1100 Ongewenste afspraken via Grindr

15-04-2017 | De afgelopen zes maanden hebben zich zo'n 1100 onbekende mannen gemeld bij het appartement en op de werkplek van de 32-jarige Matthew Herrick in New York. Alle mannen verwachtte een spannende seksuele date omdat ze via Grindr naar Herrick waren gelokt. Naar nu blijkt zijn alle 1100 homoseksuele mannen aangesproken door nepaccounts die als wraakactie werden aangemaakt door de ex-vriend van Herrick. Daarin staan foto's en persoonlijke gegevens en enkele valse beweringen, waaronder dat hij hiv-positief is. Op de nepaccounts nodigt 'Herrick' mannen uit om snel naar hem toe te komen voor seks. In sommige gevallen hebben die mannen via Grindr te horen gekregen dat ze zich niet moeten laten afschepen als Herrick aanvankelijk weerstand lijkt te bieden, omdat het "deel uitmaakt van een vooraf afgesproken rollenspel of verkrachtingsfantasie".

Omdat Grindr de stroom mannen niet wil stoppen door de nepaccounts te verwijderen en de ex-vriend te blokkeren is Herrick een rechtszaak gestart tegen de populaire datingapp voor homoseksuelen. Volgens de aanklacht zijn er meer dan honderd aangiftes van de valse profielen gedaan, maar kreeg Herrick alleen maar standaardantwoorden van Grindr terug en werd er niets ondernomen. In de gebruiksvoorwaarden van Grindr staat dat het verboden is om een profiel aan te maken onder de naam van iemand anders, maar het is onduidelijk of het bedrijf echt actie kan ondernemen in geval van misbruik. Om dit nu helder te krijgen is Herrick een proces gestart. Volgens de Amerikaanse wet zijn de bedrijven achter sociale media niet verantwoordelijk voor content die door gebruikers aangemaakt wordt, maar volgens Herricks advocaten heeft hun cliënt wel een zaak. "Bedrijven verdienen geen bescherming als hun producten gevaarlijk zijn," zegt advocaat Carrie Goldberg tegen CNN.

In een verklaring laat Grindr aan CNN weten dat het "zich ertoe verbindt een veilige omgeving te creëren door middel van digitale en menselijke controle en dat het gebruikers ook aanmoedigt om verdachte of bedreigende activiteiten te melden. Terwijl we dit proces voortdurend verbeteren, is het belangrijk om eraan te herinneren dat Grindr een open platform is. Grindr werkt op regelmatige basis samen met de politie en keurt misbruik af." Grindr weigert verder alle commentaar.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Cees | 16-04-2017

Fantastisch toch, zo'n App?


Tja | 16-04-2017

Heel eenvoudig, ewoon naar de kroeg als je een date wilt. Weet je meteen wat voor vlees je in de kuip hebt.


Marc | 17-04-2017

de mannen moeten toch bij elkaar in de buurt gewoond hebben... En lekkere reactie van Grindr, echt een bedrijf dat zijn verantwoordelijkheid neemt....Enfin, @ Tja: gewoon naar de kroeg: daar was ik van de week weer eens. Sneue bedoeling.


Student | 17-04-2017

menig kerel zou blij zijn met zoveel geile nichten aan zijn deur


tja | 17-04-2017

@Mark je kan niet alles hebben!!! Maar altijd nog beter dan een stel idioten thuis voor je deur


cruisen | 18-04-2017

ik heb nooit succes op internet. de hele dag chatten voor een mogelijke afspraakje die misschien weer afhaakt.

nooit meer internet. ik ga wel cruisen in de darkroom.


cruisen | 18-04-2017

@tja

dat waren geen idioten hoor. degene die deze afspraakjes maakte dat is de idioot.


qw | 18-04-2017

Binnen twintig jaar bestaat het internet niet meer. Het is gewoon niet te beveiligen, wat je ook doet. Elke code is breekbaar. Eigenlijk kunnen we het beter meteen afschaffen. We zullen jammer genoeg twintig jaar moeten wachten om dat onding van de baan te krijgen nadat zal zijn gebleken dat internet alleen onheil brengt of een terroristengroep de code van een of andere atoom- of andere bom heeft weten te bemachtigen. Geen enkel land heeft die codes op internet, zal u denken. Dat is juist, maar zolang internet bestaat, is het risico niet onbestaanbaar. Je weet nooit wie wat op internet aanricht. Dit is er weer een treffend voorbeeld van. Mensen zijn wraakmachines en wraakmachines geef je geen wapens als internet in handen. Homo homini lupus est. Maar zelfs zonder wraakmachines is het internet levensgevaarlijk. Als het zo doorgaat, zal een werkmemer, die weigert al zijn internetgegevens mee te delen, bijv. in de vorm van een door hem gegeven toestemming aan een soort centraliserende dienst van al het internetverkeer, geen werk meer kunnen vinden. Het internet opent de mogelijjkheid tot endeloos misbruik. De geschiedenis kent geen enkel voorbeeld waarin een mogelijkheid tot misbruik onbenut bleef. Waarom zou wie een mogelijkheid heeft, die onbenut laten? Internet is de misbruikmachine bij uitstek, welke geruststellingen ook mogen worden geuit. U mag gerust bijzonder ongerust worden bij elke geuite gerustselling, vooral als ze van een "expert" komt. Die expert heeft immers alle belang bij het voortbestaan van het internet. Internet delenda est.


Robbie | 20-04-2017

Internet zal niet verdwijnen. Daarvoor is de wereld er te afhankelijk van geworden. Wel zullen delen van internet voor bepaalde groepen meer en meer afgesloten worden (zie bijv. de ristricties die China kent of Rusland)
Inderdaad is internet de misbruikmachine bij uitstek.

Verder is er natuurlijk ook nog het Darknet, waar de criminaliteit, wapenhandel, mensenhandel en kindermisbruik welig tiert. Die tweede is heel belangrijk, want daarmee worden de huidige oorlogen in de wereld van wapens voorzien. Triest, maar waar.


Reageer

Naam:
Reactie:

Gay op TV

21:00 | Holby City

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Sophie Vercruyssen (bobsleeer)

| Hurley Haywood (coureur)

| B. Van Spilbeeck (journalist)

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Perfecte dag homostel

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl Onderzoek

Zou je willen dat je besneden was?

Ik ben onbesneden en zou besneden willen zijn

Ik ben onbesneden en tevreden

Ik ben besneden en zou onbesneden willen zijn

Ik ben besneden en tevreden

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven