Goede kansen voor Regenboogakkoord

17-03-2017 | De verkiezingsuitslag biedt goede kansen voor uitvoering van de maatregelen uit COC's Regenboog Stembusakkoord. Dat concludeert COC Nederland na de verkiezingen van afgelopen woensdag. De partijen die het akkoord tekenden, krijgen een ruime meerderheid in de nieuwe Tweede Kamer: waarschijnlijk 98 van de 150 zetels. Het akkoord werd op 7 maart getekend door VVD, PvdA, D66, SP, GroenLinks, 50PLUS, Partij voor de Dieren en Artikel 1 (foto).

In de nieuw Kamer zal er door het Akkoord naar verwachting breed draagvlak zijn voor een ambitieus LHBTI-emancipatiebeleid en verbetering van de positie van LHBTI's op school. Zo meldt het COC in een persbericht. Ook is er een meerderheid voor een meerouderschapswet, een wettelijk verbod op trans- en interseksediscriminatie, wijziging van artikel 1 van de Grondwet, steun aan de internationale LHBTI-beweging en het zoveel mogelijk afschaffen van geslachtsregistratie. Verder wordt er niet gemorreld aan het strafrechtelijk discriminatieverbod.

Diverse mogelijke coalitiepartijen tekenden het akkoord. Dat geldt voor verkiezingswinnaar VVD en voor D66 en GroenLinks, die beide zetelwinst boekten. Ook de PvdA tekende, maar leed een groot zetelverlies. Andere potentiële coalitiepartijen tekenden het akkoord niet. Dat geldt bijvoorbeeld voor het CDA. Ook de ChristenUnie wordt genoemd als mogelijke coalitiedeelnemer. Deze partij tekende het Stembusakkoord niet en deed niet mee aan COC’s Verkiezingsdebat en kieswijzer Gayvote. De partij stemde de afgelopen jaren vaak tegen LHBTI-voorstellen, zoals de wet Lesbisch ouderschap en de transgenderwet. Wel is de ChristenUnie voorstander van een expliciet verbod op LHBTI-discriminatie in de Grondwet.   

De PVV boekte winst bij de verkiezingen. Over de LHBTI-opvattingen van deze partij is weinig bekend. De PVV zette geen handtekening onder het Regenboogakkoord en nam niet deel aan COC's Verkiezingsdebat en kieswijzer Gayvote. Wel is bekend dat de PVV het strafrechtelijk discriminatieverbod wil inperken. Ook stemde de partij tegen een nieuwe transgenderwet, terwijl ze in COC's Roze Stembusakkoord 2012 beloofden om hier vóór te stemmen.

foto: Anja Robertus voor COC Nederland

Deel dit artikel:  

Reacties:

Nico | 17-03-2017

Waaruit maar blijkt dat gelovigen en extreem rechts tegen LHBT rechten (lees mensenrechten) zijn!
Geloof is tenslotte liefde!


Mark. | 17-03-2017

Waarom de reactie van de PVV zo overdreven moet worden genoemd is niet zo te begrijpen, tenzij het COC wil bashen.
D66 & Groenlinks willen zoveel mogelijk vluchtelingen hier opvangen en wat je daarmee binnenhaalt is niet bepaald gay-friendly te noemen.
Veel enger is dat Denk o.a. in Amsterdam NieuwWest een overmacht aan stemmen heeft gekregen, kunnen volgend jaar een nare uitslag bij de gemeenteraadsverkiezingen opleveren: Amsterdam Gay Capitol van Europa? Lijkt mij niet. Dit is niet discriminerend, maar realistisch! Het is de hoogste tijd dat er zaken veranderen in NL...


Joop | 17-03-2017

Nou het is wel duidelijk, partijen gebaseerd op religie hebben het niet zo op met homo's. En dat geldt ook voor de rechts extreme tokkie partij PVV. Met Wilders als showman en Paul Belien, ex vlaams belang en homofobe conservatieve speechschrijver van Wilders. Dus Mark, niks overdreven. Maar net zo eng als Denk.


Pim | 18-03-2017

De PVV is geen partij van 'tokkies'. En Forum voor Democratie heeft zelfs een homo als lijsttrekker, Theo Hiddema.
Net als de homo's Fortuyn en Hiddema vindt Wilders de immigratie en islamisering een groot gevaar.

Je zal maar in Amsterdam West wonen als homo of als vrouw: dan krijg je klappen.


Wessel | 18-03-2017

Door te stemmen als gestemd heeft men 't open grenzen beleid van Rutte goedgekeurd en zo notoire homo haters in huis gehaald. Is vele x erger dan niet ondertekening v/e pamflet. Een zeer tendentieuze organisatie, dat COC. Of denkt men daar dat die crimigranten wel te bekeren zijn? Zo ja, is 't COC niet veel anders dan 'n fanatiek reli clubje, zwaaiend met 't vingertje. Laat 't COC haar tenten maar opslaan in Nieuw-West en daar gaan flyeren. Kijken hoever ze komt: ondervinding is de beste leer. Mss moet Ineke Tanja ook 'ns gaan protesteren in 't M-O, waar ze haar seksegenoten v/d daken smijten. Mooi veldwerk te doen daar ipv wat te wauwelen met 'n kop koffie in de hand in 'n gesubsidieerd gebouw aan de grachten. Wat 'n humbug!


Joop | 18-03-2017

Forum voor Democratie heb ik me niet in verdiept maar is natuurlijk niet de PVV. Toch zijn er meer partijen die op scherp staan. Het is de VVD die de commissie Stiekem wou verkleinen, zodat DENK, de pro erdogan partij, geen inzage zou kunnen krijgen in staatsgeheimen. Het is natuurlijk triest dat een partij als Denk 3 zetels heeft gehaald en zich het nieuwe Nederland noemen. Deze partij doet zeker aan afbraak van de huidige democratie. Overigens, democratie zit ook niet in het woordenboek van de PVV.
En Wessel, het is niet de VVD die de deur wagenwijd openzet voor asielzoekers. Die deur stond al jaren open, juist, door de PVDA! En een zeer groot gedeelte van de nederlanders is daar debet aan, getuige het aantal zetels die de PVDA iedere verkiezing weer haalde (tussen de ongeveer 40 tot 50 zetels per verkiezing). Niet voor niets werd de PVDA, nota bene destijds als partij voor arbeiders opgericht, spottend partij van de allochtonen genoemd. De ondergang van de PVDA is een feit, door hen hebben we alleen maar puin.


Een paspoort | 18-03-2017

Vele immigranten hier ,willen blijven wat ze zijn met de rechten van hier ,zonder de plichten zoals aanpassing en integratie.Een Nederlander mag geen twee paspoorten hebben,maar Turken en Marokkanen wel.Ala hun land dat niet toestaat dan ook geen Nederlands paspoort,misschien voor de derde generatie die er dan ook duidelijk voor moet kiezen,anders krijgen we allemaal mensen met split nationaliteit zo als dit zich laat aanzien niet goed voor het land.


Wessel | 18-03-2017

Erger is dat TK Voorzitter 2 paspoorten heeft, thans de leiding heeft over de formatie en via Cie Stiekem v/d hoed en de rand weet, dus ook van NL Staatsgeheimen. Feit is ook dat Moslims hun geloof altijd en overal op de 1ste plaats stellen, dus ook voor NL Staatsgeheimen. Voelt U 'm? Met reuze dank aan de PvdA. Iets van 5de colonne in 't Binnenhof?


alternatief | 18-03-2017

https://www.youtube.com/watch?v=cVLLAqlSgOo


@PIM | 18-03-2017

Hiddema is geen homo.
http://www.dichtbij.nl/maastricht/regionaal-nieuws/artikel/3707323/boek-dandy-en-dwarsligger-hiddema-is-geen-homo.aspx


Reageer

Naam:
Reactie:

Gay op TV

21:00 | Holby City

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Sophie Vercruyssen (bobsleeer)

| Hurley Haywood (coureur)

| B. Van Spilbeeck (journalist)

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Perfecte dag homostel

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl Onderzoek

Zou je willen dat je besneden was?

Ik ben besneden en zou onbesneden willen zijn

Ik ben onbesneden en zou besneden willen zijn

Ik ben onbesneden en tevreden

Ik ben besneden en tevreden

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven