Lijsttrekkers tekenen 'roze' stembusakkoord

07-03-2017 | Lijsttrekkers en vertegenwoordigers van acht politieke partijen hebben dinsdagmiddag een stembusakkoord met het COC ondertekend. In dit Regenboog Stembusakkoord doen de partijen acht beloften over LHBTI-emancipatie voor de komende kabinetsperiode. Het akkoord is getekend door Mark Rutte (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Emile Roemer (SP), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Léonie Sazias (50PLUS), Eva van Esch (Partij voor de Dieren) en Sylvana Simons (Artikel 1). PVV, ChristenUnie, SGP en DENK werden ook uitgenodigd om het akkoord te tekenen maar gaven aan die uitnodiging geen gehoor. Het Regenboog Stembusakkoord is de opvolger van COC's Roze Stembusakkoord uit 2012, met vijf beloften over LHBTI-wetgeving die inmiddels allemaal zijn ingelost.

In COC's Regenboog Stembusakkoord 2017 staan de volgende acht beloften aan de LHBTI gemeenschap:
- Artikel 1 van de Grondwet wordt gewijzigd
- Er komt een meerouderschapswet
- Het discriminatieverbod in het Wetboek van Strafrecht blijft in stand
- Er komt een wettelijk verbod op discriminatie van trans- en intersekse personen
- Geslachtsregistratie door de overheid wordt zoveel mogelijk afgeschaft
- De situatie voor LHBTI's op school wordt verbeterd
- Er wordt een ambitieus LHBTI-emancipatiebeleid gevoerd
- De steun aan buitenlandse LHBTI bewegingen wordt voortgezet

De ondertekenende partijen gaan in artikel 1 van de Grondwet verduidelijken dat LHBTI-discriminatie verboden is. Ook het CDA steunt dit voorstel. De VVD zal een alternatief voorstel tot wijziging van artikel 1 doen, maar de andere ondertekenaars en het CDA gaan dat niet steunen. Als er voor het eigen voorstel geen Kamermeerderheid is, steunt ook de VVD het voorstel tot verduidelijking van artikel 1. Daardoor ontstaat naar verwachting een zeer ruime meerderheid voor het verbod op LHBTI-discriminatie in artikel 1.

De ondertekenaars beloven dat er op korte termijn een goede meerouderschapswet komt, waardoor meer dan twee personen ouderschap en ouderlijk gezag kunnen krijgen. Steeds meer LHBTI's vormen een meeroudergezin, bijvoorbeeld bestaande uit een lesbisch paar, een homoman en hun kinderen. Wat de ondertekenaars betreft komt er ook een expliciet wettelijk verbod op discriminatie van trans- en intersekse personen in de Algemene wet gelijke behandeling. Verder nemen de ondertekenaars maatregelen om de situatie voor LHBTI’s op school te verbeteren, voeren ze een ambitieus LHBTI-emancipatiebeleid en blijven ze buitenlandse LHBTI-bewegingen steunen. Wanneer de Amerikaanse regering onder Trump haar financiële steun aan buitenlandse LHBTI-bewegingen stopzet, neemt de Nederlandse regering initiatief tot een internationaal fonds om deze steun te compenseren.

Het Regenboog Stembusakkoord is het resultaat van COC's Verkiezingsdebat op 3 februari in de Rode Hoed.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Cees | 07-03-2017

Goh Geert, waarom was jij er niet bij?


Mark | 08-03-2017

Mijn hemel, wat een circus weer. Het COC is niet serieus te nemen: komt met het feit dat het al 2 jaar onveilig is in het Oosterpark in Amsterdam (vergeet eventjes A'dam West). Doet een akkoordje met D'66, PvdA en GL: partijen die Amsterdam volledig verkloot hebben en juist een gevaar vormen voor de gays in Nederland. En het COC staat te demonstreren bij een moskee vanwege discriminatie! Wow..hoe blind ben je. Vervolgens vraag je ook nog Denk...


mark100 | 08-03-2017

@christenlogica

seegers is van de christenunie hoor niet van de sgp.


Nico | 08-03-2017

PVV, Christenunie, SGP en DENK zijn dus niet voor gelijke rechten voor LHBTI-ers. Goed om te weten met de komende verkiezingen. Van die schijnheilige gelovigen had ik niet anders verwacht maar wees gewaarschuwd voor de witte wolf in schaapskleren genaamd PVV.


@nico | 08-03-2017

dus groenlinks dan maar Nico?


Mark | 08-03-2017

Ik heb vele malen liever de CU en SGP dan D66 en Groenlinks: die 2 zetten de deur voor de islam wagenwijd open. Wilders durft tenminste nog iets te zeggen!


Nico@Mark | 08-03-2017

Iets zeggen is iets heel anders dan dingen doen. Maar ga vooral stemmen op een fascist.


korhil | 08-03-2017

de schijnheilige rutte en zijn VVD aanhang hebben afgelopen jaren de vluchtelingen en buitenlanders binnen gehaald. waardoor er nog meer geweld in ons land komt. zelfs de homo vluchtelingen werden niet beschermd. ze hebben alleen maar getekend om zieltjes te winnen. zodat ze het land nog meer kapot kunnen maken. en de armen en midden inkomers nog armer kunnen maken. en de ziekenfonds nog meer onbetaalbaar kunnen maken. weg met de enge rutte en de VVD. de SU en SGP zullen nooit tekenen hebben een hekel aan homo`s geloven alleen in het Groote sprookjesboek de bijbel. ook wel slap van de PVV om niet te tekenen .


@ Korhil | 08-03-2017

Hoorde Seegers - Christen Unie - vanavond luid en duidelijk vertellen dat hij tegen de islam is en dat als bedreiging ervaart.


@ Nico | 08-03-2017

Waarom is Wilders een fascist? Omdat hij zegt waar het op staat?
Hij is de enige die openlijk stelling neemt tegen Erdogan en dat is echt een fascist. Beschuldigt Merkel van Nazisme maar heeft zelf erg goed tapes met Hitler bestudeerd...


Nico | 08-03-2017

Iets zeggen is makkelijk. Nu nog doen. En daar heeft Wilders geen antwoorden op. B.v. De Koran verbieden! Hoe denk je dat te gaan doen in godsnaam. 2. Alle Moskeeen sluiten. Nog zo'n realistisch plan. Allemaal harde woorden maar het zijn zaken die hij NOOIT kan realiseren. En dan nog Nederland uit de EU. Lijkt me een goed plan voor onze economie en werkgelegenheid. Neder land is als geen ander afhankelijk van Internationale handel. Nog eentje? Halvering motorrijtuigenbelasting. (lekker belangrijk) Kortom een fop partij met dito programma en nog gevaarlijk ook.


Nico | 08-03-2017

En vervolgens het roze stembusakkoord niet tekenen. Dat is niet alleen slap zoals Korhil zegt maar het is een duidelijk teken aan de wand hoe de PVV over rechten denkt voor LHBTI-ers. Daar hebben ze dus niks mee. Ze gebruiken het alleen als middel om criminele Marokkaantjes (waar er helaas teveel van te zijn) te misbruiken voor hun absurde plannen.


Cees | 08-03-2017

Blijf nog steeds benieuwd naar het argument van Geert waarom hij er niet bij was, beste pro Wilders homo's.


PvdD | 09-03-2017

Ik stem op de Partij VD Dieren. Moslems, kristenen? Allemaal een pot nat. Allemaal een achterlijke zelfgemaakte misère. Mogen van mij allemaal in hun eigen sop gaarkoken.


PvdD | 09-03-2017

PvdD is zo gek nog niet. Zitten ook veel 'roze' kandidaten tussen. Zie ook www.gayvote.nl


mark100 | 10-03-2017

elke verkiezingperiode slaagt het coc erin om zoiets te organiseren.

citaat Pechtold D66


harrie | 10-03-2017

We zijn op vier na het dichts bevolkte land ter wereld,zo immigratie is hoe dan ook en belangrijk iets om maatregelen te nemen,het moet zo worden wij kiezen wie we nodig hebben en niet een immigrant die denkt ook ik ga naar Nederland.Als Duitsland dat vijftien maal groter is dan Nederland zouden er tweehonderd veertig miljoen Duitsers moeten leven en dan hebben ze ze zelfde bevolkingsdichtheid,in plaats van nu tachtig miljoen,we zijn overbevolkt hoe dan ook en hebben een recht er verandering in te brengen.


mark100 | 10-03-2017

ik laat mijn sexuele orientatie niet bepalen bij de stembus.

homo's kunnen gewoon veilig leven in nederland. en met de weigerambtenaar heb ik ook geen probleem.


mark100 | 10-03-2017

bij welke partijen van dit akkoord mogen homo's wel geboren worden?


Nico@Mark | 10-03-2017

Slappe lul zonder principes die het geen probleem vind dat hij (bij wet geregeld) door de overheid gediscrimineerd mag worden.


mark100 | 11-03-2017

ik erger me meer over de banale manier hoe homo's worden neergezet in tv programma's. dat is een veel groter probleem


mark100 | 11-03-2017

waar lachen mensen om?

rutte is homo. daar word satire over gemaakt. en laten ze een neukhouding zien.
ik zag het bij jinek.
dat erger ik me aan. vind ik veel erger dan de weigerambtenaar.


alternatief | 14-03-2017

https://www.youtube.com/watch?v=cVLLAqlSgOo


Reageer

Naam:
Reactie:

Gay op TV

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

21:30 | Gieren met Goor

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Sophie Vercruyssen (bobsleeer)

| Hurley Haywood (coureur)

| B. Van Spilbeeck (journalist)

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Perfecte dag homostel

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl Onderzoek

Zou je willen dat je besneden was?

Ik ben onbesneden en zou besneden willen zijn

Ik ben besneden en zou onbesneden willen zijn

Ik ben onbesneden en tevreden

Ik ben besneden en tevreden

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven