Drama rond Iraanse boot tijdens Pride

07-08-2017 | Het was vele bezoekers zaterdag al opgevallen, er zou een Iraanse boot meevaren tijdens de grachtenparade in Amsterdam, maar de boot waar vooraf zo veel om te doen was en die zeer veel publiciteit trok was de grote afwezige. Vandaag is duidelijk gewordenwaarom de Iraanse boot niet deel nam aan de Canal Parade en doen de initiatiefnemers op de site van AT5 en op Facebook hun verhaal.

Na maanden van voorbereiding was het zaterdag eindelijk zover. Een bont versierde boot met LHBT's uit Iran zouden een statement maken door zonder masker te laten zien wie ze zijn. Met ingezameld geld was een boot gehuurd voor maximaal 90 opvarenden. "En we stapten met zo'n 70 mensen op: iedereen is op ID gecheckt, we wisten precies wie we aan boord hadden. We hebben alle tassen gecheckt, veiligheid stond boven alles. En de schipper was ook akkoord, bij het Oosterdok hebben we ons gemeld bij de organisatie en sloten we aan bij de Parade," aldus één van de initiatiefnemers tegen de Amsterdamse zender AT5. Maar plotseling vond de schipper het niet veilig meer en er moesten vijf mensen van boord. Niet veel later besloot de schipper dat nog maar tien mensen aan boord mochten blijven, de rest verliet emotioneel en soms in tranen de boot (foto/Facebook). Toen vervolgens de schipper vanuit het niets de boot verliet is tevergeefs geprobeerd contact te krijgen met de verhuurder van de boot. In overleg met de politie is de boot uiteindelijk teruggesleept en zondag bleek hij verdwenen. De initiatiefnemer van de Iraanse boot overweegt gerechtelijke stappen tegen de verhuurder. "Wij gaan nog wel proberen ons recht te halen. Het gaat ons niet om het geld, wij hebben onze boodschap niet uit kunnen dragen. Dat is het belangrijkste."  

De organisatie van Pride Amsterdam riep zondag tijdens het eindfeest op de Dam de Iraniërs op het podium. Ook de organisatie betreurt het voorval, de Iraanse boot was een primeur voor de Canal Parade. Op het podium kregen de Iraniërs te horen dat ze volgend jaar sowieso mogen meevaren. "We hebben veel moeten huilen, maar dat Pride Amsterdam ons een hart onder de riem steekt, maakt veel goed," aldus één van de Iraniërs.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Lesbiejeanne | 07-08-2017

Dit vind ik zo triest als je naar zoiets toe geleefd hebt, wetende wat er in Iran allemaal gebeurt met homo's. Huil maar uit hoor jongens op de boezem van Sjaan. Ik krijg er zelf tranen van in m'n ogen.


Rurik | 07-08-2017

Schandalig.
Dit soort schippers en verhuurders openbaar aan de schandpaal.
Waarom word de verhuurder niet openbaar gemaakt.
Waarschijnlijk vaart hij vandaag weer een stel corpsballen en doet of zijn neus bloed


Marcel | 07-08-2017

Wij stonden aan de overkant Het was echt in triest wat daar gebeurde hopelijk kan deze groep mensen wel hun boodschap uitdragen


Joop | 07-08-2017

Heel bijzonder verhaal over die schipper. Volgend jaar weer een nieuwe kans.


Joopdiemen | 08-08-2017

Mijn maag draaide om toen ik dit las. Hier steekt meer achter. Hoop dat de AIVD dit gaat uitzoeken en dat er een advocaat is die belangeloos de verhuurder/schipper aansprakelijk gaat stellen voor de im- en materiële schade. Wat een wereld leven we toch


Marc | 08-08-2017

Niet zo snel oordelen svp. We kennen nu slechts 1 kant van t verhaal.zit meer achter denk ik


JAN2 | 08-08-2017

Ik heb het hele voorval gezien. De boot legde aan op de Nwe Herengracht tegen de muur van het Wertheimpark. De boot lag te wiebelen en iedere keer dacht ik die gaat om. Er stonden veel te veel mensen op die boot. Ik zat er vlak naast. Na lange gesprekken met de reddingsbrigade en anderen verlieten een aantal mensen de boot om daarna weer terug te keren op de boot. Ik denk na ruim een uur vond de reddingsbrigade het welletjes en kregen een scheldpartij over zich heen en menig middelvinger ging de lucht in vanaf de boot. Zo ga je niet met hulpverleners om die je proberen te helpen. De schipper vond het niet meer veilig om door te varen. Dat had de schipper wellicht van te voren moeten bedenken, maar de onbeschofte houding van de opvarende sprak boekdelen. Ik zat er vlak naast dus heb de hele conversaties kunnen horen. De reddingsbrigade heeft van alles geprobeerd te doen, maar de opvarende waren absoluut niet voor rede vatbaar.


Joopdiemen | 08-08-2017

@JAN2 Dank voor deze getuige verklaring. Gezien jouw verklaring Jan geeft dit artikel een vertekende blik. Hoor en wederhoor graag in een volgend artikel redactie.


JAN2 | 08-08-2017

Dit is wat ik heb waargenomen, gehoord en gezien. Zat er twee meter vandaan. De andere reacties van bv de andere kant, hebben niets gehoord en veronderstellen alleen maar en dat de schipper het boetekleed aan moet trekken. Neen. Aan dergelijke reacties heb je niets en gooien meer kolen op het vuur dan nodig is. Feit is en blijft, het was veel te druk en te vol op de boot en dreigde zelfs een paar keer om te slaan mede daarom besloot de reddingsbrigade de boot vast te maken aan de wal om erger te voorkomen. Het is de houding van sommigen op de boot dat absoluut geen schoonheidsprijs verdiende. Wat bij mij de deur dicht deed was het gescheld naar de hulpverleners die het na ruim een uur het debatteren zat was en wegging en ze kregen nog middelvingers ook. Dat soort zaken zijn in mijn ogen ongepast en onnodig. Het was voor die boot onmogelijk op een veilige manier door te varen vanwege het veels te grote aantal opvarenden.


JAN2 | 08-08-2017

En....de schipper had dit inderdaad van te voren moeten bedenken, maar was zeer duidelijk in zijn woorden. Met dit grote aantal passagiers is het niet meer veilig. En men wilde ook niet afstappen. Een compromis was dus niet aan de orde, als het aan de opvarende lag.


JAN2 | 08-08-2017

Dit is de Iraanse boot bespaard gebleven dankzij de reddingsbrigade:
http://www.telegraaf.nl/tv/vndg/28867474/__Toeristenboot_vol_Duitsers_slaat_om__.html


Pride | 08-08-2017

Dit zijn de boten die we willen zien en die de Pride kleur en internationale faam geven.
De Rabobank had ze haar boot moeten aanbieden.


JAN2 | 09-08-2017

Niet eens met Pride. De Iraanse opvarenden en de schipper hadden beter hun zaken op orde moeten hebben. Nu dat dit niet het geval was zal het van de gekke zijn dat een ander, welke dat ook moge zijn, hun boot ter beschikking moet gaan stellen. Zo werkt het niet. Goede les voor volgend jaar. Wil je 100 man mee laten varen, zorg dan ook dat je een boot hebt die deze capaciteit aan kan.


Ik kan kotsen... | 09-08-2017

Ja, weer eens een geval van: "stond erbij en ik keer er naar... en deed niets". Maar, wel schreeuwen: "Gut, wat érrrrrrg".
Men had écht solidariteit getoond als men de moiwen ophestroopt had en gezegd: "Nou, jongens, vaar maar op onze boot mee". Maar, niemand die op dat goede idee kwam en ook maar één greintje solidariteit of altruïsme toonde.
Tja, zolang het mij/ons maar goed gaat.


Zo | 11-08-2017

Drama is wel een groot woord. ...Problemen met de boot had bij iedereen kunnen gebeuren. Volgend jaar herkansing.


cliff | 12-08-2017

Hier zit heel veel meer achter, je reinste discriminatie.


Jan2 | 13-08-2017

Het mode woordje discriminatie is helemaal niet aan de orde hier. Schipper en teveel opvarenden hadden beter hun huiswerk moeten doen. Dat bootje had nooit met de vele opvarenden geaccepteerd mogen worden. De boot kwam al zwierend en zwaaien de Nwe Herengracht opvaren en zelfs toeschouwers die schrokken er van, dus de schipper heeft het op dat punt goed gedaan en is naar de wallenkant gevaren. Volgend jaar een grotere boot of dezelfde met minder opvarenden en dan kunnen ze weer meedoen.


ram1966 | 13-08-2017

@JAN2
wat een verhaal, zeg. MOslims die hulpverleners beledigen en hun middelvinger opsteken, het lijken wel tokkies!Zoiets hebben we vaker gehoord bij moslims. In eigen land hadden ze dit natuulijk nÓÓIt gedaan, en zouden ze gelijk worden opgehangen. man, man, man, wat is dit 'volk' toch snel beledigd


Reageer

Naam:
Reactie:

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Gay op TV

08:05 | Will & Grace

13:25 | Million Dollar Listing: NY

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

18:45 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:25 | Papadag

23:15 | Little Britain

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

| Uri Kokia (basketballer)

| Mark Foster (zwemmer)

| Rutina Wesley (actrice)

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Van man naar Nicki Min

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven