De Roze Polder | Ze hebben onze Pride vermoord

06-08-2017 | In de aanloop naar de Amsterdam Pride wrongen de organisatoren zich in allerlei bochten om uit te leggen waarom het woord 'Gay' (sinds jaar en dag het uithangbord van de manifestatie) was geschrapt. Dat hadden ze gedaan, wilden ze ons doen geloven, omdat wij, de lhbti+-gemeenschap, dat zelf zo had gewild. Op deze manier zouden alle seksuele identiteiten en niet alleen de 'gays' zich welkom voelen. ‘Iedereen moet trots kunnen zijn’, was het idee. Dat voelde natuurlijk al direct als een slap verhaal, maar in de aanloop naar een feest wil je niet te veel zeuren.

Tijdens de grote afsluiting van de Pride, de botenparade, konden we concluderen dat die strategie volkomen is mislukt. Het feest is inmiddels volledig overlopen door commercie en heteroseksuelen. Nou heb ik niks tegen heteroseksuelen (mijn moeder was hetero!) of geld verdienen (alles kost geld), maar er is een plaats en tijdstip voor beiden. En dat is niet tijdens onze Pride. Althans, niet op deze manier.

Het kan toch niet de bedoeling zijn dat je als homo verweesd rondloopt op je eigen feestje? Weggestuurd bij hekken die voor je vaste kroeg staan, weggeduwd bij met linten afgezette stukken langs de gracht, weggeblazen door de muziek van privé-feestjes, die de parade proberen te overstemmen, weggestruikeld over lege wijnflessen, die zijn achtergelaten door starnakel dronken vrouwen uit Meppel. De Pride is ergens tussen Koningsdag en de Toppers uitgekomen.

Wat ooit een welgemeende en uitbundige viering van diversiteit was, is nu een plat feest voor de gemiddelde festivalbezoeker geworden. De scherpte, de eerlijkheid en de liefde zijn verdwenen. Langs de kant wordt nauwelijks meer op de boten gelet. Iedereen is te druk met zijn eigen feestje.

Op onze eigen Pride stond alles wat niet hetero is, daarom maar één ding te doen: zoek een plek waar hetero's niet durven of mogen komen. De rijen voor Club Church en de gay sauna waren adembenemend. Funhouse en Rapido waren loeidruk. En nergens een roze cowboyhoed te zien.

Dat is dus het eindresultaat van de nieuwe, verbeterde Pride: de homo's zijn weer ondergronds gegaan. Zou de organisatie daar trots op zijn?

De Roze Polder is een periodieke column op GaySite.nl door Jos en gaat over alles wat hem bezig houdt.

 

Deel dit artikel:  

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Gay op TV

08:05 | Will & Grace

13:25 | Million Dollar Listing: NY

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

18:45 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:25 | Papadag

23:15 | Little Britain

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

| Uri Kokia (basketballer)

| Mark Foster (zwemmer)

| Rutina Wesley (actrice)

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Van man naar Nicki Min

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven