Ervaringen van LHBT-personen met sport

09-03-2017 | Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft vandaag het zogenoemde beleidssignalement 'Ervaringen van LHBT-personen met sport' gepresenteerd. Hierin een overzicht van de gegevens die bekend zijn over lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen in relatie tot sport. De nadruk ligt hierbij op sportdeelname, veiligheid en de houding ten opzichte van homo- en biseksualiteit. Opvallend is dat homoseksuele mannen een drempel voelen om het lidmaatschap van een 'mannenteam' aan te gaan, maar als ze eenmaal lid zijn voelen zij zich over het algemeen wel geaccepteerd. Voor lesbische en biseksuele vrouwen blijkt de seksuele oriëntatie aanzienlijk minder vaak van invloed op het sportgedrag dan voor homoseksuele mannen, aldus de rapportage van het SCP.

Ondanks dat het overgrote deel van de Nederlandse bevolking zegt geen probleem te hebben met homoseksualiteit in de sport, lijken homoseksuele mannen vooral 'macho-' of team- en contactsporten (zoals voetbal) te mijden. Ze verwachten niet te worden geaccepteerd. Homoseksuele teamsporters voelen zich echter over het algemeen juist geaccepteerd in hun team. Hieruit kan worden opgemaakt dat wanneer homoseksuele mannen eenmaal lid zijn van een 'mannenteam' zij zich over het algemeen geaccepteerd voelen, maar dat er een drempel is om het lidmaatschap überhaupt aan te gaan.

Er is geen verschil in de mate waarin heteroseksuele sporters of wedstrijdbezoekers en LHB-sporters of wedstrijdbezoekers wangedrag in de sport hebben meegemaakt. Dit geldt ook voor de mate waarin zij zich veilig voelen tijdens en rondom sportwedstrijden. Wanneer deze groepen verder worden uitgesplitst naar geslacht dan blijkt dat homo- en biseksuele mannen zich veiliger voelen tijdens en rondom sportwedstrijden dan heteroseksuele mannen. Dit kan komen doordat heteroseksuele mannen vaker sporten beoefenen of bezoeken waarin meer wangedrag wordt vertoont (bv. voetbal). Lesbische en biseksuele vrouwen voelen zich aanzienlijk minder veilig dan homo- en biseksuele mannen en heteroseksuele sporters (onder wie heteroseksuele vrouwen).

Klik hier voor meer informatie over het beleidssignalement over sport- en beweegdeelname van LHBT-personen.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Zum Kotsen | 09-03-2017

Nou, geweldig! Dat betekent dat de hetze van de roomse kerk, hel en verdoemenis van de dikke dominee, helemaal geen enkele impact hebben en daarmee is dus ook gezegd dat niemand last kan hebben van de islam. Waarschijnlijk kan je nu zelfs zeggen dat religie niets met homohaat te maken heeft. Moorden, zelfmoorden, uitschelden, potenrammen, van daken gegooid worden, verminkt gelagen worden, het licht uit de ogen worden gemept, om maar eens wat te noemen, heeft dus niks met religie te maken.. Mooie conclusie ! Petje af voor de openlijk praktiserend gelovigen, knap werk!


qw | 09-03-2017

Onlangs toonde het VRT-nieuws een reportage over de neiging vooral bij jongeren om in mannensportclubs in onderbroek te douchen. Gevraagd werd naar de reden. Het antwoord was omdat ze bevreesd waren te worden uitgelachen. Ik heb nog nooit gehoord van mannen die mannen uitlachen omdat ze een penis hebben. Die reden begrijp ik helemaal niet. Bestaat de nieuwe preutsheid in elkaar uitlachen? Of heeft de jeugd zo'n bedenkelijk pervers idee van elkaar en van de penis, dat ze het nodig vinden hun onderbroek aan te houden? Het wijst in elk geval op een uiterst ongezonde houding.


Godefrood | 09-03-2017

Broekje aanhouden bij douchen? Heeft toch niets met religie te maken? Welnee.


Reageer

Naam:
Reactie:

Gay op TV

17:35 | Neighbours

18:55 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

20:35 | Grey's Anatomy

22:55 | Nashville

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de alarmerende geluiden over het toenemend aantal verboden op gay pride parades!

Recent uit de kast!

| Danny Watts (autocoureur)

| Young MA (rapper)

| Loreen (zangeres ESF)

| Rob Mallard (acteur)

| iLoveMakonnen (rapper)

| Taylor Bennett (rapper)

GayNieuws Quiz 2016

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2016

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos getiteld 'Oprechte Blijdschap'. | klik hier

GayVideo | Bescherm LHBT-kinderen

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven