Regenboogvlag krijgt er twee kleuren bij

12-06-2017 | De Amerikaanse homo-organisatie 'More Color, More Pride' heeft afgelopen weekend een nieuwe regenboogvlag gelanceerd. De huidige vlag telt zes kleuren, de nieuwe variant, die bedacht werd in Philadelphia, heeft twee kleuren extra (foto). Zwart en bruin zijn aan de bovenzijde van de regenboogvlag toegevoegd en staan voor de diversiteit van de LHBT-gemeenschap. "Met de extra kleuren zwart en bruin willen we duidelijk maken dat iedereen geaccepteerd is in de homogemeenschap en dat er geen plaats is voor discriminatie," aldus één van de initiatiefnemers. De nieuwe vlag is afgelopen weekend voor het eerst gehesen aan de gevel van het stadhuis van Philadelphia. In de stad van de bedenkers van de nieuwe regenboogvlag vinden de komende week diverse evenementen plaats in aanloop naar de Gay Pride van komend weekend.

De regenboogvlag van kunstenaar en homoactivist Gilbert Baker is wereldwijd het symbool van de homorechten geworden. Op vrijdag 31 maart 2017 overleed Baker. Hij bedacht de zeskleurige vlag in de zomer van 1978 ter gelegenheid van de San Francisco Gay Freedom Day Parade. De regenboogvlag staat voor trots en recht en de verschillende kleuren symboliseren de veelzijdigheid van de homogemeenschap. De oorspronkelijke regenboogvlag bestond uit acht kleuren. Elke kleur stond voor een ander aspect van de mensheid. Roze voor seksualiteit, rood voor leven, oranje voor genezing, geel voor zonlicht, groen voor natuur, lichtblauw (turquoise) voor kunst, donkerblauw (indigo) voor harmonie en paars (violet) voor de menselijke geest. Toen bij de productie bleek dat de kleuren moeilijk leverbaar waren en, indien te krijgen, erg kostbaar bleken, is besloten om de vlag uit maar zes kleuren te laten bestaan. Roze en indigo werden verwijderd en turquoise is blauw geworden. In 2003 werd al eens een poging ondernomen om de regenboogvlag weer uit te geven in de acht originele kleuren maar na een groots aangekondigde lancering van de vernieuwde regenboogvlag bleef wereldwijd de zeskleurige vlag de standaard. Het Museum of Modern Art (MoMA) in New York heeft onlangs aangekondigd dat het de originele 6-kleurige regenboogvlag aan de permanente designcollectie zal toevoegen.

Deel dit artikel:  

Reacties:

marc | 12-06-2017

tjongejongejonge. Dat is weer een oplossing voor een wereldprobleem. Terwijl de regenboogvlag zelf (tolerantie voor alle 'kleuren van de wereld' ) al een voldoende krachtig symbool is. Waar zijn we mee bezig. En overigens, zoals we allen op de kleuterschool leerden: zwart is geen kleur maar het ontbreken ervan!


harrie | 12-06-2017

Er zit geen wit in de vlag,zo is dat nu discriminatie?


jelte | 12-06-2017

Word er in elk geval niet mooier van.


AchterlijkGedoe | 12-06-2017

Twee kleurtjes erbij. Wow, de wereld wordt nu ťcht beter. ZZZzzzz.....


PatriciaPaay-gee | 12-06-2017

Bruin? Is dat voor de scat-nichten? Beslist alleen ondat er al Paay-geel in de vlag zit, zeker. Zitten eenmaal de zeikslurpers erin, moeten ůůk de poepknabbelaars hun eigen couleurtje hebben. En rood is zeker voor de Tampax-poppen of zo?


Tja | 12-06-2017

Het zelfde gelul gaat op voor de reeks holibisneofjstdyd enz komt ook geen hond meer uit..het zal allemaal wel.


Hennie | 12-06-2017

Wat een onzinnig initiatief. Alle kleuren zitten in de regenboog. Inderdaad zwart om de kleuren ontbreken en wit omdat alle kleuren erin zitten.


Aiglon | 13-06-2017

Nee om esthetische reden. Nee omdat de regenboogvlag al de HELE LGBTQ vertegenwoordigt.


Wessel | 13-06-2017

Moeten de gaybrapaden ook overgeschilderd worden. Gaat te ver. Houdt 't op de 3 basiskleuren, blauw, rood en geel (Mondriaan). Meer kan 't menselijk brein moeilijk onthouden. Woord "discriminatie" wordt te pas en te onpas in de mond genomen. Je belachelijk maken is ook ('n) kunst.


niqo | 14-06-2017

Wat een belachelijk initiatief, dan kun je het toch geen regenboogvlag meer noemen. En stomme is dat zwart geen kleur is.


bedenker | 14-06-2017

de bedenker van de vlag is dood en een paar weken doen ze dit?


accepteer dit ni | 14-06-2017

ik accepteer dit niet. ik hou vast aan de oude vlag.


Reageer

Naam:
Reactie:

Gay op TV

21:00 | Holby City

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Sophie Vercruyssen (bobsleeer)

| Hurley Haywood (coureur)

| B. Van Spilbeeck (journalist)

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Perfecte dag homostel

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl Onderzoek

Zou je willen dat je besneden was?

Ik ben besneden en zou onbesneden willen zijn

Ik ben onbesneden en zou besneden willen zijn

Ik ben besneden en tevreden

Ik ben onbesneden en tevreden

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven