Ook Malta heeft homohuwelijk

13-07-2017 | Met een overweldigende meerderheid heeft het parlement van Malta woensdag ingestemd met de openstelling van het huwelijk voor personen van het zelfde geslacht. Slechts één parlementslid stemde vanwege zijn geloof tegen, de resterende 66 politici stemden allen voor. De legalisering van het homohuwelijk zorgde voor feestelijke taferelen in de straten van Valletta, de hoofdstad van het land. Het zeer katholieke Malta is het vijftiende land binnen de Europese Unie dat het homohuwelijk wettelijk verankert. Homoparen kunnen straks niet alleen met elkaar in het huwelijksbootje stappen, maar hebben ook op het gebied van adoptie dezelfde rechten als getrouwde heteroparen. Daarnaast zullen bepaalde formuleringen in wetteksten genderneutraal worden gemaakt.

Malta geldt de laatste jaren als voorloper wat betreft de rechten van LHBT's. De Zuid-Europese dwergstaat in de Middellandse Zee schrapte in 1973 homoseksualiteit uit het wetboek van stafrecht en voerde in 2014 het geregistreerde partnerschap voor homoparen in. Een half jaar geleden verbood Malta om therapieën aan te bieden om homoseksualiteit te genezen. Malta is het eerste Europese land dat een totaalverbod op de zogenoemde conversietherapie uitvaardigt. In mei van dit jaar was Malta nog volgens homo-organisatie ILGA Europe het meest homovriendelijke land van Europa. Ook het jaar ervoor stond Malta op de eerste plaats. Nu het parlement heeft ingestemd met de komst van het homohuwelijk kunnen naar verwachting nog dit jaar de eerste trouwlustige homoparen naar het stadhuis om elkaar het jawoord te geven.

Deel dit artikel:  

Reacties:

jongen | 13-07-2017

Prima, nu de rest van Europa nog!!!


David | 13-07-2017

Ja, met name Italie, Griekenland en het grootste deel van de Oostbloklanden.
Malta bewijst dat een rooms-katholiek land ook kan veranderen!


Aiglon | 13-07-2017

Wat een prachtig nieuws.


Reindert G. | 13-07-2017

Alweer een land met gelegaliseerde smeerlapperij.


Joop | 13-07-2017

Nou nou Reindert G. Je weet de weg naar gaysite anders vlekkeloos te vinden. Alleen al het feit dat je stiekum het gaysite nieuws opzoekt, en daarmee weet ik zeker dat je je ook wel op andere sites begeeft, zegt genoeg. Maar blijf nog maar even in de kast hoor, neem de tijd om er uit te kruipen.


Reindert G. | 13-07-2017

Joop: ik ben helemaal niet tegen homo's, echter vind ik dat het huwelijk moet zijn voorbehouden aan man en vrouw en met mij zijn velen in de samenleving dat eens.


Kees @ Reindert | 13-07-2017

Je bent, denk ik, enigszins in de war geraakt door je geloof in een sprookjesboek?! Geeft niet hoor. Hebben velen in de samenleving inderdaad ook last van. En dat je het er niet mee eens bent betekent nog niet dat je het dan maar even mag bestempelen als smeerlapperij. Sufferd!


Joop | 13-07-2017

Reindert: En ook velen zijn het daar niet mee eens. Menig land heeft een meerderheid die wel wil dat homo's de mogelijkheid tot het huwelijk krijgen, en terecht, dezelfde plichten, dan ook dezelfde rechten. Zie recent Duitsland.
Dat je helemaal niet tegen homo's bent betwijfel ik, want je eerste reactie spreekt boekdelen: gelegaliseerde smeerlapperij..... Dat zegt genoeg. Maar vraag je zelf maar eens af wat nu echt smeerlapperij is. Het zal trouwens niet voor het eerst zijn dat iemand die fel tegen dit soort dingen is achteraf door schaamte, opvoeding en een negatief zelfbeeld blijkt dat ze wel homoseksueel zijn. Maar de anti-houding als een vorm van zelfbehoud misbruiken.

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/homohater-blijkt-soms-zelf-homoseksueel


Bink | 14-07-2017

Reindert wil gewoon een beetje aandacht, zulke types kun je het best maar negeren. Waarschijnlijk gefrustreerd dat niemand in het homobos hem wou aanraken.


Bink | 14-07-2017

Geweldig nieuws uit Malta, fijn dat homoparen daar nu ook kunnen trouwen.


Wessel | 14-07-2017

Zeer R-K land (98%) bewijst dat 't ook anders en snel kan. Tot 2012 was 't samen met de Filippijnen 't enige land op aarde waar echtscheiding niet mogelijk was. Een reuze inhaalslag voor 'n land waar 75% 's zondags naar de kerk gaat. Rome zal niet blij zijn. Zeker ook knap omdat Malta aan 'n zwaar homofobe regio grenst. Toont aan hoe zwak de argumenten van praktiserende Katholieken tegen homo's zijn. Een verlicht baken in zee, dat eiland.


Reindert G. | 14-07-2017

En toch blijf ik erbij: het huwelijk is een aangelegenheid tussen een man en een vrouw van verschillend geslacht.


Winston van Deyc | 14-07-2017

Reindert, je loopt achter de feiten aan. in Nederland is het huwelijk al jaren niet meer voorbehouden aan een stekker en een stopcontact


harrie | 14-07-2017

Reindert, wat zijn een man en en vrouw van een verschillend geslacht?Hetero,s hebben ook het recht om niet te trouwen, waar vele nu gebruik van maken, ook al hebben ze kinderen en dat recht hebben homo,s ook,trouwen of niet,het is geen religieus recht het is gewoon een menselijk recht.


@wessel | 14-07-2017

jij weet niets van rome


Wessel | 15-07-2017

Van Rome niet (alleen dat 't de hoofdstad van ItaliŽ is); van Vaticaanstad des te meer. En v/d Maltezer Orde ook 'n hoop. Nu jij weer met je cryptische zinnetjes.


mark100 | 15-07-2017

jij weet niets van de katholieke cultuur.
jij begrijpt daar niets van.

je kijkt er met een nederlandse bril naar.


mark100 | 15-07-2017

de nederlandse katholieken anno nu zijn ook niet maatgevend.


Wessel | 16-07-2017

Hoe weet jij dat ik er met 'n NL bril naar kijk? Hoogstens voor 50%, daar ma van niet-NL afkomst was. Wed dat ik meer v/d R-K cultuur weet dan jij. Ben er op NL en niet-NL wijze in ondergedompeld tot kotsen toe en in 't Latijn. Leer mij die stiekeme, gluiperige pedo Augiasstal niet kennen.Idd zitten ze in Vaticaanstad niet op NL Katholieken te wachten. Zijn protestanten in hun ogen.


Albert | 17-07-2017

'Wat saai zoveel reacties van de zelfde mensen.' Chatpolitie schrap nog eens de helft van de reacties. Want daar zijn jullie zo goed in.
Scheldpartijen en ziektes op gaysite. Gerichte reacties zonder zonder ziektes en zonder braak-icoon worden onherroepelijk gewist. Ga zo daar, komt er straks geen hond.


Reageer

Naam:
Reactie:

Gay op TV

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

21:30 | Gieren met Goor

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Sophie Vercruyssen (bobsleeer)

| Hurley Haywood (coureur)

| B. Van Spilbeeck (journalist)

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Perfecte dag homostel

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl Onderzoek

Zou je willen dat je besneden was?

Ik ben besneden en tevreden

Ik ben onbesneden en tevreden

Ik ben onbesneden en zou besneden willen zijn

Ik ben besneden en zou onbesneden willen zijn

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven