Opvanglocatie voor homofobe asielzoekers

05-07-2017 | Amsterdam heeft deze week laten weten dat de stad de eerste Nederlandse opvanglocatie krijgt voor overlastgevende asielzoekers. Samen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) worden er asielzoekers opgevangen die bijvoorbeeld homoseksuelen discrimineren of deze groep asielzoekers agressief benaderen. In de aparte opvanglocatie, een zogeheten Extra Begeleidings- en Toezichtslocatie (EBTL), geldt een strikt en sober regime. De EBTL-opvang komt in een voormalige penitentiaire jeugdinrichting in Amsterdam-West en wordt direct na de zomer in gebruik genomen. Naar verwachting zullen op nog twee andere plekken in ons land vergelijkbare locaties komen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff is blij dat binnen enkele maanden de eerste speciale opvanglocatie voor overlastgevende asielzoekers in gebruik kan worden genomen.

COC Nederland pleitte vorig jaar voor een aparte, veilige opvanglocatie voor LHBT-asielzoekers in nood. Het gebrek aan aparte, veilige opvang leidt volgens het COC tot gevaarlijke situaties voor LHBT-asielzoekers. Er zijn diverse gevallen bekend van LHBT's die in Nederlandse opvanglocaties zijn bedreigd en aangevallen.

Elke opvanglocatie kreeg vorig jaar een vertrouwensfunctionaris waarbij LHBT-asielzoekers problemen en klachten kunnen melden. Maar voor een aparte opvanglocatie voor LHBT-asielzoekers was geen politiek draagvlak. En ook het COA was mordicus tegen aparte locaties voor kwetsbare asielzoekers. Zij kunnen zich beter vinden in EBTL-locaties, waar daders apart worden gezet, en niet de slachtoffers.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Peter | 05-07-2017

Waarom overlast gevende asielzoekers nog opvang geven, ook al is het apart. Als men zich niet kan of wil gedragen gewoon Nederland uitflikkeren en terugsturen waar ze vandaan kwamen.


Baliekluiver | 05-07-2017

Door deze primitieve aso's aparte opvang te geven, bevestig je ze juist in hun overtuiging dat ze homo's afwijkend en ongewenst mogen vinden. En daar is niet één homo mee geholpen.


Jan2 | 05-07-2017

Homofobe asielzoekers moet je niet opvangen maar het land uitknikkeren. Binnenkort hebben we tekort aan pampers.


Joop | 05-07-2017

Het is helaas de wet die deze aso's niet een enkele reis kan aanbieden naar verwegistan. Er wordt maar geluld en geluld in dit land. Geen daden maar woorden. Aso's aanpakken? Soms lees je het wel eens in harde taal van een minister. De praktijk is dat aso's erg ver kunnen gaan en Nederland bij uitstek een land is waar het slachtoffer haast als verdachte wordt aangemerkt. Ik hoop dat ze in deze opvang een beetje het regime hanteren dat ze gewend zijn, stokslagen als ze iets verkeerds doen en de bek dicht slaan als ze een grote bek hebben.


Wessel | 05-07-2017

Onbegrijpelijk. Eerst werden homofiele asielzoekers apart geplaatst, nu de aso asielzoekers. Zet de laatsten 't land uit. Aanpassen, zo niet, oprotten. Pas reciprociteit toe. Doet men ginder ook. Voor genuanceerde denkers hebben die lui geen respect.De Verlichting en Renaissance hebben hen nooit bereikt. Het is zwart of wit.Iets ertussenin bestaat niet.Wanneer snapt Klaas dat nu?


Kees | 05-07-2017

Is dit een grap?? Ieder weldenkend mens zal concluderen dat overlastgevende (zelfs discriminerende en mishandelende) asielzoekers per direct uitgezet dienen te worden. Het moet echt niet veel gekker worden hier.


Aiglon | 05-07-2017

Het is per definitie al een verbetering. Tot nu toe werden de slachtoffers apart gezet. In ieder geval krijgen nu de daders de gevolgen van hun acties gepresenteerd. Ik vraag mij overigens af hoe het mogelijk is als jezelf slachtoffer van geweld claimt te zijn en veiligheid zoekt je vervolgens zelf precies hetzelfde een ander mens aandoet. Daar past geen tolerantie.


Chiel | 05-07-2017

Ik wens geen belasting te betalen voor dit tuig. Opzouten, weg ermee. Horen niet thuis in dit land.


Peter @ Aiglon | 05-07-2017

Dus er uit met die gasten.


LESBO | 06-07-2017

Voor de lesbo's
Niet met een niet-moslim trouwen. Een boerka omdat het moet. Gemept worden als je niet gehoorzaam bent. Aparte vrouwenvertrekken. Geen contact met 'vreemde' mannen. De helft van de rechten van de man. Bezit zijn. Verstoten worden. Geen recht hebben om te scheiden. Verplicht seks hebben als de man dat wil. Toestemming nodig hebben om het huis te verlaten. Toestemming van een mannelijk familielid om te trouwen.


Reageer

Naam:
Reactie:

Gay op TV

21:00 | Holby City

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Sophie Vercruyssen (bobsleeer)

| Hurley Haywood (coureur)

| B. Van Spilbeeck (journalist)

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Perfecte dag homostel

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl Onderzoek

Zou je willen dat je besneden was?

Ik ben besneden en zou onbesneden willen zijn

Ik ben besneden en tevreden

Ik ben onbesneden en zou besneden willen zijn

Ik ben onbesneden en tevreden

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven