Woorden en Daden | Actie voor Tsjetsjeense LHBTI's

15-04-2017 | We moeten allemaal in actie komen tegen Tsjetsjeens geweld tegen LHBTI's.

Terecht besteedde deze website al uitgebreid aandacht tegen het optreden van de Tsjetsjeense regering tegen homo's. Naar verluidt zouden er dit jaar meer dan honderd LHBTI's zijn opgepakt, vastgezet in kazernes en daar worden gemarteld. Drie homo's zouden om het leven zijn gebracht. Familieleden durven uit angst geen actie te ondernemen en de officiële verklaring van de regering luidt dat er niets aan de hand is, omdat homoseksualiteit in Tsjetsjenië helemaal niet voorkomt. Ja, dat hebben we meer gehoord. Tijd voor daden, ook van de EU.

Op 6 april legde de voorzitter van het Europees Parlement hierover al een verklaring af, waarin hij de 'discriminatie' van LHBTI's veroordeelde. Ook het netwerk van Europarlementariërs dat het opneemt voor de rechten van LHBTI's liet van zich horen. En de chef buitenland van de EU, Federica Mogherini, riep op tot nader onderzoek.

Het is de vraag of dit genoeg is. De Russische regering die verantwoordelijk is voor mensenrechten in heel Rusland, inclusief Tsjetsjenië, zal er nog niet echt wakker van liggen. Bovendien weten we allemaal dat Poetin nu ook niet echt een vriend is van de LHBTI-gemeenschap in zijn land. Formele démarches in Moskou van alle EU-lidstaten en de EU als geheel komen al wat harder aan. En als er dan nog geen onderzoek komt naar de praktijken van de Tsjetsjeense (deel)regering, zou dat gevolgen moeten hebben voor de onderlinge relaties. Zo zouden de inreisverboden die de EU in verband met het Russische optreden op de Krim al oplegt aan vertrouwelingen van Poetin, kunnen worden uitgebreid tot de Tsjetsjeense autoriteiten. En mochten LHBTI's uit Tsjetsjenië erin slagen te vluchten naar de EU, dan moeten hun asielaanvragen snel worden behandeld, met zoals het COC in een brief aan de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken vraagt, een vermoeden van vluchtelingenschap.

In het Europees Parlement zijn er tijdens de plenaire sessies in Straatsburg debatten over urgente mensenrechtensituaties. Wat mij betreft, houden we bij de eerstvolgende sessie, in mei, zo'n debat over deze zaak. Het EP kan zelf niet heel veel meer doen dan moties (resoluties) aannemen, maar alle kleine beetjes helpen.

Tenslotte zijn er ook nog enkele petities die iedereen kan ondertekenen: je vindt ze op change.org en avaaz.org. En op 19 april organiseert een aantal organisaties, waaronder het COC en Amnesty International in Amsterdam een manifestatie. We zijn al aan veel gewend geraakt, maar grootschalige razzia's tegen veronderstelde LHBTI's mogen we niet over onze kant laten gaan. Tijd dus voor daden.

GaySite.nl columnist Dennis de Jong is SP-fractieleider in het Europees Parlement. Hij is actief lid van de LHBT intergroep en woont al ruim 25 jaar gelukkig samen met zijn partner in Rotterdam.
 

 

GaySite.nl berichtte ook:
21-04-2017 | "Tsjetsjeense homovervolging neemt toe"
18-04-2017 | Homovervolging schokt minister Ploumen

Deel dit artikel:  

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Gay op TV

08:05 | Will & Grace

13:25 | Million Dollar Listing: NY

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

18:45 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:25 | Papadag

23:15 | Little Britain

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

| Uri Kokia (basketballer)

| Mark Foster (zwemmer)

| Rutina Wesley (actrice)

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Van man naar Nicki Min

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven