Therapie voor suïcidale LHBT-jongeren

10-07-2017 | Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen gaan de komende jaren onderzoek doen naar een laagdrempelige web-based therapie, gericht op suïcidale LHBT-jongeren. Nederlandse LHBT jongeren doen 3 tot 5 keer vaker een suïcidepoging dan heteroseksuele jongeren; transgender personen doen zelfs 10 maal zo vaak een zelfmoordpoging. Vanwege hun specifieke behoeften, hun identiteitsproblemen en hun minderheidsstatus lijken suïcidale LHBT-jongeren slecht toegang te hebben tot effectieve zorg.

De negatieve houding of reacties van anderen, of verwachtingen hierover, over de seksuele oriëntatie of genderidentiteit zorgt bij een deel van de LHBT-jeugd voor voortdurende stress en gaat gepaard met angst, zichzelf afwijzen, en een laag zelfvertrouwen. Dit kan vervolgens leiden tot suïcidaliteit en depressie. De onderzoekers verwachten dat de LHBT-jongeren door de web-based interventie beter kunnen omgaan met deze stressfactoren.

In het onderzoek is ook aandacht voor de ouders van LHBT-jongeren. Zij kunnen een belangrijke rol spelen bij het kunnen omgaan met stress. De onderzoekers verwachten dat LHBT-jongeren door de therapie zullen profiteren van het vergroten van hun vaardigheden om te communiceren met hun ouders over hun seksuele- en genderproblematiek. Om te zorgen dat ouders zich meer bewust worden van waarschuwingssignalen rond suïcidaliteit bij hun LHBT- kinderen, zal een aparte website voor opvoeders worden ontwikkeld.

De web-based interventie ter voorkoming van suïcidaliteit onder LHBT-jongeren wordt ontwikkeld in samenwerking met professionals in de gezondheidszorg, LHBT-jongeren en hun ouders, en vrijwilligers die met LHBT-jongeren werken. Daarnaast is de interventie gebaseerd op diverse bestaande effectieve online en face-to-face cognitieve gedragstherapie modules voor adolescenten en volwassenen.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Wessel | 11-07-2017

Dit probleem moet zeker niet worden onderschat. Geeft aan hoe geïsoleerd deze jongeren zich (kunnen) voelen. Voorlichting op scholen is eveneens van cruciaal belang. Je anders zijn verwerken en aanvaarden doorloopt je gehele adolescentie. Je ei bij iemand kwijt kunnen is van wezenlijk belang.Religie draagt niets bij; werkt contra productief. "Genezing" door gebed is 'n ontkenning van je Zelf. Het zogeheten warme nest gevoel v/d R-K Kerk blijkt 'n ijskoude douche.Smijt dat instituut zsm op de mestvaalt.


Peter | 11-07-2017

Goed initiatief. Maar het zou denk ik ook zeker helpen als jongeren al op heel jonge leeftijd van hun ouders weten dat wie ze ook zijn, wat ze ook zijn, er van ze gehouden wordt of ze nu he, ho, bi of wat dan ook zijn. Zonder vooroordeel of dogma van je kind houden lijkt mij de normaalste zaak van de wereld, maar de praktijk is niet altijd zo.


Bink | 14-07-2017

Heel goed initiatief. En als iemand dit leest en zelfmoordgedachten heeft: doe het niet. De wereld is al verrot genoeg, we hebben juist lieve gevoelige mensen nodig. It really gets better, geef het tijd en zoek hulp. Omring jezelf zoveel mogelijk met lieve mensen die er voor je kunnen zijn. Sterkte x


Robert | 14-07-2017

Censuur viert hoogtij op gaysite. Voortdurend verdwijnen reacties.
Reacties zonder beledigingen zonder braakicoontjes die over het onderwerp gaan verdwijnen zonder enige aankondiging.


Reageer

Naam:
Reactie:

Gay op TV

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

21:00 | Eastenders

23:35 | The Graham Norton Show

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Sophie Vercruyssen (bobsleeer)

| Hurley Haywood (coureur)

| B. Van Spilbeeck (journalist)

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Perfecte dag homostel

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl Onderzoek

Zou je willen dat je besneden was?

Ik ben onbesneden en zou besneden willen zijn

Ik ben besneden en zou onbesneden willen zijn

Ik ben besneden en tevreden

Ik ben onbesneden en tevreden

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven