Amsterdamse homo's bang voor geweld

14-04-2017 | Amsterdamse LHBT's mijden bepaalde situaties en plekken en passen hun gedrag aan om zich veiliger te voelen. Dat blijkt uit het jaarlijkse buurtveiligheidsonderzoek dat wordt uitgevoerd door het AmsterdamPinkPanel (APP), een samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en COC Amsterdam.

Uit het buurtveiligheidsonderzoek 2016 van het APP komt naar voren dat LHBTI-ers verschillende dingen doen om zich veiliger te voelen, zoals:
·         Omlopen bij een onveilige situatie;
·         Bepaalde onveilige plekken vermijden;
·         Proberen in een veilige buurt te gaan wonen;
·         Geen affectie voor vrienden of de partner tonen in het openbaar;
·         Proberen niet op te vallen en zich minder herkenbaar als LHBTI te gedragen

"Ondanks dat het algemene veiligheidsgevoel constant is gebleven blijkt dat LHBT's aan 'zelfcensuur' doen om niet in ongewenste situaties terecht te komen. Het is pijnlijk en zorgelijk om te constateren dat zichtbaar 'anders' zijn kennelijk wordt gezien als aanleiding voor negatieve reacties," aldus Peter de Ruijter, voorzitter COC Amsterdam.

Een kwart van de respondenten heeft in 2016 een onveilige situatie meegemaakt. Zij zijn bijvoorbeeld uitgescholden of het slachtoffer geworden van fysiek geweld. Homo's, transgenders en biseksuelen maken vaker een onveilige situatie mee dan lesbiennes. 92% van de respondenten die aangaven dat er onbekenden aanwezig waren, gaven aan dat zij de situatie negeerderen. Net als in 2015 doet nog geen 10% van de slachtoffers aangifte.

Binnen Amsterdam is gekeken naar de verschillende stadsdelen en veiligheidsbeleving. Daarbij kwam naar voren dat de bewoners van Amsterdam-Zuid zich het veiligst in hun eigen stadsdeel voelden. LHBT's die in Nieuw-West wonen voelen zich het minst veilig. Ook zijn er verschillen zichtbaar tussen Amsterdammers en mensen die woonachtig zijn in een andere regio. Amsterdammers blijken zich in hun stad minder veilig te voelen dan bewoners van andere steden of dorpen.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam liet eerder al weten dat het niet mogelijk is een top-5 op te stellen van locaties waar het meeste anti-homogeweld plaatsvindt. Hij scheef dit onlangs in een brief aan de raad over de aanpak en actualiteit rondom anti-homogeweld in Amsterdam. De commissie Algemene Zaken had in oktober 2016 gevraagd om een top-5 van locaties waar het vaakst anti-homogeweld plaatsvindt in de stad. Volgens Van der Laan is dat niet mogelijk: hij verwijst naar een politierapport uit 2013 waaruit blijkt dat de geweldsincidenten zich concentreren rondom de homohoreca in het Centrum, op de Grachtengordel West en in de omgeving van de Nieuwezijds Voorburgwal.

Jaarlijks doen de Universiteit van Amsterdam en het COC Amsterdam onderzoek naar het veiligheidsgevoel onder LHBT's en naar de incidenten die zij meegemaakt hebben in het afgelopen jaar (het buurtveiligheidsonderzoek). Aan dit onderzoek hebben 528 leden van het AmsterdamPinkPanel (APP) deelgenomen. Meer informatie op de website.

Deel dit artikel:  

Reacties:

jelte | 14-04-2017

Treurig we kunnen op die manier het woord Amsterdam gay vriendelijk ook terug doen in de kast.


Joop | 14-04-2017

Amsterdam is al jaren geen tolerante homostad meer. Ondanks alle politici en beroemdheden die zo graag willen dat het wel veilig is voor homo's. De jaren 60 , 70 en 80 zijn voorbij. De jaren dat men als 2 mannen wel hand in hand kon lopen. Weliswaar een afkeurende blik zo af en toe, maar in elkaar geslagen worden dat gebeurde niet zo snel. Helaas, de maatschappij verhardt, dat zien we om ons heen in andere landen, dat zien we aan het taalgebruik van leiders zoals Erdogan en Trump. In onze eigen politiek zoals Wilders en Rutte, maar ook D66. Nee, de maatschappij is er niet leuker op geworden.


Nico | 14-04-2017

Met dank aan de import van al die mensen met die achterlijke Islam cultuur


bejaard | 14-04-2017

de jaren 60 zijn voorbij.

rijp voor het bejaardentehuis.


ali @nico | 14-04-2017

ben je niet blij met al die import. met al dat lekkers dat er tussen loopt?


Tja | 14-04-2017

De eerste 3 punten: Omlopen bij een onveilige situatie;
∑ Bepaalde onveilige plekken vermijden;
∑ Proberen in een veilige buurt te gaan wonen;

slaan natuurlijk op iedereen en heeft niets met homo zijn te maken. En wat is nu precies "veilig voelen" dat je nooit wat zal kunnen gebeuren? Al dit soort "onderzoekjes" dragen er alleen maar toe bij dat men zich onveiliger gaat voelen. Oh... ik ben in A'dam west moet me hier wel onveilg voelen want anderen doen het ook. Nouja vrolijk Pasen lol


lol | 14-04-2017

Kop van het artikel is ook raar... Iedereen is toch bang voor geweld!!!!


Tijgertje | 14-04-2017

Ik heb maar ťťn woord voor iedereen die angst heeft:

ZELFVERDEDIGING!


Wessel | 14-04-2017

Toch allang geen gay capital meer met dank aan de import uit de Maghreb en Turkije e.o. De Mokumer woont in Almere en Purmerend; de yuppen met zachte g aan de grachten en de bontkraagjes met opgeschoren kuttekoppen in de oude volkswijken. Is eigenlijk niet meer veel! Leven en laten leven=exit.


Wessel | 15-04-2017

Toch allang geen gay capital meer met dank aan de import uit de Maghreb en Turkije e.o. De Mokumer woont in Almere en Purmerend; de yuppen met zachte g aan de grachten en de bontkraagjes met opgeschoren kuttekoppen in de oude volkswijken. Is eigenlijk niet meer veel! Leven en laten leven=exit.


Nico@Ali | 15-04-2017

Ik sla even over als je t niet erg vindt. Al die opgewonden standjes. Licht ontvlambare testosteronbommetjes zijn het.


Kees | 15-04-2017

Maar zoals Alexander Pechtold al zei: "De Islam is een verrijking voor onze samenleving!" (Ik weet niet precies wat die gast allemaal gebruikt als ie vrij is!)


Hans Mosterd | 15-04-2017

Ik woon in Eindhoven en voel me ook niet overal in de stad veilig. Maar dat heeft niks met homo zijn te maken want mijn heteroseksuele buurman heeft exact hetzelfde probleem. Homo's zijn vaak erg snel met roepen dat ze gediscrimineerd worden en in de slachtofferrol zwelgen.


Geen haar beter | 15-04-2017

Moslims doen ook aan zelfcensuur: omdat wij vinden dat hun vrouwen niet gesluierd over straat mogen, blijven die binnen - zichzelf opgesloten om Úns niet bang te maken; wat is erger?


Wilco | 15-04-2017

Om even een vooroordeel uit de weg te ruimen: ook moslims kunnen homo zijn. En die zijn er ook, ook die er open voor uitkomen. Kwestie van je oogkleppen afdoen. Zij zijn net zo divers als wij autochtone Nederlanders.
In de grote stad is het meer een probleem omdat je nu eenmaal met meer mensen op een kluit zit dan op het platteland. Kwestie van goed fatsoen om elkaar te respecteren en tolereren.


MaartenV | 15-04-2017

De jaren 60, 70 en 80 waren een erg mooie tijd, in meerdere opzichten. Inmiddels is de samenleving door naÔeve en (te) idealistische linkse bewegingen grondig verpest. Dit komt nooit meer goed.
En maar doordrukken dat multiculturalisme. Ik geloof niet dat Nederlanders daar gelukkiger van geworden zijn. Er is steeds meer angst. Echt niet alleen onder homo's.
Als er iemand is die mij gerust kan stellen, dat de instroom van moslims werkelijk een positief effect heeft op onze samenleving en leefkwaliteit, en dat wij als homo's niet bezorgd hoeven zijn, laat die dan alsjeblieft hieronder een bericht achter laten.


vrijevolk | 16-04-2017

dat klopt in de jaren 70 en 80 was het zeker veilig voor homo`s . toen waren de grenzen nog dicht. en ik kon vroeger gewoon via een touwtje door de brievenbus bij mijn tante op visite en hoefde de fiets niet op slot te zetten. toen de grenzen opgingen was het gelijk goed mis. touwtje kon niet meer uit de brievenbus geweld en criminaliteit nam snel toe. en gelijk kwamen er veel moslims. en nog meer geweld tegen LHBTers. rara hoe kan dat. en dan mag je niet discrimineren maar de feiten liegen niet


Tja | 17-04-2017

OMG de vroeger was alles beter mensen..... 70 en 80ger jaren? Zeker vergeten al die mensen die op pisbakken/vondelpark / Oosterpark enz kreupel geschopt werden... en nee het waren marocs maar onze roomblanke medemensen


Maxx | 29-06-2017

Het gaat maar door! Afgelopen maanden weer homo''s in elkaar getikt vanwege hun geaardheid. De samenleving lijkt dat steeds meer te accepteren! Tijd om Amsterdam te verlaten als het elders veiliger is! Als ik mijn liefde op straat niet kan en mag tonen, wat moet ik hier dan nog?


Reageer

Naam:
Reactie:

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Gay op TV

20:10 | Bones

21:00 | MVS

21:15 | Papadag

23:40 | Bones

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

| Uri Kokia (basketballer)

| Mark Foster (zwemmer)

| Rutina Wesley (actrice)

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Van man naar Nicki Min

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven