ServiŽ krijgt lesbische premier

17-06-2017 | De openlijk lesbische Ana Brnabic is vrijdag naar voren geschoven als premier van Servië. De 41-jarige politica was minister van Openbaar Bestuur maar zal naar verwachting binnenkort beëdigd worden als premier van het land. De keuze is opmerkelijk omdat homoseksualiteit in het overwegend homofobe Servië nog vaak wordt betiteld als een ziekte. De reacties op de benoeming zijn dan ook zeer wisselend. Vertegenwoordigers van de invloedrijke orthodox-christelijke kerk spreken schande van de aanstelling en ook veel Russisch georiënteerde politici hebben inmiddels laten weten protest aan te tekenen tegen de benoeming van Brnabic. Homo-organisaties zijn blij en zien de aanstelling van een openlijk lesbische bestuurder als een stap in de goede richting. "Deze benoeming kan de acceptatie van LHBT's weer een stapje dichter bij brengen," aldus een vertegenwoordiger van de LHBT-gemeenschap in de Servische media.

Servië is sinds 5 juni 2006 een onafhankelijke staat, nadat het 85 jaar lang onderdeel was van Joegoslavië. Het land staat al vele jaren op de nominatie om toetredingsonderhandelingen te beginnen met de Europese Unie maar omdat het nog altijd niet goed gesteld is met onder meer de mensenrechten in het land zal lidmaatschap nog wel even op zich laten wachten. Hoewel het houden van een Gay Pride daarvoor geen voorwaarde is, hameren de EU-partners wel op het belang van het beschermen van de rechten van seksuele minderheden. De Gay Pride in 2010 werd verstoord door ernstige rellen. Duizenden hooligans belaagden demonstranten en de politie die de parade moest beveiligen. Er vielen vele gewonden waarna het houden van een Pride in het centrum van de hoofdstad Belgrado enkele jaren werd verboden. Dit leverde het land veel kritiek op waarna weer mondjesmaat toestemming werd gegeven voor een parade. Mede dankzij een grote politiemacht verliepen de Gay Prides van de afgelopen jaren relatief veilig.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Wessel | 17-06-2017

Land waar de Orthodox-Christelijke kerk oppermachtig is en even "erg" tav homo's als de R-K Kerk. Op Rusland georiŽnteerd (geloof en cyrillisch alfabet) wordt homofilie als Westers gedegenereerd beschouwd. Homo's worden er vaak spottend als CD's of TS's afgebeeld. Macho+gay is in hun ogen 'n contradictie. Vaak is men tov homo's gewelddadig teneinde hun viriliteit te tonen. Sommige homo's worden daar weer behoorlijk geil van.


BertJan | 17-06-2017

Ik wens die mevrouw alle goeds toe. WŤl gÍnant daar haar naam uitgesproken moet worden met bitch aan het einde.


Joop | 18-06-2017

Wel typerend weer voor de zichzelfnoemende christenen en poetingekkies protest aantekenen. Tegen wat eigenlijk? Die vrouw doet gewoon haar werk, niet meer en niet minder.
Ik wens haar heel veel succes in een land die geregeerd wordt door nazi's.


Nico | 18-06-2017

De christelijke kerk en de nazi's weten elkaar ook deze keer weer prima te vinden. Zoals veel vaker!


Aiglon | 18-06-2017

ServiŽ staat op fast forward?!


Reageer

Naam:
Reactie:

Gay op TV

21:00 | Holby City

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Sophie Vercruyssen (bobsleeer)

| Hurley Haywood (coureur)

| B. Van Spilbeeck (journalist)

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Perfecte dag homostel

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl Onderzoek

Zou je willen dat je besneden was?

Ik ben onbesneden en tevreden

Ik ben onbesneden en zou besneden willen zijn

Ik ben besneden en tevreden

Ik ben besneden en zou onbesneden willen zijn

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven