D66 wil 'Roze in Blauw' in heel Europa

14-07-2017 | D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld roept op tot een Europees 'Roze in Blauw' trainingsprogramma voor politieagenten om de aangiftebereidheid onder LHBTI's te vergroten. In 't Veld: "Homofobie en discriminatie zijn helaas aan de orde van de dag, terwijl de drempel voor LHBTI's om naar de politie te gaan nog altijd hoog is. Door politiemensen in heel Europa les te geven over dit onderwerp en de zichtbaarheid van Roze in Blauw-teams te vergroten, kunnen we die drempel verlagen."

In 't Veld schreef een brief aan de Europese Politieacademie CEPOL naar aanleiding van haar bezoek aan de Gay Pride in Parijs in juni. Ze ging toen in gesprek met vertegenwoordigers van Roze in Blauw (RiB) en de Franse zusterorganisatie Flag!. In 't Veld: "Ik heb met eigen ogen kunnen zien hoeveel het voor de LHBTI-gemeenschap betekent dat RiB-agenten als Ellie Lust in uniform met een Gay Pride meelopen. In Frankrijk kan dat nog niet. Juist met Europese trainingen kunnen we daar verbetering in aanbrengen. Zo kunnen Franse politiecollega’s hopelijk in 2018 ook in uniform de diversiteit vieren!"

De RIB-politieteams bemiddelen en ondersteunen bij aangiftes van LHBTI-gerelateerde incidenten. Sinds de komst van RiB is het aantal meldingen van geweld tegen homo's in Nederland gestegen. In 't Veld: "Het Nederlandse voorbeeld laat zien dat zichtbaarheid van LHBTI-politiemedewerkers van grote waarde is voor LHBTI'ers. CEPOL moet deze kennis en ervaring gebruiken om een Europees trainingsprogramma op te zetten zodat de diversiteit binnen de politie stijgt en er meer kennis is van de aanpak van haatmisdrijven. Nog te vaak blijft LHBTI-geweld onbestraft."
 

Deel dit artikel:  

Reacties:

Wit Sneetje | 14-07-2017

Zullen de voormalige oostblok-lander érg leuk vinden en zonder meer, zonder zich te weren, toelaten. Ik geloof écht in sprookjes.


Cees | 14-07-2017

Nog te vaak blijft LHBTI-geweld ongestraft. Tja, zelfs de aanwezigheid van een Roze in Blauw-team kan dat helaas niet voorkomen. Als het aan mij zou liggen krijgt de aanpak van dit geweld blijvende prioriteit. In Nederland en ook daarbuiten. Maar dan ook een keer iets verzinnen waarmee de pakkans voor daders significant omhoog kan, want daar schort het nog enorm aan. Er is nog een ellenlange weg te gaan, vermoed ik zo maar.


Wessel | 15-07-2017

Zolang de homo gemeenschap zich te vaak a/d buitenwereld presenteert als 'n 1/2 naakte, liederlijke, narcistische "beweging", zal de acceptatie van homo's des te langer op zich laten wachten. Kennelijk snapt men dat (roze) verband niet. Pech voor hen die geen behoefte hebben zich publiekelijk in vol ornaat te tonen.


Joop | 15-07-2017

Ik geloof best dat het goed zou zijn als dit gebeurt. En ik geloof ook dat de mensen die dit uitvoeren het bittere ernst is.
Echter zoals slachtoffer al aangeeft, zijn we afhankelijk van de politiek die eigenlijk niks anders doet dan lullen, stoere prietpraat, maar er echt niks veranderd en daders er vaak lachend mee weg komen. Het alternatief is natuurlijk jezelf ook als dader opstellen en de veroorzaker zelf te grazen nemen.


dewulf jean pier | 15-07-2017

Ik kan hier enkel beamen wat 'slachtoffer' hier boven zegt. Ook ik en mijn echtgenoot maken in België net hetzelfde mee. Na 6 jaar procederen is de dader veroordeeld voor slagen en verwondingen én voor pesterijen (belaging), maar vrij gesproken voor homohaat, want zeggen de rechters: de dader wist dat je homo bent en had hij het niet geweten dan had hij je wel voor iets anders uitgescholden (bijvb. smeerlap). Met andere woorden : deze rechters zeggen dat iemand jarenlang uitschelden voor vuile homo en vuil janet een gewoon scheldwoord is en geen homohaat, niettegenstaande de rechters in het vonnis zeggen dat bewezen is dat de dader mij inderdaad jarenlang op mijn seksuele geaardheid gepakt heeft ! En wat de straf betreft : opschorting van straf ! D.w.z. geen straf tenzij de dader in de eerste drie jaar na de uitspraak een nieuwe veroordeling oploopt. Ondertussen blijven de pesterijen en het vuil janet geroep verder duren. Dergelijke rechtspraak zet niet aan om klacht neer te leggen hé !


dewulf jean pier | 15-07-2017

@Bart de zwever : de officiële holebi-organisatie laat het inderdaad grandioos afweten. Ze zijn zelfs eerder geneigd de daders of althans hun religie te verdedigen, eerder dan de slachtoffers. In ons dossier gaat het om moslim daders.


Bezit | 16-07-2017

De rechters allemaal een voor een laffe drollen die het thema onaangenaam vinden en te laf zijn om de wet toe te passen. Gays marginalizeren is veel makkelijker dan klootzakken de cel in te gooien. Immers, geen enkele rechter steeks vrijwillig zijn/haar nek uit voor iets wat hun niet betreft. Maar, steel eens een brood wanneer je honger hebt. Moet je eens kijken hoe snel er werk van wordt gemaakt. Want, bezit is belangrijker dan mensen.


JAN2 | 17-07-2017

Jaja, zeg niets negatiefs tegen Vera Bergkamp over moslim daders, want 9 van 10 aanvallers zijn moslims, want dat krijg je het met haar en D66 aan de stok. Wegkijken en snel die kop in een dikke emmer woestijnzand stoppen. Politici, ook in Nederland, zijn alleen met hun politieke geilheid bezig, toch net met de homobeweging. Ja, in verkiezingstijd weten ze ons wel te vinden en daarna?? zijn ze in geen velden of wegen te bekennen. Als ik alle reacties hierboven zo lees is men terecht teleurgesteld. Waar blijven de 3x straffen als het om homogerelateerd geweld gaat? Is allemaal bij wet geregeld maar geen rechter die er wat mee doet. Als het echt om homo gerelateerd geweld gaat en de rechter legt die 3x straffen regel niet op, zou men deze rechter meteen moeten ontslaan. Er zitten veel betere rechters werkloos thuis. De homobeweging, hier het COC roept heel veel dingen als er ook maar iets over de landsgrenzen aan de hand is, zoals Rusland. Maar hier hebben ze aan populariteit verloren. Ze zijn er niet. Ja, als de subsidiepot op dreigt te raken dan hoor je ze even.


Patrick | 17-07-2017

Ook ik heb hetzelfde meegemaakt: reeds tweemaal moeten verhuizen wegens de homohaat van islamitische buren. Vele uren op het politiebureau doorgebracht om de gebeurtenissen en de situatie aan te geven, zonder enig resultaat. De politie heeft mij uiteindelijk aangeraden om te gaan verhuizen en heeft tegen de daders NIETS gedaan. Verder: de kop boven dit artikel klopt niet. Het is niet 'Europa' maar het de 'de Europese Unie'. Dat is een wezenlijk verschil.


Reageer

Naam:
Reactie:

Gay op TV

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

21:30 | Gieren met Goor

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Sophie Vercruyssen (bobsleeer)

| Hurley Haywood (coureur)

| B. Van Spilbeeck (journalist)

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Perfecte dag homostel

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl Onderzoek

Zou je willen dat je besneden was?

Ik ben onbesneden en zou besneden willen zijn

Ik ben onbesneden en tevreden

Ik ben besneden en tevreden

Ik ben besneden en zou onbesneden willen zijn

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven