'Roze-rondleiding' tijdens Pride in Artis

03-08-2017 | Ook dit jaar tijdens Pride Amsterdam biedt Artis het arrangement 'Homoseksualiteit in het Dierenrijk' aan. De speciale rondleiding is op 6 augustus en start om 13.45 uur bij restaurant de Twee Cheetahs. Het arrangement duurt ongeveer een uur en laat de deelnemers kennis maken met de homoseksuele dieren die in Artis leven, maar ook over seksualiteit en sekse in het dierenrijk in het algemeen.

Homoseksualiteit beperkt zich niet tot de daad alleen. Dieren verleiden een seksegenoot en brengen soms zelf samen jongen groot, staat op de site van de dierentuin te lezen. Zoals een stel vale gieren, dat in Artis al jaren bij elkaar is. En dit jaar hebben zij zelfs een jong grootgebracht. Homoseksueel gedrag in het dierenrijk is al onder 1500 soorten vogels en zoogdieren waargenomen. Mannetjes besnuffelen, bespringen en belikken elkaar, en ook vrouwtjes doen daar onderling niet voor onder. Bij olifanten is de heteroseksuele paring zo ingewikkeld, dat jonge bullen al snel beginnen met op elkaar te oefenen. Homoseksueel gedrag kan ook een andere betekenis hebben. Zo kan het een verzoeningsritueel na een conflict zijn, of een vorm van dominantie. Maar ook gewoon uit pure liefde voelen dieren zich soms tot elkaar aangetrokken.

Bij de pinguïns in Artis is zelfs sprake geweest van een driehoeksverhouding. "In één van de verblijven heeft een stelletje gezeten dat bestond uit twee vrouwtjes en één mannetje. Een lesbisch paartje waar een aantal jaar geleden een weduwnaar zich bij heeft aangesloten. In een ander verblijf hebben twee mannetjes gebroed die al jaren samen zijn. En zij hebben in het verleden ook succesvol een kuiken uitgebroed," aldus Artis-bioloog Charlotte Vermeulen tegen AT5. En waar mensen vaak een waarde-oordeel over homoseksualiteit hebben, gaan dieren er volgens Vermeulen juist heel praktisch mee om. "Dieren vinden een homoseksuele paring hetzelfde als een heteroseksuele paring. Sterker nog: homoseksuele paringen zijn vaak minder gevaarlijk omdat je dan niet in de harem komt. Dus dat is een stuk veiliger." Homoseksueel gedrag is in de natuur wijd verspreid en heeft evolutionair gezien vele oorzaken. Meer weten, ga dan aanstaande zondag voor de speciale rondleiding 'Homoseksualiteit in het Dierenrijk' naar Artis.

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Gay op TV

08:05 | Will & Grace

13:25 | Million Dollar Listing: NY

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

18:45 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:25 | Papadag

23:15 | Little Britain

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

| Uri Kokia (basketballer)

| Mark Foster (zwemmer)

| Rutina Wesley (actrice)

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Van man naar Nicki Min

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven