De Roze Polder | Oprechte blijdschap

16-10-2016 | Het lijkt wel alsof het steeds minder vaak gebeurt (wat waarschijnlijk onzin is), maar laatst las ik weer eens iets waar ik oprecht blij van werd. In Time Magazine stonden tien portretten van jongeren die de wereld gaan veranderen. Mooie verhalen over mooie jonge mensen met een missie. Van een 13-jarige jazzpianist uit Indonesië met een Amerikaanse Grammy nominatie tot een 34-jarige Chinese onderzoeker die de wereld van het genetische onderzoek op zijn kop aan het zetten is.

Eén verhaal sprong eruit wat mij betreft.

Zeventien jaar geleden werd op het platteland van Thailand een kind geboren waarvan al snel duidelijk werd dat het een 'kathoey' was. Geen zorgen, ik had er ook nog nooit van gehoord: van een kathoey. In Thailand is 'kathoey' de aanduiding voor de derde sekse. Geen man, geen vrouw, maar iets er tussenin. Hier zouden we, denk ik, spreken van transgender, maar in Thailand gaan ze daar anders mee om.

Verweggistan, conservatief platteland, jongetje met verwarrende seksuele identiteit: het lijken de ingrediënten van een zielig verhaal met een treurig einde, maar het tegendeel is waar. De ouders van Apichet Atilattana, want zou heet hij (en hij gebruikt zelf ook 'hij', dus doe ik dat ook maar) hadden er totaal geen probleem mee. Ze vonden het prima dat hij zijn flamboyante zelf was op de eindeloze rijstvelden van Thailand. Hij liep in zelfgemaakte jurken, gebruikte make-up en niemand maakte er een punt van.

Al snel neemt hij de naam 'Madeaw' aan. En onder die naam plaatst hij filmpjes en foto's van zichzelf op YouTube en Instagram. In die foto's en filmpjes poseert hij zelf in de meest waanzinnige creaties op de meest troosteloze locaties. Omdat hij opgroeit in armoede is er geen geld voor mooie stoffen, knopen of pailletten en dus maakt hij zijn creaties van gras, bananenbladen, regenpijpen en allerlei ander spullen die hij vindt rondom het verarmde dorpje waar hij opgroeit.

De creativiteit die hieruit spreekt is zo overdonderend dat hij wordt gespot door een Thaise modeontwerper die samen met hem een collectie maakt. De universiteit van Bangkok geeft hem een beurs om mode te studeren. De grote Europese modehuizen houden hem vanaf nu strak in de gaten. Vergeet niet: we hebben het over een zeventienjarige transgender van het Thaise platteland. Niet over de over het paard getilde zoon of dochter van een Westerse celebrity.

Waarom word ik hier zo blij van?

In Nederland worden we overspoeld met berichten over hoe slecht het gaat in de wereld. Als je de media moet geloven, gaat het gillend achteruit met de acceptatie van homoseksualiteit. Zowel hier in Nederland als in de rest van de wereld worden we de kast weer ingedreven. Zegt men.

Onzin.

Natuurlijk zijn er plekken waar het echt nog niet goed gaat, zoals in grote delen van Afrika. Of waar het officieel niet goed gaat, zoals in Rusland, maar waar veel LGTB's gewoon hun eigen leven leiden. Maar, op veel meer plekken gaan we stapje voor stapje vooruit, zowel officieel als officieus.

Dus als ik lees hoe een door zijn ouders volledig geaccepteerde transgender adolescent uit Thailand de internationale modewereld in brand steekt, word ik daar blij van. Het laat zien hoever de wereld al is gekomen en het laat zien dat wij, als zelfingenomen Nederlanders, nog iets kunnen leren van een ver buitenland.

We zijn overal en we zijn aan het winnen. Vergeet dat nooit.

De Roze Polder is een periodieke column op GaySite.nl door Jos en gaat over alles wat hem bezig houdt.

 

Deel dit artikel:  

GayNieuws Quiz 2017

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland dat je hier kon lezen? Klik hier en doe de GayNieuws Kennisquiz 2017

Gay op TV

08:05 | Will & Grace

13:25 | Million Dollar Listing: NY

17:35 | Neighbours

18:20 | SpangaS

18:30 | The Ellen Degeneres Show

18:45 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:25 | Papadag

23:15 | Little Britain

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Lellebel de Musical. | klik hier

Recent uit de kast!

| Matt Evers (schaatser)

| Ariela Barer (actrice)

| Mike Parrow (worstelaar)

| Uri Kokia (basketballer)

| Mark Foster (zwemmer)

| Rutina Wesley (actrice)

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de behanndeling van HLBTI's in Egypte.

GayVideo | Van man naar Nicki Min

| klik hier voor een grotere versie van deze video

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven