Schokkende getuigenissen Tsjetsjeense homo's

04-08-2017 | Uit een nieuw rapport van de Russische homo-organisatie LGBT Network blijkt deze week dat de vervolging van homoseksuelen in de autonome Russische Republiek Tsjetsjenië naar alle waarschijnlijkheid nog altijd plaatsvindt. Ook staat in het lijvige rapport te lezen dat de marteling van homo's veel ernstiger is dan tot nu toe werd aangenomen. Inmiddels hebben meer dan 130 mannen officieel hulp gevraagd bij LGBT Network en doen 33 homo's hun, soms afschuwelijke, verhaal in de nieuwe rapportage. Hoeveel (vermeende) homoseksuelen tot nu toe slachtoffer zijn van de vervolging en marteling Tsjetsjenië is niet bekend, maar schattingen gaan uit van enkele honderden. Vele tientallen zouden de folteringen niet hebben overleefd.

Sinds begin van dit jaar berichtten mensenrechtenorganisaties regelmatig over de vervolging van homoseksuelen in Tsjetsjenië maar volgens de nieuwste berichten is sinds juni de 'jacht' geïntensiveerd. Het rapport spreek zelfs over "een golf van geweld en een massale vervolging van homoseksuelen". LGBT Network zegt dat de overheid "systematisch de Tsjetsjeense maatschappij aan het zuiveren is van homo's en het land vrij wil maken van deze minderwaardige mensen".

In het rapport staan enkele schokkende getuigenissen van mannen die de gevangenschap en foltering wel hebben overleefd. "Ze schopten me op mijn borst en in mijn gezicht nadat ze me op de grond hadden gegooid," getuigt een homoseksuele man in het rapport. "Ze eisten dat ik namen gaf van andere homo's die ik kende. Als ik dat niet deed, zouden ze me doden." Een andere getuige heeft het over een vreselijke marteling. "Ik weigerde iets te zeggen, terwijl ze me schopten en sloegen. Uiteindelijk toonden ze een video van hoe een andere man gefolterd werd. Ze staken een buis in zijn anus, via die buis brachten ze prikkeldraad in, waarna ze de buis verwijderden. Daarna trokken ze de prikkeldraad langzaam uit de anus van de man. Toen ik die beelden zag, lagen de buis en prikkeldraad al klaar om ook mij zo te folteren. Toen brak ik en heb ik hen gezegd wat ze wilden horen." In het rapport staat ook hoe mannen gefolterd worden door messen onder de nagels van de slachtoffers te duwen of door hen te elektrocuteren.

De getuigen die inmiddels in Rusland zijn ondergebracht spreken over massale opsluiting en marteling. "We lagen met velen in één cel en hadden niet de mogelijkheid om ons te wassen. Ook kregen we niet te eten, mochten we niet slapen en sommigen hadden open wonden. Het stonk in de cel naar rottend vlees." Homo's die uiteindelijk worden vrijgelaten lopen nog altijd gevaar. "Tijdens een verhoor door een ambtenaar moest ik in het bijzijn van mijn familie bekennen dan ik op mannen val. Daarna sprak hij mijn familie aan, en zei hij dat we een schande zijn. Hij zei hen dat ze mij moesten doden, en dat ze daar zelf niet voor gestraft zouden worden." Volgens de rapportage geven sommige families gehoor aan deze oproep. Uit onderzoek van LGBT Network blijkt dat er steeds meer eermoorden plaatsvinden in Tsjetsjenië en dat steeds vaker, naast overheid en politie, gewone burgers zich schuldig maken aan deze misstanden.

Tsjetsjeense leiders maar ook de Russische overheid ontkennen nog altijd dat er sprake is van grootschalige vervolging van homoseksuelen. Onderzoekers worden tegengewerkt en media die berichten over de kwestie wordt de mond gesnoerd. Deze week werd bekend dat de LHBT-activist en journalist Ali Feruz wordt teruggestuurd naar Oezbekistan. Hij werkt voor de Russische onafhankelijke krant Novaya Gazeta die enkele maanden geleden voor het eerst berichtte over de vervolging van homo's. Feruz, zelf openlijk homoseksueel, ontvluchtte zijn vaderland in 2009 omdat hij daar gemarteld werd. Hij werd eerder deze week om onduidelijk redenen opgepakt en niet veel later kreeg hij voor een Moskouse rechtbank te horen dat hij wordt uitgezet. Amnesty International vreest voor zijn leven als hij daadwerkelijk terug moet naar Oezbekistan.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Kees | 04-08-2017

Afschuwelijk wat daar gebeurt. De internationale politiek blijft angstvallig stil.


tyrion | 04-08-2017

echt verschrikkelijk wat daar gebeurt met die homo mensen. dat land is zwaar gestoord. de nieuwe nazi regime is geboren daar. als het joden of zwarten waren geweest. werd er wel wat gedaan denk ik. ze moeten de homo`s daar bevrijden met het leger. de Tsjetsjeense overheid is nog hartstikke dom zo dra ze alle homo`s daar vermoord hebben komen er weer nieuwe. moet de hetero mensen geen kinderen meer maken.


Tja | 04-08-2017

"De internationale politiek blijft angstvallig stil."

De Nederlandse politiek komt ook niet veel verder dan "we zijn geschokt" en bla bla bla...


Wessel | 04-08-2017

Dit soort zaken (ver)eist 'n veel hogere prioriteit dan bijv. gender neutraal geOH of Gay Pride happiness. Waar onmenselijke folteringen plaats vinden en levens kapot gemaakt omwille van seksualiteit, kortom waar de mens in nood is, is permanente aandacht hiervoor 'n must. Er zou 'n soort Rode Kruis moeten zijn waarop voor directe hulp 'n beroep kan worden gedaan. Dit is zo mensonterend. Zonder meer op 1 lijn te stellen met de Ausradierung van Joden in WOII. Toen werd men ook pas wakker toen 't te laat was. Redelijk macaber wanneer men "lekker zichzelf staat te zijn" en 'n paar duizend km verderop je soortgenoten bij bosjes worden afgeslacht. Dat je dan nog kunt genieten-----!!


Frances | 05-08-2017

Het lijkt nu net of het hier of in BelgiŽ allemaal zo geweldig gaat? Niet dus! Wie hier in Nederland of BelgiŽ te maken krijgt met anti-homogeweld, homohaat en homovijandige buren of homovijandige jongeren zal ontdekken hoe maf de aanpak ervan in elkaar steekt! Het rammelt en faalt aan alle kanten en de meeste mensen en instanties laten je barsten. En voor wie naar de rechter wil stappen, zorg dat je een heel groot bedrag hebt gespaard, want advocaten kosten meer geld dan dure auto's onderhouden! En voor je het weet heb je en geen geld meer en een heleboel ellende! En daders lachen zich rot!


sukkels | 06-08-2017

onmenselijk.

en hier je druk maken om "dames en heren" ( wat ik veel mooier vind dan beste allemaal ) of een wc.

en dit haalt het nieuws niet eens.

sukkels.


Cees | 13-08-2017

Hier kun je alleen maar diep bedroefd van worden. Het is schokkend en tegelijkertijd SCHANDALIG(!) dat de internationale politiek muisstil is rond dit onderwerp. Dit schreeuwt om een portie onversneden activisme en een zeer stevige politieke afwijzing.


Reageer

Naam:
Reactie:

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Gay op TV

08:05 | Will & Grace

13:25 | Million Dollar Listing: NY

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

18:45 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:25 | Papadag

23:15 | Little Britain

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

| Uri Kokia (basketballer)

| Mark Foster (zwemmer)

| Rutina Wesley (actrice)

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Van man naar Nicki Min

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven