Italiaanse homo's blijven 'single'

13-05-2017 | Het is deze week precies een jaar geleden dat het Italiaanse Huis van Afgevaardigden een wet goedgekeurde die het geregistreerd partnerschap voor paren van het zelfde geslacht mogelijk maakte. Italiaanse homo-organisaties spraken van een historische besluit maar tot nu toe is de wettelijke registratie voor homoparen geen groot succes. Volgens de Italiaanse media hebben de afgelopen twaalf maanden slechts 5604 mensen gebruik gemaakt van de nieuwe regeling. Wat de impopulariteit van de nieuwe veroorzaakt is niet geheel duidelijk. In de media laten diverse homo-activisten weten dat het geregistreerd partnerschap zo ver weg staat van het reguliere huwelijk dat veel homoparen boos zijn omdat zij zich nog altijd verre van gelijk behandeld voelen door de Italiaanse overheid als het gaat om de wettelijke erkenning van paren van gelijk geslacht.

De nieuwe wet geeft homostellen veel van de rechten die getrouwde stellen ook hebben maar ook veel zaken die in een huwelijk zijn geregeld gelden niet voor het geregistreerd partnerschap. Het adoptierecht voor geregistreerde homoparen is niet geregeld in de nieuwe wet maar ook veel andere zaken zijn sterk afwijkend van het huwelijk. Volgens de politiek is dit bewust gedaan om het wettelijk huwelijk te beschermen en dus onvergelijkbaar te laten zijn. Bij een geregistreerd partnerschap is het bijvoorbeeld aanzienlijk makkelijker om te scheiden en seksuele trouw zweren is, in tegenstelling tot het huwelijk, niet noodzakelijk. Door deze en meer grote verschillen lijken Italiaanse homo's het geregistreerde partnerschap links te laten liggen. Diverse media spreken zelfs van een flop. Zeker in Zuid-Italië en op het platteland is de animo zeer laag. Op het eiland Sicilië, dat ruim 5 miljoen inwoners telt, werden het afgelopen jaar slechts 75 partnerschappen gesloten.

Italië was tot een jaar geleden het enige grote land in West-Europa dat geen enkele vorm van juridische erkenning bood aan samenwonende homoparen. Het land heeft zelfs nooit overwogen het huwelijk open te stellen voor paren van het zelfde geslacht. In juli 2015 werd Italië nog op de vingers getikt omdat het homoparen op geen enkele manier erkende. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat het tegen de rechten van Europese burgers is dat homoparen in Italië geen enkele juridische erkenning kunnen krijgen. Ondanks dat de nieuwe wet er nu is hebben veel gemeenten in het katholieke Italië laten weten zich niet aan de wet te houden en homoparen niet te registreren. Ook het Vaticaan verzet zich hevig tegen de wet. Uit een enquête van ruim een jaar geleden blijkt dat maar liefst 76 procent van de Italiaanse bevolking wel achter de komst van het geregistreerde partnerschap voor homoparen staat.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Peter | 13-05-2017

Een land wat al ruim 2.000 jaar gedomineerd wordt door de katholieke kerk, waarbij de omgeving (familie b.v.) een grote rol speelt, dat zal ook een rol hebben bij de acceptatie. Overheidsinstanties blijven dus nog wel even tegenstribbelen. En in Italie is dat wel iets anders dan de paar (irritante) weigerambtenaren in Nederland.


Wessel | 13-05-2017

Vaticaanstad heeft zich met wetten in Italië niet te bemoeien, is zelf 'n soevereine staat, maar doet dat natuurlijk zonder blikken of blozen toch.Een achterlijk land dat zich graag de wet laat voorschrijven door de pedocratie die Vaticaanstad is. Sowieso 'n land rijp voor Freud: hetero's zijn er 't liefst met hun moeder getrouwd, bambini di Mama. Mijdt 't als de pest.


Nico | 14-05-2017

Gelovigen hebben nu eenmaal het bij wet geregelde alleenrecht op discriminatie.

G E L O O F = H A A T


Poespas | 14-05-2017

Italianen zijn verstandige mensen. Ze hoeven zich niet door primitieve rituelen te identificeren en te gaan (t)rouwen. De slavernij is afgeschaft: mensen zijn vrij. Weg met dat hele (afsc)huwelijk. Je kunt ook van iemand houden zonder al die poespas.


Tja | 15-05-2017

Van elkaar houden en trouwen heeft weinig meer met elkaar te maken. Maar op een gegeven moment ben je haast wel gedwongen te trouwen als je lang bij elkaar bent. Op die manier voorkom je dat je alles via (een peper dure) notaris moet regelen en steeds weer moet bijwerken. Wij zijn ruim 25 jaar bij elkaar en nooit de behoefte gehad om te trouwen maar is om bovenstaande vorig jaar dus wel gebeurd. Gewoon op de fiets er naar toe..bla bla bla handtekening en weer weg.


mark100 @ peter | 15-05-2017

ik denk dat je geschiedenislesje nodig hebt.


mark100 | 15-05-2017

liever de itialiaanse echte acceptatie dan de nederlandse nep tolerantie.

ik ben meerdere malen in italie geweest in milaan o.a.
er is daar gewoon een gaylife.


BertJan | 15-05-2017

Als vatikaanders beweren dat het huwelijk wordt bedreigd door homo's die trouwen dan zou ik best wel eens willen weten waaruit die dreiging bestaat. Ik heb me nooit bedreigd gevoeld door huwelijken van hetero's. Ik begrijp er niets van. Eerlijk niet. Ik zou bij deze gelegenheid ook eens willen vernemen waarom het kaantjesvat (of zoiets) geen been ziet in bedreiging van het zgn.
priester-schap c.q. celi(bah!)baat door pedofielen die bij tienduizenden welig tierden en nog tieren in de supergezonde supernormale kerk. Heren in jurken die zich bemoeien met het liefdesleven van anderen en zelf niks mogen doen.
Waar moeien die hypocriete huftertjes zich nu per slot mee anno 2017? Huh?


Nico@BertJan | 15-05-2017

Het is heel simpel hoor. We hebben het hier over volwassen mensen die in een sprookjesboek geloven en daarnaar handelen. En in die sprookjesboeken staat geschreven dat het zondig is (of dat we dood moeten). Geloof is liefde namelijk. Snap je? Kennelijk geldt dit allemaal niet voor jarenlang misbruiken van jonge kinderen door kerkelijk leiders.


Nico | 15-05-2017

Hieronder een artikel uit het AD van vandaag, waaruit maar weer eens blijkt dat geloof je mentaal zwaar beschadigd. Hahaha. Zo grappig dit.

" Pastoor die net als Jezus over water wilde lopen opgegeten door krokodil"
Een pastoor uit Zimbabwe die wilde demonstreren hoe Jezus over water liep, heeft dat vorige week met de dood moeten bekopen. Toen hij de rivier wilde oversteken, werd hij door drie krokodillen gegrepen en verscheurd.
Jonathan Mthethwa, pastoor van de kerk Satin of the Days, had de Crocodile River uitgekozen voor zijn demonstratie. Volgens een ooggetuige ging de pastoor ongeveer 30 meter ver het water in en ging het mis toen hij weer terug op de kant wilde klimmen.
,,De pastoor leerde ons over het geloof’’, vertelt ooggetuige Deacon Nkosi tegen The Daily Post. ,,Hij beloofde ons dat hij zijn geloof zou demonstreren. Hij had de hele week gevast en gebeden, maar toch begon hij te verdrinken en werd hij gegrepen door drie krokodillen vlak voor onze neus. In een paar minuten tijd was er niets meer van hem over.’’
Alleen zijn ondergoed en sandalen werden nog teruggevonden.


mening | 15-05-2017

het huwelijk was oorspronkelijk bedoeld als een instituut waar kinderen verwekt konden worden en opgegroeien in een familie.

zo kijk ik er tegen.


mening | 15-05-2017

en verder
dat er nu adoptie mogelijkheden zijn voor homo's zou je het huwelijk ook opstellen voor homo's. logisch.

maar ik vind wel dat er een serieuze bedding moet zijn voor die kinderne.

ik heb zelf het geluk gehad dat mijn ouders van elkaar hielden en monogaan waren.

maar ik begrijp dat dat tegenwoordig een uitzondering is.


Kees@mening | 15-05-2017

Allen jammer dat je ouders je niet naar een school hebben gestuurd waar je een beetje behoorlijk Nederlands leert.


Reageer

Naam:
Reactie:

Gay op TV

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

21:30 | Gieren met Goor

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Sophie Vercruyssen (bobsleeer)

| Hurley Haywood (coureur)

| B. Van Spilbeeck (journalist)

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Perfecte dag homostel

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl Onderzoek

Zou je willen dat je besneden was?

Ik ben onbesneden en tevreden

Ik ben onbesneden en zou besneden willen zijn

Ik ben besneden en zou onbesneden willen zijn

Ik ben besneden en tevreden

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven