Steeds meer gemeenten 'genderneutraal'

03-08-2017 | Uit een enquête van de NOS blijkt dat meer dan twintig Nederlandse gemeenten de afgelopen jaren maatregelen hebben genomen om 'genderneutraler' te worden. Tientallen andere gemeenten overwegen maatregelen. De NOS ondervroeg 150 gemeenten naar aanleiding van de maatregelen die de gemeente Amsterdam vorige week aankondigde. Amsterdam bracht vorige week een gids uit met tips om, zoals een woordvoerster het uitdrukt, "op een respectvolle manier te praten en te schrijven over seksuele- en genderidentiteit". In de uitgave 'Regenboog Taaltips' staan enkele tientallen tips over hoe in de toekomst ambtenaren en bestuurders van onze hoofdstad wel en juist niet bewoners dienen aan te spreken. Zo zal een gemeentelijk schrijven in de toekomst niet meer beginnen met 'Geachte heer/mevrouw' maar met 'Geachte bewoner' of 'Geachte Amsterdammer'. Uit de enquête van de NOS blijkt dat minstens 38 gemeenten ook zeggen hier over na te denken.

In onder andere Rotterdam, Haarlem, Groningen, Amstelveen, Arnhem, Tilburg en Enschede is het aanpassen van de aanspreekvorm een optie waarover gepraat wordt. "De keuze van Amsterdam heeft ons natuurlijk aan het denken gezet," laat een woordvoerder van de gemeente Rotterdam weten aan de NOS. "Maar overgaan tot concrete aanpassingen doen we nog niet. We moeten eerst nog de nodige gesprekken voeren voordat we eventueel overgaan tot een neutrale aanspreekvorm van onze inwoners."

Vier gemeenten die meededen aan het onderzoek zeggen bewust genderneutrale toiletten te hebben op het gemeentehuis. Het gaat om Oss, Enschede, Arnhem en Veenendaal. Zaanstad is van plan het in te voeren. In Tilburg hebben ze op de kermis de mannen- en vrouwentoiletten dit jaar vervangen door neutrale toiletten. In Enschede is met verbazing gekeken naar het nieuws uit Amsterdam, vertelt een woordvoerder van de gemeente. "Grappig dat sommige gemeenten met hun genderneutrale maatregelen in het nieuws komen. Wij kozen een jaar geleden al bewust voor genderneutrale toiletten, maar besloten het niet naar buiten te brengen. Waarom zou je de aandacht willen vestigen op iets wat gewoon normaal zou moeten zijn?" In nog eens 24 gemeenten, waaronder Lelystad, Rotterdam en Haarlem, wordt nagedacht over genderneutrale toiletten. In de meeste gemeenten, 83 van de 150, wordt er niet over concreet beleid nagedacht. Klik hier voor een overzicht van alle 150 gemeenten die de NOS ondervroeg.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Dr.No | 03-08-2017

Te gek voor woorden. Zoveel energie voor een minimaal aantal mensen.
Echt Nederlands: belangrijke problemen kunnen we niet oplossen, dan werpen we ons op totaal onbelangrijke non-problemen


Albert C: Verfai | 04-08-2017

Dit is symboolpolitiek, aan de ware acceptatie wordt niets gedaan.
Van jongs af aan moeten kinderen zien dat verschillende rolmodellen normaal zijn.
Dan begin je al in kranten, bladen, strips, reclame,tv en internet.
Daarna komen ze op school, is het les materiaal al aangepast, komen er in de verhalen al verschillende gezinssamenstellingen voor, wat dacht je van sprookjes.
Je moet voorbeelden zien waaraan men zich kan spiegelen.
Zodat we de hobbel van uit de kast komen niet meer hoeven te nemen.
En dan schiet je er weinig mee op of je een gemeenschappelijke wc heb, als ik nodig moet ging ik zo wie zo al naar een wc die vrij was ongeacht welke.
En het. aanspreken wordt nu zo onpersoonlijk, ben geen massa product, ben en man die toevallig van mannen houdt en wil dus als man worden aan gesproken.


Joop | 04-08-2017

Prima dat er aandacht wordt besteed aan de genderneutralen. Maar als ik kijk hoeveel gemeentes er nu mee bezig gaan, en hoeveel ambtenaren, wethouders, raadsleden hun hoofd hier over gaan buigen, hoeveel tijd en geld dit daardoor gaat kosten denk ik dat er nog wel andere problemen zijn die men eerst maar eens dient op te lossen.
Bv zorgen dat de straffen omhoog gaan van geweldsplegers, verplichte voorlichting over homoseksualiteit, ook op christelijke scholen en islamitsche, Homofobie beter bestrijden en aanpakken (gebeurt toch wel heel vaak in Amsterdam de laatste tijd dat een homo in elkaar geslagen wordt).
Maar ik heb wel wat tips voor de gemeentes om bepaalde lui aan te schrijven:
Beste homofoob, Beste aso, Beste werkloze, beste kroegloper etc etc etc...


Nederland smalst | 04-08-2017

Wat is er simpeler en goedkoper dan gewoon al die geslachtsbordjes bij de toiletten weghalen, zodat iedereen overal zijn of haar behoefte kan doen? Dat scheelt tonnen aan bordjes, vergadering, commissies, etc.!


Peter | 04-08-2017

Zou iemand die geboren is als jongen/man en uiteindelijk als meisje/vrouw door het leven gaat zich eigenlijk juist erkend voelen als er een brief van een overheidsinstelling komt met als aanhef "geachte mevrouw". ?


mark100 | 04-08-2017

Wat een overwinning voor de LTBG+ gemeenschap. MAAR NIET HEUS.

Ik vind dit super bespottelijk. En dit word de nieuwe zwarte piet discussie. En het volk gaat zich keren tegen de LTBG+ gemeenschap.

Wie heeft deze rellen veroorzaakt? Het word door de media georkestreerd.

De LTBG+ gemeenschap heeft dat niet eens door.

Wees maar blij met de genderneutrale wc. Ik ging vroeger altijd naar een genderneutrale wc. Want DAMES EN HEREN gingen naar de zelfde wc op kantoor.

Een echte onzin discussie.

En de LTBG+ gemeenschap moet dit niet pikken alsof ze hier om vragen. WANT DAT IS NIET ZO.

Ik V RAAG NIET OM GEKLEURDE ZEBRAPADEN OF LTBG BANKEN OF GENDER WC. IK VRAAG NIET OM DE GROET DAMES EN HEREN AF TE SCHAFFEN.


men only | 04-08-2017

een gaysauna men only. blijft dat bestaan in de toekomst? vraag ik me af als je dit doortrekt....


Joop | 04-08-2017

Beste mensen

Gescheiden toiletten. Natuurlijk. Een ruimte waar je alleen staand je plas kunt doen aangeven met een mannetje pis beeld en de ander man/vrouw afbeelding. Probleem opgelost en de dames hebben meer mogelijkheden in publieke ruimtes om hun plas etc. kwijt te raken


Joopdiemen | 04-08-2017

Bovenstaande reactie is van mij en niet van andere Jopen


JAN2 | 04-08-2017

Gaat alles goed Beste Burgers??


Reageer

Naam:
Reactie:

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Gay op TV

08:05 | Will & Grace

13:25 | Million Dollar Listing: NY

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

18:45 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:25 | Papadag

23:15 | Little Britain

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

| Uri Kokia (basketballer)

| Mark Foster (zwemmer)

| Rutina Wesley (actrice)

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Van man naar Nicki Min

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven