Woorden en Daden | Misverstanden over lhbti-asielzoekers

10-07-2017 | Enkele weken geleden stond er in de Telegraaf een lang artikel over de problemen die de Nederlandse immigratiedienst, IND, ondervindt bij de beoordeling van asielverzoeken op basis van vervolging vanwege seksuele oriëntatie. De indruk werd gewekt dat, als je verder kansloos bent, mensen massaal asiel aanvragen vanwege hun lhbti-zijn. Maar is het echt zo simpel om je als asielzoeker uit een islamitisch land voor te doen als lhbti-vervolgde?

We kennen allemaal de reportages over asielzoekerscentra waar lhbti's worden gediscrimineerd en geïntimideerd door andere asielzoekers. Dat alleen zou al een reden genoeg moeten zijn voor de IND om er niet automatisch van uit te gaan dat iemand die zijn seksuele oriëntatie als vervolgingsgrond opgeeft, dat alleen maar doet omdat hij of zij verder kansloos is. Nu wordt door de IND zelf geen informatie verstrekt over de inhoud van een gehoor, maar het is niet eenvoudig om binnenskamers te bewijzen dat je lhbti bent, terwijl je je in het asielzoekerscentrum verder koest moet houden.

De Telegraaf maakt het wel erg bont, als er geschreven wordt dat zelfs deelname aan een gay pride niet voldoende reden is om te geloven in iemands lhbti-zijn. Een beetje meer inlevingsvermogen had gepast geweest: als je uit een land als Irak komt, waar homoseksualiteit als zondig wordt gezien en je met je seksuele oriëntatie niet naar buiten kunt komen zonder ellende, dan ga je echt niet op een boot staan in de Amsterdamse grachten alleen maar om maar asiel te krijgen. Door zo'n vaartocht maak je publiekelijk bekend hoe je bent. Dat is voor veel Nederlanders al een brug te ver, laat staan voor diegenen die komen uit landen waar vervolging van lhbti’s standaard praktijk is.

Tegen de Telegraaf en de IND zou ik dan ook willen zeggen: toon wat meer respect voor de moed die mensen hebben om openheid van zaken te geven over hun seksuele oriëntatie. Erken dat veel asielzoekers, en zeker zij die niet alleen in hun land van herkomst maar zelfs in het asielzoekerscentrum te maken krijgen met discriminatie en erger, getraumatiseerd zijn. Als ze dan niet kunnen zeggen waar hun favoriete gay bar is, dan is dat vaak eerder een gevolg van deze trauma's dan dat het wijst op bedrog. We hoeven er niet bang voor te zijn dat hele volksstammen zich plotseling gaan beroepen op hun lhbti-zijn. Maar beoordeel diegenen die zo'n stap wel durven zetten, met respect en geef ze het voordeel van de twijfel. Dat hoort bij een menswaardig Nederland.

GaySite.nl columnist Dennis de Jong is SP-fractieleider in het Europees Parlement. Hij is actief lid van de LHBT intergroep en woont al ruim 25 jaar gelukkig samen met zijn partner in Rotterdam.
 

 

Deel dit artikel:  

Gay op TV

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

21:30 | Gieren met Goor

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Sophie Vercruyssen (bobsleeer)

| Hurley Haywood (coureur)

| B. Van Spilbeeck (journalist)

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Perfecte dag homostel

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl Onderzoek

Zou je willen dat je besneden was?

Ik ben besneden en zou onbesneden willen zijn

Ik ben onbesneden en zou besneden willen zijn

Ik ben onbesneden en tevreden

Ik ben besneden en tevreden

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven