Woorden en Daden | Europese gay prides in het nauw

12-12-2016 | Alarmerende geluiden over toenemend aantal verboden op gay pride parades!

Deze week was er in het Europees Parlement een presentatie over de moeilijkheden die organisatoren van gay pride parades in Europa ondervinden. Je zou verwachten dat binnen de Europese Unie het recht om dergelijke parades te organiseren onbedreigd is en dat de problemen juist elders in Europa groter zijn. ILGA-Europe, de koepelorganisatie van lhbti-organisaties in Europa, kwam echter met een ander beeld. Juist in landen waar de parades al een tijd zonder grote problemen konden worden gehouden, wordt het moeilijker. Tijd om aan de alarmbel te trekken, in én buiten het EP.

Bekend zijn de problemen bij de organisatie van parades in de voormalige Sovjet-Unie. Rusland vindt bijvoorbeeld altijd wel weer een excuus om een parade te verbieden. Volgens ILGA-Europe is echter juist onder druk van de internationale gemeenschap en de Europese Unie in het bijzonder, de situatie in landen als Oekraïne en Servië verbeterd. Als lhbti-minded Europarlementariërs zullen we de druk op deze landen natuurlijk hoog blijven houden, maar de ontwikkeling gaat tenminste de goede kant op.

Des te alarmerender dat juist binnen de EU de problemen groter worden: in Polen krijgen manifestaties van de Kerk en de overheid via de wet voorrang. Dus de Poolse Kerk heeft toevallig steeds een publieke manifestatie als er ergens een gay pride parade wordt georganiseerd. In Bulgarije en Italië nemen de bedreigingen toe en de nationale en lokale autoriteiten vinden het allemaal best. In Frankrijk wordt de antiterrorisme wetgeving en de noodtoestand aangegrepen om gay pride parades af te gelasten.

Respect voor mensenrechten lijkt in steeds meer lidstaten af te brokkelen en de lhbti's merken hiervan als eersten de gevolgen. Ik zal als Europarlementariër geen moment onbenut laten om hiertegen te protesteren. Maar verwacht van het EP geen wonderen: we zullen met z'n allen zelf de straat op moeten, en als de autoriteiten dat niet leuk vinden, jammer dan. Als we stil blijven, gaan al onze rechten geleidelijk aan verloren.

GaySite.nl columnist Dennis de Jong is SP-fractieleider in het Europees Parlement. Hij is actief lid van de LHBT intergroep en woont al ruim 25 jaar gelukkig samen met zijn partner in Rotterdam.
 

 

Deel dit artikel:  

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos getiteld 'Ze hebben onze Pride vermoord'. | klik hier

Gay op TV

20:10 | Bones

21:00 | MVS

23:40 | Bones

Recent uit de kast!

| Brandon Flynn (acteur)

| Colin Jackson (presentator)

| Haaz Sleiman (acteur)

| Lil Peep (rapper)

| Greyson Chance (zanger)

| Scott Frantz (sporter)

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de misverstanden over lhbti-asielzoekers!

GayVideo | Geslachtsverandering

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven