Niet alle Pride-evenementen zonder problemen

07-08-2017 | Niet alleen in Amsterdam werd afgelopen weekend Gay Pride gevierd, ook in andere steden gingen LHBT's, al dan niet in bonte uitdossing, de straat op om in alle openheid te pleiten voor meer acceptatie. In onze hoofdstad verloopt de Pride al jaren zonder noemenswaardige problemen maar dat is niet helaas niet overal het geval.

Fascisten hebben afgelopen weekend geprobeerd de Gay Pride parade in Stockholm te verstoren. De parade werd een paar minuten opgehouden. De politie was snel aanwezig en arresteerde 10 leden van de Nordische Jeugd (Nordisk Ungdom). Deze organisatie is zelfverklaard homofoob omdat zij van mening is dat elke man een actieve rol dient te vervullen in de voortplanting. Uiteindelijk werd geen geweld gebruikt. De parade in Stockholm werd later op de dag feestelijk afgesloten met de verkiezing van de Engelse Matt Rood als Mister Gay Europe 2017.

Ook Jeruzalem Pride verliep niet geheel zonder incidenten. Tijdens de parade werden twaalf mensen opgepakt omdat zij volgens de politie de intentie hadden de bonte stoet LHBT's te verstoren. Meer dan duizend zwaar bewapende agenten bewaakten de ruim 22.000 deelnemers aan de Pride. Iedereen die mee wilde lopen werd intensief gefouilleerd en met een metaaldetector gescand. Alle toegangswegen naar de parade waren geblokkeerd en op elke hoek hield een agent een oogje in het zeil. Deze draconische veiligheidsmaatregelen leidden ertoe dat de parade niet vanaf de kant werd toegejuicht door enthousiaste toeschouwers, iets wat bij Pride Amsterdam juist een onlosmakelijk onderdeel is van het evenement. De maatregelen werden genomen omdat twee jaar geleden de Pride werd aangevallen door een Joodse extremist. Er vielen toen enkele gewonden en een 16-jarige lesbienne werd dodelijk getroffen. De dader zit inmiddels een levenslange gevangenisstraf uit.

De grootste Gay Pride van Groot-Brittannië was afgelopen zaterdag in Brighton. Er kwamen ruim 300.000 mensen af op het jaarlijkse evenement dat zonder noemenswaardige problemen verliep. Ook de Pride in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast verliep afgelopen weekend zonder problemen. Onder de 5000 bezoekers aan het evenement ook de Ierse premier Leo Varadkar. Varadkar is de eerste Ierse premier die openlijk uitkomt voor zijn homoseksualiteit en een relatie heeft met een man. Hij liet zaterdag weten dat de openstelling van het huwelijk een "kwestie van tijd" is. Noord-Ierland is de enige regio van het Verenigd Koninkrijk dat nog geen homohuwelijk kent.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Joop | 07-08-2017

Het is fijn dat het goed gaat in veel steden. Die sukkels uit Zweden verbazen me wel. Ik weet dat er in al die Scandinavische landen patriottistische en fascistische groeperingen in opkomst zijn. Een beetje de Wildervolgers in Nederland. Griezelig zulke partijen. Maar dat dit clubje zo homofoob is had ik niet verwacht.


Wessel | 07-08-2017

Goed dat immigrant Varadkar uit Ierland meeliep in N-Ierland, waar DUP (verstokte homo haters, meest afstammelingen van protestantse Schotten) de regering May steunt. Zijn niet altijd Roomsen die anti homo zijn.


Adolf | 08-08-2017

terwijl de joden toch beter zouden moeten weten


Zo | 11-08-2017

Vreemd dat er in brighton meer bezoekers waren dan in Londen.


Jan2 | 13-08-2017

We hebben het in Jeruzalem over extreem orthodoxe joden. Die figuren die met de krulspelden van moeders rondlopen. Die eisen van alles, maar krijgen weinig voor elkaar en soms lukt het ze door te dringen, maar wordt terecht neergeslagen door de politie.


Reageer

Naam:
Reactie:

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Gay op TV

08:05 | Will & Grace

13:25 | Million Dollar Listing: NY

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

18:45 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:25 | Papadag

23:15 | Little Britain

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

| Uri Kokia (basketballer)

| Mark Foster (zwemmer)

| Rutina Wesley (actrice)

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Van man naar Nicki Min

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven