blijf ik stug doorgaan met mijn werk als covoorzitter van het parlementaire netwerk voor vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. Dat lijkt in tegenspraak met elkaar, dus een verklaring is op zijn plaats.

Allereerst moet ik duidelijk maken dat ons netwerk, in Brussels jargon 'intergroep' genoemd, niet alleen opkomt voor aanhangers van een godsdienst, maar ook voor hen die van godsdienst willen veranderen of juist een humanistische of andere niet-godsdienstige levensovertuiging hebben, tegenwoordig vaak 'vrijdenkers' genoemd.

Omdat we zien en ervaren dat een godsdienstige overtuiging mensen veel inspiratie kan bieden, verdedigen we ook hun recht om hun godsdienst in woord en daad te uiten. Dat recht is echter niet onbeperkt. Zodra de rechten van anderen in het geding zijn, moet een afweging worden gemaakt.

Zo is het prima, als mensen iets willen vertellen aan anderen over hun geloof. Dat recht hebben ze zelfs als ze anderen zouden willen overtuigen om zich aan te sluiten bij de betrokken godsdienst. Daarbij moet het echter wel gaan om een vrije keuze, zonder sociale, financiële of andere dwang.

Het is niet prima, als mensen met geweld uiting willen geven aan hun geloof. Bij een aanval op homohoreca gaat het om fysiek geweld en dat wordt natuurlijk niet beschermd door de vrijheid van godsdienst. Intimidatie en andere vormen van niet-fysiek geweld worden evenmin beschermd.

Daarom is het mogelijk als intergroep op te komen voor de godsdienstvrijheid, zonder daarmee impliciet of expliciet homofobie goed te keuren. Juist als je alle godsdiensten en levensovertuigingen wilt beschermen, is wederzijds respect nodig. En zelfs als jouw godsdienst het verbiedt om seks te hebben met iemand van hetzelfde geslacht, geeft de godsdienstvrijheid niet de ruimte voor een hetze tegen HLBTI's. Dat blijven we ook vanuit de intergroep uitdragen. Juist door contact te blijven zoeken met allerlei stromingen, kunnen we hopelijk ons kleine steentje bijdragen aan wederzijdse acceptatie en meer.

GaySite.nl columnist Dennis de Jong is SP-fractieleider in het Europees Parlement. Hij is actief lid van de LHBT intergroep en woont al ruim 25 jaar gelukkig samen met zijn partner in Rotterdam.
 

 

Deel dit artikel:  

Gay op TV

22:00 | MVS

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Felix Jaehn (DJ)

| Sophie Vercruyssen (bobsleeer)

| Hurley Haywood (coureur)

| B. Van Spilbeeck (journalist)

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Perfecte dag homostel

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl Onderzoek

Zou je willen dat je besneden was?

Ik ben besneden en zou onbesneden willen zijn

Ik ben besneden en tevreden

Ik ben onbesneden en tevreden

Ik ben onbesneden en zou besneden willen zijn

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven