Anoniem online advies over soa-tests

18-04-2017 | Mensen die vermoeden dat ze hiv of een andere seksueel overdraagbare aandoening (soa) hebben, kunnen vanaf vandaag online via de chat een anoniem en betrouwbaar advies krijgen. "Voor het testen op hiv en andere soa adviseren wij altijd om naar je huisarts of GGD te gaan," vertelt Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding van Soa Aids Nederland. "Maar niet iedereen wil of kan daar naartoe. Uit schaamte of uit angst voor kosten. Met Advies.chat heeft nu iedereen in Nederland direct toegang tot betrouwbaar soa-testadvies."

"Vroege opsporing en behandeling van hiv en andere soa maakt de kans op klachten kleiner. En het voorkomt dat je hiv of een andere soa doorgeeft aan een ander," zegt Bos. Advies.chat geeft direct toegang tot advies op maat. Zo leer je hoe je klachten kunt voorkomen en waar je je het beste kunt laten testen. Ook is via de testwijzer direct te zien wat betrouwbare zelftest-aanbieders zijn. Bos: "We zien dat steeds meer mensen gebruik maken van soa-zelftests. Helaas is een groot deel van dit aanbod totaal onbetrouwbaar."

In Nederland leven zo'n 25.000 mensen met hiv. Ruim 10% van hen is niet op de hoogte van de eigen hiv-status omdat hier niet op is getest. Mensen die niet op tijd in behandeling komen, kunnen sterven aan de gevolgen van hiv en aids. Ook met andere soa lopen mensen regelmatig te lang door.

Advies.chat is bereikbaar via smartphone, tablet en desktop. Het doornemen van de vragenlijst verloopt net als een chatgesprek. Als je iets niet begrijpt of extra vragen hebt, kun je die ter plekke stellen aan de 'chatbot'. Het chatgesprek is volledig geautomatiseerd. Het volgt de standaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) voor een soa-consult, daardoor krijg je dezelfde vragen als bij de huisarts. De applicatie is in nauw overleg met de GGD ontwikkeld. De adviezen zijn gebaseerd op de ruim 30 jaar ervaring bij de Aids-Soa-Infolijn.

Tags: aids, hiv, soa
Deel dit artikel:  

Reacties:

gonnoeroe chamil | 20-04-2017

geweldig


Reageer

Naam:
Reactie:

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Gay op TV

08:05 | Will & Grace

13:25 | Million Dollar Listing: NY

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

18:45 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:25 | Papadag

23:15 | Little Britain

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

| Uri Kokia (basketballer)

| Mark Foster (zwemmer)

| Rutina Wesley (actrice)

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Van man naar Nicki Min

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven