Ludieke actie voor Pools homohuwelijk

18-05-2017 | Het Poolse homostel Jakub Kwiecinski en Dawid Mycek, bekend van hun spraakmakende YouTube video's, hebben deze week weer een video online gezet. In hun filmpjes pleiten ze al jaren voor meer homorechten in Polen en in hun meest recente video doen ze de regering het dringende verzoek het homohuwelijk of minstens een geregistreerd partnerschap tussen mensen van hetzelfde geslacht mogelijk te maken. De populaire LGBT-activisten brengen in de video tevens een hulde aan George Michael. In verreweg de meeste landen binnen de Europese Unie is het mogelijk om een geregistreerd partnerschap aan te gaan, maar Polen kent deze mogelijkheid nog niet. In de grondwet staat zelfs dat het huwelijk exclusief is voorbehouden aan man en vrouw. De Poolse minister-president bevestigde enkele maanden geleden nog dat het homohuwelijk nooit zal worden gelegaliseerd in zijn land.

Met de video hopen de homoactivisten een internationaal publiek te bereiken en zo de conservatieve Poolse regering onder druk te zetten om minstens een officieel partnerschap tussen mensen van hetzelfde geslacht mogelijk te maken in Polen. "Polen heeft twee miljoen inwoners die tot een seksuele minderheid behoren en blijft het grootste land binnen de EU waar het huwelijk of een partnerschap tussen mensen van hetzelfde geslacht illegaal blijft," aldus de twee in de video. Het stel kwam eerder al in het nieuws toen ze toestemming kregen van de Portugese autoriteiten om te trouwen op het door hun zo geliefde eiland Madeira. Poolse autoriteiten blokkeerden het voorgenomen huwelijk door de in Portugal benodigde papieren bewust niet af te geven. De ophef rond deze Poolse actie haalde het wereldnieuws en ook in Portugal werd met verbazing en afschuw gereageerd. De Portugese autoriteiten besloten daarop om het stel een vrijstelling te geven. Het Poolse stel heeft zich inmiddels op Madeira laten registreren en zal als alles volgens plan verloopt in juni in het huwelijk treden.

GaySite.nl berichtte ook:
16-01-2017 | Homohuwelijk dankzij Poolse homofoben

Deel dit artikel:  

Reacties:

Pim | 18-05-2017

Deze mensen verdienen internationale solidariteit.


Reageer

Naam:
Reactie:

Gay op TV

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

21:30 | Gieren met Goor

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Sophie Vercruyssen (bobsleeer)

| Hurley Haywood (coureur)

| B. Van Spilbeeck (journalist)

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Perfecte dag homostel

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl Onderzoek

Zou je willen dat je besneden was?

Ik ben onbesneden en zou besneden willen zijn

Ik ben onbesneden en tevreden

Ik ben besneden en zou onbesneden willen zijn

Ik ben besneden en tevreden

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven